Günvakti Köyü
 Ana Sayfa
 Günvakti Köyü
 Günvakti Gençlik
 Köyümüzün Tarihçesi
 Askerlerimiz
 Hava Durumu
 Merkez Köy Imami
 Köy Muhtari
 Kavakça Mh. Imami
 ILETISIM
Günvakti Köyü Derneği
 YÖNETIM KURULU
 Tüzügümüz
 Dernek Faaliyetleri
 Etkinliklerimiz
İnteraktif Bölümler
 Resim Galerisi
 Video Galerisi
 Konuk Defteri
 Forum
 Link Panosu
 Üyelerimiz
 Firma Rehberi
Üyelik Sistemi
Kullanıcı Adı:
Şifre:
Beni Hatırla   
Üye Ol - Sifremi Unuttum
Ad :
Email :
Mesajınız :
  kadir karaman
  Tüm Islam Aleminin hemserilerimin ve dostlarimin Cuma günü mübarek olsun hayirli cumalar.hayirli bol kazançlar dilerim saglikli huzur içimde   ......
  kadir karaman
   Tüm Islam Aleminin hemserilerimin ve dostlarimin Cuma günü mübarek olsun hayirli cumalar.hayirli bol kazançlar dilerim saglikli huzur içimd   ......
  kadir karaman
  HAYIRLI CUMALAR   ......
 
Şu An 5:52:52 AM - 11/10/2024
Forum Ana Sayfa » » Son Açılan Konular » Son Cevaplanan Konular
Bölüm Hakemleri : (recepka)  
Kayıt bulunamadı!
YazanMesaj
_AnArchy_1903
[BESIKTASK]


Kayıt Tarihi : 11/29/2007
Yer : ISTANBUL
Mesaj Sayısı : 811
   39420
Sehir isimleri nereden geliyor.
Forumdaki konuları normal okuyabilmeniz için üye girişi yapmalısınız.



Sehir isimleri nereden geliyor.

Van

Van'i Asur kraliçesi Semiramis kurdu. Bundan dolayi sehre "Sahmirankent" adi verildi. Daha sonra Persler döneminde buraya Van adinda bir vali geldi ve sehri bayindir hale getirdiginden sehre onun adi verildi.

Usak

Çocuk veya genç adinin halk dilinden söylenisidir. Bazi rivayetlere göre ise usak (ayinla söylenisi) kelimesinin asik kelimesinden geldigi söylenmistir.

Urfa

Eski adi "Orhoe veya Orhai"dir. Dah sonra Araplar tarafindan "R"ya çevrilmistir. Bir diger rivayete göre ise Kürtçeden gelmekte olup R yani günes demektir. Sehir Babil hükümdari Ramis-Nemrut tarafindan kuruldu.

Tekirdag

Adini, kiyi boyunca uzanan Tekirdaglarindan almistir.

Tokat

Eski adi "Komana Pontika"idi. Tokat adinin Pontika adinin halk arasindan degismis seklidir.

Trabzon

"Trapezus" sözcügünden gelir. Anlami dörtköse'dir.

Tunceli

Burada bazi maden yataklarinin bulunmasindan dolayi sehre Tunceli adi verilmistir. Yani tunçülkesi demektir.

Sakarya

Adini sinirlari içinden geçen Sakarya nehrinden alir

Samsun

Eski adi "Amisos"dur. Samsun ismi bu kelimenin halk arasindan degistirilmesidir.

Sivas

Adinin nereden geldigi konusunda her hangi bir kayda rastlanmamistir.

Siirt

Siirt adinin Keldani aslindan geldigi ve sehir anlamina geldigi söylenir. Diger bir ravayete göre ise Sert kelimesinin bozulmus seklidir.

Rize

Kafkas kökenli bir kelime oldugu sanilmaktadir.

Ordu

Eski adi "Kotyora"dir. Halk tarafindan bu isim degisiklige ugramistir.

Nigde

Ilkçagda bölgede Nagdoslular adli bir kavim yasadigindan bu sehre isimlerini vermisler. Arap kaynaklari sehre "Nekide veya Nikde" demislerdir. Halk ise sehre Nigde adini vermistir.

Nevsehir

Onsekizinci yüzyila kadar sehir bir köydü ve adi "Muskara" idi. Daha sonra Nevsehirli Damat Ibrahim Pasa köyünü gelistirdi ve yeni sehir anlaminda Nevsehir adini verdi.

Malatya

Hititler döneminde buranin adi "Meliddu"dur. Halk tarafindan Malatya olarak degismistir.

Manisa

Yunanca Magnesya'dan gelmistir. Türkler burayi alinca Manisa olarak sehrin ismini degistirdiler.

Mardin

Mardin adi Süryanice'de Marde'den geldigi rivayet edilir. Romalilar "Maride" Araplar ise "Mardin" adini vermislerdir. Diger bir rivayet göre ise kürtçedeki Mer-din yani erkek, yigit –görmek kelimesinden geldigi söylenmistir.

Mugla

Eski adi "Mobolla"'dir. Türkler buraya daha sonra Mugla demislerdir.

Mus

Bir rivayete göre süryanice'deki suyu bol anlamina glene Musa'dan diger bir rivayete göre ise Sehrin kurucusu "Muset'den gelmistir

Karaman

Ilk ismi Laranda'dir. Selçuklu ve Osmanlilarda ki ismi Larende idi. Karamanogullarinin baskenti oldugundan buraya daha sonra Karaman adi verildi.

Kahramanmaras

Asil adi Markasi'dir. Halk dilinde Maras olarak degismistir. Kurtulus savasinda Fransizlara karsi sehirlerini kahramanca savunduklarindan meclis tarafindan ll Subat 1922'de kahraman ünvani verildi.

Kars

MÖ: 130-127 yilinda buraya yerlesen Karsak oymagindan dolayi sehre kars adi verilmistir. Kars kelimesinin anlami ise deve ya da koyun yününden yapilan elbise veya sal kusagi anlamina gelir.

Kastamonu

Sehrin eski adi "Tumana"dir. Buraya daha sonra Gas-Gas isimli bir kavim yerlesti. Iste Kastamonu Gas ve Tuman'in birlesmesinden meydana gelmistir.

Kayseri

Romalilar Mazaka adli sehri alinca buraya Kaysarea adini verdiler. Yani Imparator sehri anlamina gelir. Daha sonra Kayseri olarak halk arasinda yayildi

Kirsehir

Kir ve Sehir kelimesinin birlesmesinden olusmustur.

Kocaeli

Orhan gazi döneminde bu bölgeyi feth eden Akçakoca isimli komutandan dolayi buraya Kocaeli denildi.

Konya

Isa'dan önce 47-50 ve 53 yillarinda Hiristiyan azizlerinden St. Paul burayi ziyaret etti ve sehir önemli bir dinsel merkez olarak gelisti. Bu nedenle Hiristiyanlar ona, "Isa'nin tasviri" anlamina gelen "ikonyum" adini verdiler. Abbasiler burayi alinca "Kuniye'ye" çevirdiler. Türkler bu ismi Konya olarak degistirdi.

Kütahya

Frigler buraya "Katyasiyum veya Katiation" adini vermislerdir. Daha sonra yöre halki buraya Kütahya demistir

Istanbul

MÖ. 658 yilinda Megara krali Byzas tarafindan kuruldugundan bu sehre kurucusundan dolayi Bizantion adi verilmistir.
Roma imparatoro Marcus Avrelius döneminde imparatorun manevi babasinin adiyla "Antion" olarak anildi.
Bizans Imparatoru Konstantin bu sehri yeniden kurunca buraya kendi adini verdi. Sehre "Konstantin veya Konstanpolis" adi verildi. Araplar "Kostantiniye, Romalilar Konstantinopolis" demislerdir. Daha sonra bu ismin kisaltilmis sekli olan "Stin-polis" deyimi kullanildi. Iste Istanbul bu "Stin-Polis" sehrinden türetildi.
Türkler burayi alinca Müslüman sehir anlaminda "Islambol" adini verdiler. Fakat daha sonra Istanbul olarak degistirildi.

Izmir

Sehrin asil adi "Smyrna"dir. Izmir kelimesi smyrna'nin halk arasindaki kullanis seklidir. Homeros destanlarinda bu kent ismini Kibris Krali Kinyras'in kizi Smyra'dan alir ve tanriça Artemis Izmirli'dir. Kimi kaynaklara göre de, Izmir sehrini ilk kuran Hititler degil, Amazonlar'dir. (Hititler de buraya Navlühun adini vermislerdir.

Gaziantep

Sehrin eski adi Ayintab'dir. Kelime anlami, pinarin gözü demektir. Halk bunu Antep olarak degistirmistir. Halk Kurtulus savasinda Fransizlara karsi basarili bir savas verince 6 Subat 1921'de çikartilan bir yasayla Gazi ünvani verildi.

Gümüshane

Burada daha önceleri gümüs madenleri oldugundan, bu sehre Gümüshane denilmistir

Edirne

Romalilar döneminde imparator Hadrianus tarafindan kuruldugu için sehir "Hadrianopolis" dini alir. Hadrianus'un sehri anlamina gelen bu sözcük, sonradan degsimlere ugrayarak Edirne halini aldi.

Elazig

1834 yilinda Mezra denilen yerde kuruldu.1862 yilinda buraya o siradaki padisah Abdülaziz'in onuruna "Mamuretülaziz" adi verildi. Bu ismi uzun bulan halk onu Elaziz olarak kisaltti. 1937 yilinda Elazig'a çevrildi.

Elazig

Erzincan ovasindan adini alir. Ezirgan diye halk tarafindan söylenir. Buranin eski adi Eriza'dir.

Erzurum

Ardi Rum kelimesinden gelir. Yani Rum topragi demektir. Diger bir rivayete göre de Selçuklular buraya Erzen-Rum demislerdir. Erzen dari demektir. Sehir o zamanlar bir tahil ambari olarak kullanilmistir.

Eskisehir

Eski adi Doylaion'dur. 1080 yilinda Türkler burayi ele geçirdi. 1175 yilinda burasini Bizans geri aldi. Kiliçarslan bu sehri daha sonra geri alinca, ona "Bizim eski Sehrimiz" anlamina gelen Eski Sehir adini verdi.

Diyarbakir

Bakir ülkesi anlamina gelmektedir. Bu ismin kaynagi Diyar-i Bekir'dir. Bekir'in memleketi anlamina gelir. Bunun nedeni de Bekir b. Va'il adli Arap göçebe boyunun buraya yrlesmis olmasindan kaynaklanir. Diyarbakir'in eski adi Amid veya Amed'dir. Gelen veya bizim anlamina gelir. Dede Korkut kitabinda Amid'e Hamid de denilmistir.

Denizli

Deniz-ili kelimelerinin birlesmesinden olusmustur. Il eski Türkçe'de ülke, memleket anlamina gelir. Yani deniz memleketi denilir.Bir diger rivayete göre de kelimenin asli domuz-ili'dir. Bu da bölgede domuz çoklugundan kaynaklanmaktadir.

Çanakkale

Marmara ve Ege denizlerini birlestiren Bogaz'daki sehir ve kasabalarin en büyügü ve il merkezidir. Bogazin dogu kiyisinda ve en dar yerinde kurulmustur. Burada denizini sekli tipki bir çanagi andirir. Bugünkü ismini buradan alir.

Çankiri

Ilkçagda "Gangra" kalesinin eteginde kuruldu. Ismini Gangra kalesinden alan Çankiri'ya yakin zamana kadar Çangiri ve Çengiri deniliyordu.

Çorum

Rivayete göre Çogurum kelimesinden türetilmistir. Bu da bölgede zamaninda Rumlarin çogunlugu olusturmasindan kaynaklanmaktadir.

BURSA

Eski çaglardaki Bitinya bölgesinin baskentidir. Buraya kurucusu Bitinya krali Prusias'in adi verildi. (MÖ:ll.yüzyil)

BURDUR

Eski adi Askaniya'dir. Ismini yaninda kurulmus oldugu Burdur gölünden alir.

BOLU

Önceleri Bithynion Romalilar döneminde ise Claudiopolis adi verildi. Türkler burayi alinca Claudiopolis sözcügünü kisaltip sadece polis dediler. Daha sonra bu da halk dilinde degiserek Bolu oldu.

BITLIS

Kimi tarihçilere göre, "Bages" ya da "Pagis" sözcüklerinden türemistir. Kimilerine göre de Büyük Iskender'in komutani "Lis" ya da "Badlis" burada bir kale kurmus. Bitlis sözcügü bu komutanin isminden kaynaklaniyormus.

BINGÖL

Buradaki bir çok göllerden dolayi bu isim kendisine verildi.

BILECIK

Bizanslilar döneminde burada Bilekoma adli bir kale vardi. Osman bey burayi alinca bu adi Bilecik olarak adini verdi.

BAYBURT

Eldeki kaynaklara göre kasabanin ortaçagdaki adi "Paypert" ya da "Pepert" idi. Bayburt adi buradan gelmektedir.

BALIKESIR

Sehrin adinin eski hisar anlamina gelen Paleokastio'dan türedigi sanilmaktadir. Halk arasinda dolasan bir söylentiye göre de bali çok anlamina gelir. Çünkü Kesir Arapça'da çok anlamina gelmektedir

AGRI

Ismi sinirlari içindeki "Ararat" dagindan alir. Çok eski çaglarda yeryüzü korkunç bir su baskininina ugradi.(Nuh Tufani) Nuh peygamber bütün canilardan bir çifti alarak bir gemiye bindirdi. Gemi Cudi (Islam kaynaklarina göre) (Hristiyan kaynaklarina göre de Ararat – Agri) dagina kondu. Ararat, önce aran sonra da Agri adini aldi.

AKSARAY

Selçuklu Sultani Izzettin Kiliçarslan, sehirde cami, medrese, kümbetler ve büyük ve beyaz bir saray yaptirdi. Selir "Aksaray" adini iste bu beyaz saraydan aldi.

AMASYA

Amasya sehrini tarihçi Strabon'a göre Amazon karali Amasis kurdu ve ona Amasis kenti anlamina gelen "Amasesia" ismini verdi.

AYDIN

Ilk olarak Argoslar tarafindan kuruldu. Anadolu beylerinden Aydinoglu Mehmet bey'den aldi. Aydin, Mehmet beyin babasinin ismidir.

ARTVIN

Iskitler tarafindan kuruldu. Artvin sözü iskitçe'dir.

ANTALYA

MÖ ll.ci yüzyilda Bergama karali Attalos ll tarafindan kuruldu. Sehir önceleri ismini kurucusundan aldi ve Attaleia adiyla anildi. Daha sonra bu isim Adalia, Antalia ve en son Antalya sekline dönüstü.

ANKARA

Islam kaynaklarinda Ankara'nin adi Enguru olarak geçer. Kimilerine göre Ankara sözü Farsça "Üzüm" anlamina gelen Engür'den, ya da Yunanca'da Koruk anlamina gelen"Aguirada'dan türemistir.
Bazilarina Hint-Avrupa dillerindeki "Egmek" anlamina gelen Ank ya da Sankskritçe de; "Kivrinti",, anlamina gelen ankaba'dan veya Latince'den çengel anlamina gelen uncus'dan türedigi ileri sürülmektedir. Frig dilinde Ank "engebeli, karisik arazi anlamina gelir." Sehrin diger isimleri; Ankyra, Ankura, Ankuria, Angur, Engürlü, Engürüye, Angare, Angera, Ancora, Ancora ve son olarak Ankara seklini almistir.

ANTAKYA

MÖ 300 yillarinda Makedonya Krali Seleukoz bu yörede Antakya'yi kurdu ve sehre babasinin ismi olan Antiokhia adini verdi. Zamanla büyüyen kent, baskent halini aldi.

AFYONKARAHISAR

Afyon türkülerinde sik sik "Hisar" sözcügü geçer. "Hisarin bedenleri çevirin gidenleri" Bu hisar sözcügünün Afyon türkülerinde sik sik yinelenmesi nedensiz degildir. Eski adi Akroenos olan sehri Selçuklular uzun süren bir kusatmadan sonra ele geçirdiler. "Hisar" kusatma anlamina gelir. Acilarla elde edilen yere "Karahisar" dediler ve orada, kara taslardan bir kale kurdular. Onaltinci yüzyilda bölgede afyon yetistirlmeye baslayinca, Karahisar'in basina bir de Afyon eklendi ve sehir "Afyonkarahisar" adini aldi.

ADAPAZARI

Bu ilimize Adapazarlilar kasaca Ada der. Çünkü Sakarya ve Çark suyu arasinda yer alan sehir, tipki bir adayi andirir. "Pazar sözüne gelince: Burasi onyedinci yüzyilda yörenin Pazar yeriydi. Iste, Adapazari bu iki sözcügün "Ada" ve "Pazar" sözcüklerinin birlesmesinden olustu. Adapazari, Sakarya ilimizin merkezidir.


KANLARIMIZ KIZILAYA,ORGANLARIMIZ FENERE HELAL OLSUN:=)...ÇARSI...HERKEZE NASIP OLMAZ BESIKTASLILIK...........
Yukarı Bu Konudan Şikayetçiyim.!


Sayfalar :

Forumdaki konulara cevap yazabilmeniz için üye girişi yapmanız gerekmektedir.


 
   Ana Sayfa    Foto Galeri    Ziyaretçi Defteri    Iletisim