Günvakti Köyü
 Ana Sayfa
 Günvakti Köyü
 Günvakti Gençlik
 Köyümüzün Tarihçesi
 Askerlerimiz
 Hava Durumu
 Merkez Köy Imami
 Köy Muhtari
 Kavakça Mh. Imami
 ILETISIM
Günvakti Köyü Derneği
 YÖNETIM KURULU
 Tüzügümüz
 Dernek Faaliyetleri
 Etkinliklerimiz
İnteraktif Bölümler
 Resim Galerisi
 Video Galerisi
 Konuk Defteri
 Forum
 Link Panosu
 Üyelerimiz
 Firma Rehberi
Üyelik Sistemi
Kullanıcı Adı:
Şifre:
Beni Hatırla   
Üye Ol - Sifremi Unuttum
Ad :
Email :
Mesajınız :
  kadir karaman
  Tüm Islam Aleminin hemserilerimin ve dostlarimin Cuma günü mübarek olsun hayirli cumalar.hayirli bol kazançlar dilerim saglikli huzur içimde   ......
  kadir karaman
   Tüm Islam Aleminin hemserilerimin ve dostlarimin Cuma günü mübarek olsun hayirli cumalar.hayirli bol kazançlar dilerim saglikli huzur içimd   ......
  kadir karaman
  HAYIRLI CUMALAR   ......
.

 [  Bu çalisma 2001 2002 yillarinda yapilmistir 2012 yilinda yeni çalisma yapacagiz  ,en kisa zamanda tamamlanacaktir saygilarimizla ]

GÜNVAKTI KÖYÜMÜZÜ TANIYALIM

Köyümüz hakkindaki bilgileri köy muhtarimiz Hüseyin GÖRKAN , dernek yönetim kurulu baskani Ahmet GÜNER ve baskan vekili Salih KARAGÖZ  ve diger yönetici arkadaslar ile beraber  köyümüzün yaslilarindan nüfus memurlugundan Inebolu nüfus memurlugundan jandarma karakolumuzdan belediyemizden ve çevredeki insanlarimizdan en ufak ayrintiyi dikkate alarak yaklasik bir yil içinde topladik. Öncelik Bozkurtumuzun tarihine isik tutacak ,BOZKURT adli bu kitabi hazirlayan çaliskan dürüst halki ile bütünlesen bu basarisini uluslar arasi ödülle süsleyen belediye baskanimiz Sn. Engin CANBAZ’ a  Günvakti köyü halki  içtenlikle tesekkür ediyor saygilar sunuyor ve basarilarinin devamini diliyoruz.

Günvakti Köyü ilçemize 12 Km uzaklikta Yakaören köyünden 8 Km uzaklikta Görentas köyü ile karsi karsiya olup orman içinde kurulmus evleri ahsap insanlari sicak , misafirperver, cana yakin,vatanini seven, kanunlara son derece saygili geçimini findik ve Kestane üretimi ve aricilik ile saglayan , ziyarete gelenlerin her yil gelmek istedigi , sessiz sakin  huzur dolu iki elin avuçlari gibi Görentas (Gerdiç) ile birbirlerine bakan iki yamaca kurulmus Günvakti merkez , Kavakça ve hursu mahallelerinden olusan  Üç yerlesim alani olan 160 Haneli Yaklasik 400-450 nüfuslu Yaz aylarinda 1500-2000’lere ulasan nüfusuyla çok sirin bir köy Günvakti Köyü.1922 Dogumlu Mustafa UZUN  1924 Dogumlu Mehmet YILDIRIM 1928 Dogumlu Mustafa AYDOGDU  1934 Dogumlu Salim KARAGÖZ 1924 Dogumlu Mehmet YILDIRIM    1930 Dogumlu Ziya GÜRGEN1932 Dogumlu Mustafa GÜNER  1933 Dogumlu Mehmet GÜNER ve Ayrica Kavakça Hursu mahallemizdeki büyüklerimizin de konusmalarini dikkate alarak bu bilgileri toplamaya çalistik. Bu büyüklerimizden alinan bilgilere göre (büyüklerinden, dedelerinden duyduklarini anlatiyorlar) köyümüzün adi kuruldugundan bu yana  GÜNVAKTI oldugu köyümüzde Müslüman Türk irkindan baska bir irkin burada yasamadigi anlasilmaktadir.

Burada baska bir irkin yasadigini gösteren hiçbir kanit bulunamamistir

.Köyümüz halki Devrekani üzerinden geldigi ve uzun yillar Devrekani ile aralarinda ticaret yaptigi köyümüzde yetisen meyve türlerini katirla ile Devrekani’ye götürüp oradan arpa bugday ile degis tokus yaparak aralarindaki ticareti 1960 yillarina kadar sürdügü bilinmektedir. Devrekani üzerinden  nasil gelindigi kesin olarak bilinmemekle beraber KASTAMONU Candaroglu beyliginin uzantisi ve kökeni Orta Asya Türklerine uzanan Fetteogullarindan çogalan üç aile tarafindan yerlesildigi bunlarin Fetteogullari ve Cangarogullari oldugu ve bunlari takiben bu ailelerden çogalan Imamogullari – Haci Ahmet Ogullari – Kuru Ahmet Ogullari - Han Pasa Ogullari – Cangarogullari – Selimogullari – Kösemenogullari – Korucuogullari – Demirciogullari – Sapikisaogullari – Gubusogullari  olarak çogalmislardir.

 Soyadi kanunu çikana kadar bu lakaplari ile anilmislardir. 1940 Yillarina kadar kendi imkanlariyla tarim ile geçimini saglayan insanlarimiz nüfus arttikça geçim sikintisi bas göstermis, bu sebeple geçimini saglamak amaciyla köy erkekleri, basta Istanbul olmak üzere onlar için en uygun olan Denizcilik meslegine baslamislardir.

Önceleri yaz aylarinda çalisip kis aylarinda köyüne dönen bu insanlarimiz daha sonralari tüm yilini gurbette geçirmeye baslayinca ailelerini de yanlarina alip 1950 yillarinda gurbete göç baslamis, 1960 yillarindan sonra daha da hizlanan göç , maalesef köyümüzde bir çok evlerin kapanmasina ve ocaklarin sönmesine yol açmistir.

Denizcilik meslegini sürdüren babalarimiz meslegin zorluklarini görünce çocuklarini meslek sahibi olabilmeleri için onlari baslica Tornaci ,Mobilyaci, Kaynakçi ,Kaportaci ,Oto tamircisi ,elektrikçi , marangoz olmak üzere çok meslek gurubuna vermislerdir. Bu gençlik yetisip mesleklerinde usta olup kimisi kendi isinin basina geçmis kimisi emekli olup tekrar köyüne dönmüslerdir. Ama bu nesil okuyamamanin ezikligini her zaman hissetmislerdir. Bu ezikligi çocuklarini okutarak gidermeye çalismislardir.

1940 Yillarinda okuma yazma orani yaklasik % 5’lerde iken. 1985-1990 Yillarinda Lise mezunlarimiz parmak ile gösteriliyordu. Içinde bulundugumuz 2001 yilinda bir çok üniversite mezunumuz olmustur. Avukatimiz, Makine Mühendisimiz , Ilahiyatçimiz, Bilgisayar Programcimiz 2 yillik üniversite bitirmis teknisyen gençlerimiz ve su anda 15-20 arasi üniversite ve yüksek okul da okuyan gençlerimiz bizi gururlandirirken hiçbir bürokratimizin olmayisi bizleri üzmektedir.

Bugün okuma yazma oranimiz % 95’lere gelmesi ayrica bizleri mutlu etmektedir. Yüksek okul mezunlarimiz en çok Kavakça ve Hursu mahallemizden çikmistir.

1970’li yillarda is hayatina baslayip genç emekli olan insanlarimiz köylerine kesin dönüs yapmislar.Yillik 5-10 Ton olan findik üretimini 200 Tona kadar çikarmislar ve ayrica ariciligi da gelistirip çok kaliteli bal üretimi yani sira Doganin sundugu Kestaneyi daha iyi gelistirerek önemli geçim kaynagi saglanmistir.

1930-1940 Yillarinda insanlarimiz ISTANBUL’ a Inebolu’dan gemiler ile çalismaya gidip gelirken birbirlerine gönderdikleri köyünde yetisen meyve ve sebzeleri zaman içinde ticarete dökmüslerdir.

Emanetçilik adi altinda yapilan bu ticareti kuyruklu yillar olarak bilinen 1975-1980 yillarinin sikintili döneminde kooperatif çatisi altinda bu sikintinin asilacagini düsünen insanlarimiz 1979 yilinda kurdugu kooperatifi iyi çalistiramayinca 1994 yilinda kapatmak zorunda kalmistir. Ama Emanetçilik kisisel olarak devam etmis Köyümüzden gelen meyve, sebze, yag, yogurt, bal vs. gibi yiyecekler Balat, Kasimpasa, Unkapani, Kocamustafapasa, Bayrampasa, Pasabahçe, Kavacik gibi yerlerde Pazar günleri satilmaktadir.

Halen bizim Köyün Emanetçiligi Mahmut KARAMAN ve Mehmet KARADEMIR tarafindan Fatih Balat  Pazar yerinde kurulan emanetçiler pazarini Fatih Belediye Baskani özel olarak korumaya almistir. Bu güzel gelenegimizi sürdürmemizde desteklerinden dolayi Fatih Belediye Baskani Sn. Mimar Esref ALBAYRAK’ a tesekkürü borç biliriz.

Gurbette çesitli semtlere yerlesen insanlarimiz arasinda kopukluklar baslayip örf ve adetlerimizin gençler tarafindan unutulmaya  yüz tuttugu sirada memleket askiyla yanan  orta yasli insanlarimizi harekete geçirmis Ahmet GÜNER ve Salih KARAGÖZ tarafindan ortaya atilan dernek kurma fikri gurbetteki köy halkindan büyük destek görmüstür.

Yapilan toplantilar sonucu 1998 Yilinda Salim GÜRGEN baskanliginda tüm köy halkinin kurucu görevi üstlendigi ancak resmi islerin yürütülmesi için isi ve zamani müsait arkadaslarimizdan  Ahmet GÜNER ,Salih KARAGÖZ, Mustafa GÜRGEN,Murat KARAKILÇIK,Osman GÜRGEN,Salim KARAGÖZ,Cemal DIKMEN, ve Salih ÇÜRGÜÇ geçici yönetimde görev almislardir.

    2002-2004 Yönetim Kurulumuz

                                                2002-2004 Yönetim Kurulumuz

1

 01  Ahmet GÜNER                 

   Yön.Kur.Baskani 

13

Salim ERKAN                           

2

Salim GÜRGEN       As Baskan

14

Mehmet ALTUNAY And. Yakasi Tesk.Bask.Yard

3

  02 Salih KARAGÖZ       

   Baskan Yard

15

Aziz KARAGÖZ                                    

4

Mustafa GÜRGEN                    

16

Isa SUCUOGLU             Yön.Kur.Üyesi

5

Cemalettin TOPÇU                   

17

Mustafa ARDIÇ                             

6

Niyazi GÜNER  Anadolu Yakasi Tesk Bask

18

Atilla GÜNER                                

7

Murat KARAKILÇIK     Muhasip

19

Yasin KARAGÖZ                          

8

Mustafa GÜRSOY          Veznedar

20

Adem KURT                                   

9

Mehmet GÖRKAN         Yön.Kur.Üyesi

21

Cemal DIKMEN                             

10

Kadir KARAMAN      Yön.Kur.Üyesi      

22

Kemal GENCER                             

11

Tahir ARDIÇ                             

23

Aziz ÇÜRGÜÇ                                

12

Mahmut KARAMAN                

 

 

    Denetleme ve Disiplin Kurulumuz

1

Mehmet KARAGÖZ

7

Salih ÇÜRGÜÇ

2

Mustafa ÇUKUR

8

Fahri AYDIN

3

Cengiz EGRI

9

Mustafa KARAÇAM

4

Cemal ARDIÇ

10

Osman GÜRGEN

5

Salim AYDIN

11

Salim ERKAN

6

Cemal AYDOGDU

12

Ertan ÇÜRGÜÇ

 

Köy Teskilatimiz

Köy Teskilati Baskanimiz   Ziya KARAMAN

                   Bask.Yard.    Abdullah TOPÇU

                                      Mehmet ERKAN

Yönetim Kurulu ve yedekleri ile beraber bir bütün halinde çalismalara ayni ekip devam etmektedir.

Dernegimizin amaci gurbetteki insanlarimizin kopuklugunu önlemek ,kendi aralarindaki bagi güçlendirmek köy için ortak çalisma yapmak aramizda birlik beraberligi saglamak sosyal aktivitelerde birlikte hareket etmek örf ve adetlerimizi gurbette de devam ettirmek ve bizden sonraki gençç nesillere ögretmek bilgilendirmek , her seyden önce yüksekokul okuyan ögrencilerimize burs imkani saglamak fakir ve ihtiyaç sahiplerine yardimci olmak 1999 yilinda 1 ögrencimizle baslayan burs verme çalismamiz 2000 yilinda 2 2001 yilinda 3 ihtiyaç sahibi ögrencimize burs vermekteyiz.

Dernek köy arasindaki çalismalarimizi degerli muhtarimiz Hüseyin GÖRKAN ‘in Büyük gayretleri ve bizlere olan destegiyle yapmaktayiz.

Geleneksel hale gelmis adetlerimiz her bayramin 1. günü Kavakça mahallemizde 2. günü Hursu mahallemizde 3. günü merkez mahallemizde bayram pilavi çikarilmaktadir.Uzaktan yakindan misafirlere Pilav ayran tatli ve çesitli yemekler ikram edilir bu adetimiz 1900-1905 yillarinda ilk olarak bulgur pilavi ile baslamis bugünümüze kadar hiç aksatilmadan süre gelmistir. Bayramlardaki Pilav Senligimiz Istanbul Kavakpinar (Pendik) da oradaki Hemsehrilerimiz tarafindan devam ettirilmektedir. Ayrica ilk bahar aylarinda da Asure adetimiz devam etmektedir.

Köyümüzde muhtarlik yönetimi 1930 yilinda Garali lakapli Ali TAS ile baslamis sirasi ile Pinti lakapli Mehmet ÇANGAR, Haci Osman lakapli Osman GÜRGEN, Muttin lakapli Muhiddin KARAGÖZ , Aptimcik lakapli Abdullah DIKMEN, Numan lakapli Mehmet KARAMAN, Irzacuk lakapli Riza  Altinay , Pala lakapli Mehmet Dikmen son 2 dönemdir Muhtarlik yapan eski köy imamimiz Hüseyin GÖRKAN tarafindan devam etmektedir.

Su anda köyümüzün imamliginin  yapan Rasit GÖRKAN Köyümüzden çikan Imam Hatip mezunu olup Köyümüzde imamlik yapan ilk imam hatibimizdir.Bu çalismalarimizda bizlere destek veren Kavakça mahallemizin Imam hatibi Nurettin MIDILLI ye de saygilar sunuyoruz.

Yüksekokul Mezunlarimiz

 

1.      Abdurrahman TOPÇU       Avukat

2.      Hakan KURT                     Bilgisayar Mühendisi

3.      Aziz GÜRSOY                  Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslar arasi

4.      Recep ÇAM                       Marmara Üniversitesi Elektronik

5.      Mustafa ERKAN               Makine Mühendisi

6.      Özcan ÇAM                       Polis Akademisi

7.      Davut KALENDER          Makine Yüksek Mühendisi

8.      Ayse KARAMAN             Bankacilik Yüksekokulu

9.      Turhan KARAKAYA       Isitma Sogutma Yüksekokulu

10. Semra GÜRGEN              Muhasebe Yüksekokulu

11. Muammer GÜRSOY                                

12. Mustafa ARDIÇ                I.T.Ü.  Tarih Bölümü

13. Ramazan ERKAN                                   

14. Yusuf GÜNER                        Elektronik Kontrol Sistemleri

15. Rasit GÖRKAN                Ilahiyat Mezunu

16. Tugba KALENDER          Halkla Iliskiler Açik Ögretim Fakültesi

17. Turhan GÜNER                 MuhasebeOkula

18. Harun GÜNER              Sakarya Üniversitesi Makine  Mühendisligi

   19.   Ferhat  KARAGÖZ       Sakarya Üniversitesi Isletme Fakültesi

20.    Ümit Metiner                 Kaptanlik Denizcilik Yüksekokulu

21      Neslihan DEMIRBAS   Okul Öncesi Egitim Ögretmenligi

 SEHITLERIMIZ VE GAZILERIMIZ

 Çanakkale Savasina giden birçok büyüklerimiz geri dönmemisler.Bunlardan

 Fetteoglu Mustafa savastan geri dönmemis Künyesi geri gelmistir. Kizi Pembe AYDIN Babasinin sehit maasini almaktadir. Gazi olan Mehmet ÇAM 1999 Yilinda Hakkin Rahmetine kavusmus , hayatta olan tek Gazimiz Mehmet KÜTÜK’ tür.

 

 [NOT BU ÇALISMA 2001-2002 YILLARINDA DERN BASK Ahmet GÜNER ve BASK YRD Salih KARAGÖZ tarafindan yapilmis olup 2007 2008 yillarinda yeni güncel bilgiler eklecek oldugundan bu bilgilerin eksik oldugunun bilinmesini istiyoruz dern yön kurulu ]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 






[ Geri Dön ]

   Ana Sayfa    Foto Galeri    Ziyaretçi Defteri    Iletisim