Günvakti Köyü
 Ana Sayfa
 Günvakti Köyü
 Günvakti Gençlik
 Köyümüzün Tarihçesi
 Askerlerimiz
 Hava Durumu
 Merkez Köy Imami
 Köy Muhtari
 Kavakça Mh. Imami
 ILETISIM
Günvakti Köyü Derneği
 YÖNETIM KURULU
 Tüzügümüz
 Dernek Faaliyetleri
 Etkinliklerimiz
İnteraktif Bölümler
 Resim Galerisi
 Video Galerisi
 Konuk Defteri
 Forum
 Link Panosu
 Üyelerimiz
 Firma Rehberi
Üyelik Sistemi
Kullanıcı Adı:
Şifre:
Beni Hatırla   
Üye Ol - Sifremi Unuttum
Ad :
Email :
Mesajınız :
  kadir karaman
  Tüm Islam Aleminin hemserilerimin ve dostlarimin Cuma günü mübarek olsun hayirli cumalar.hayirli bol kazançlar dilerim saglikli huzur içimde   ......
  kadir karaman
   Tüm Islam Aleminin hemserilerimin ve dostlarimin Cuma günü mübarek olsun hayirli cumalar.hayirli bol kazançlar dilerim saglikli huzur içimd   ......
  kadir karaman
  HAYIRLI CUMALAR   ......
 
Şu An 2:59:21 AM - 9/20/2024
Forum Ana Sayfa » » Son Açılan Konular » Son Cevaplanan Konular
Bölüm Hakemleri : (recepka)  
Kayıt bulunamadı!
YazanMesaj
_AnArchy_1903
[BESIKTASK]


Kayıt Tarihi : 11/29/2007
Yer : ISTANBUL
Mesaj Sayısı : 811
   39498
=manda yuva yapmis sögüt dalina=türküsündeki sifreler
Forumdaki konuları normal okuyabilmeniz için üye girişi yapmalısınız.



Türkünün sözlerinin tamami söyle :

Manda yuva yapmis sögüt dalina, aman aman/ yavrusunu sinek kapmis gördün mü?/ Amanin yandim/Amanin amanin amanin yandim/Tiridine tiridine tiridine bandim/Bedava mi sandin para verdim aldim/Of-of/ Sabahleyin erken çifte giderken aman aman/ Öküzüm torbadan düstü gördün mü?/Amanin yandim/Of-of/Sabah ezanini okurken-aman aman/Müezzin minareden uçtu gördün mü?/Amanin yandim

http://www.youtube.com/watch?v=6lRdOAyxiYs>
"Manda Yuva Yapmis Sögüt Dalina" türküsünün sifreleri



Türküler elestirilmek istendiginde, sözleri anlamsiz bulundugunda genellikle örnek gösterilen "Manda Yuva Yapmis Sögüt Dalina" adli türkünün bastan sona dogrulari anlatan, ilk bakista anlamsiz gibi görünse de ozanin ince zekasiyla hiciv sanatinin çok güzel örneginin sunuldugu bir eser oldugu bildirildi.
Istanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuari Sanatçi Ögretim Görevlisi Irfan Kurt, "Halk kültüründe hiciv ve ’Manda Yuva Yapmis Sögüt Dalina’ gerçegi" adli makalesinde bu türkünün anlamini irdeledi.
Türkünün Kastamonu’nun Tosya ilçesinden derlendiginin hatirlatildigi makalede, türküde anlatilmak istenenin ne oldugunun anlasilabilmesi için, hem türkünün çikis nedeninin hem de yöresel özelliklerin bilinmesi gerektigi vurgulaniyor.

"KURU EKMEGE TEPKI"
Makalede, türkünün hikayesi söyle anlatiliyor:
"Dönemin beyi tarafindan halk ozanlarinin yönetim aleyhine söz söylemeleri yasaklanmistir. Bu yasagin yani sira saz çalip türkü söyleyen ozana bir eglencede kendilerine türkü çalmasi emrivakisi yapilmis, bir kenara da kuru ekmeklerden olusan yemek konmustur. Bu ortamda bu türkünün çiktigi söylenmektedir. Ozan da kendisine yapilan bu haksizligi onlarla dalga geçerek dile getirmistir."

MANDA SÖGÜT DALINA NASIL YUVA YAPTI?
Bazi kisiler tarafindan saçma bulunan ’manda yuva yapmis sögüt dalina’ sözlerinde anlatilmak istenen ise söyle ifade ediliyor:
"Tosya bilindigi gibi pirinci ile ünlüdür. Çeltik tarlalarinin sürülmesinde kullanilan manda yazin sicaginda göletlere yatarak az killi olan derisini hem serinletmek hem sineklerden korumak amaciyla çamura bular. Bunun için de göletlerin ve çeltik tarlalarinin kenarlarinda bulunan ve dallari da suyun içine kadar uzanan salkim sögütlerin dallari üzerine, gölgesine yatar. Iste mandanin sögüt dalina yuva yapmasi budur." ’Yavrusunu sinek kapmasi’ ifadesinin de yavrunun sinek tarafindan isirilmasi anlami tasidiginin belirtildigi makalede, çünkü yörede ’kapmak’ sözünün isirmak anlaminda kullanildigi, bir tür sinegin hayvanlarin kuyruk altlarina girip isirmasinin hayvani delirten ve oradan oraya siçratan bir olay oldugu belirtiliyor.

TÜRKÜDEKI SÖZLER VE ANLATILMAK ISTENENLER
Ardindan "gördün mü?" sözcügü ile türküye devam edip akil almaz olaylarin oldugunu vurgulayip alay etmek amaci tasidiginin kaydedildigi makalede, türkünün anlami hakkinda su bilgiler veriliyor:
-Ikinci kitadaki ’Öküzün torbadan düsmesi’ ise öküzlerin hem yemlenmesi, ekine zarar vermemesi, hem de zaman kazanmak için boyunlarina takilan yem torbasinin öküzün boynundan çikmasi ve öküzün yemeden içmeden kesilmesi anlamini tasir.
-Üçüncü kitadaki müezzinin minareden uçmasi da erenlere karismasi, ermesi anlamindadir.
-Baglanti bölümünde de tirit yemegini emegi karsiligi hak ettigini anlatiyor.

TÜRKÜ BASTAN SONA DOGRULARI ANLATIYOR
Türkünün bastan sona içinde dogrulari anlatan fakat ilk bakista anlamsiz gibi görünen bir ifade tasidiginin belirtildigi makalede, türküde ozanin ince zekasi ile hiciv sanatinin çok güzel bir örnegini sundugu belirtiliyor.
Türküde, özellikle farkli anlam tasiyan kelimeler seçildiginin, kendine yapilan haksizliga onlarla alay ederek, dalga geçerek cevap verildiginin anlatildigi makalede, ayrica türkünün melodik açidan da çok zengin ve hos ritmik bir yapisinin bulunduguna dikkat çekilerek, bu nedenle üç kusaktir halk müzigi sanatçilari tarafindan okundugu vurgulaniyor.




KANLARIMIZ KIZILAYA,ORGANLARIMIZ FENERE HELAL OLSUN:=)...ÇARSI...HERKEZE NASIP OLMAZ BESIKTASLILIK...........
Yukarı Bu Konudan Şikayetçiyim.!


Sayfalar :

Forumdaki konulara cevap yazabilmeniz için üye girişi yapmanız gerekmektedir.


 
   Ana Sayfa    Foto Galeri    Ziyaretçi Defteri    Iletisim