Günvakti Köyü
 Ana Sayfa
 Günvakti Köyü
 Günvakti Gençlik
 Köyümüzün Tarihçesi
 Askerlerimiz
 Hava Durumu
 Merkez Köy Imami
 Köy Muhtari
 Kavakça Mh. Imami
 ILETISIM
Günvakti Köyü Derneği
 YÖNETIM KURULU
 Tüzügümüz
 Dernek Faaliyetleri
 Etkinliklerimiz
İnteraktif Bölümler
 Resim Galerisi
 Video Galerisi
 Konuk Defteri
 Forum
 Link Panosu
 Üyelerimiz
 Firma Rehberi
Üyelik Sistemi
Kullanıcı Adı:
Şifre:
Beni Hatırla   
Üye Ol - Sifremi Unuttum
Ad :
Email :
Mesajınız :
  kadir karaman
  Tüm Islam Aleminin hemserilerimin ve dostlarimin Cuma günü mübarek olsun hayirli cumalar.hayirli bol kazançlar dilerim saglikli huzur içimde   ......
  kadir karaman
   Tüm Islam Aleminin hemserilerimin ve dostlarimin Cuma günü mübarek olsun hayirli cumalar.hayirli bol kazançlar dilerim saglikli huzur içimd   ......
  kadir karaman
  HAYIRLI CUMALAR   ......
 
Şu An 3:08:26 AM - 9/20/2024
Forum Ana Sayfa » » Son Açılan Konular » Son Cevaplanan Konular
Bölüm Hakemleri : (recepka)  
Kayıt bulunamadı!
YazanMesaj
seyda
[ÇöL Çiçegi]


Kayıt Tarihi : 9/6/2008 1
Yer : Istanbul
Mesaj Sayısı : 286
   39700
Kastamonu Yemekleri
Forumdaki konuları normal okuyabilmeniz için üye girişi yapmalısınız.

YEMEK TÜRLERI

Kaynaklara bakilirsa Kastamonu ve çevresinde tami tamina 812 çesit yemek tespit edilmisti. Mantar yemekleri bile basli basina bir konuydu. Yeri gelmisken Türkiye'de en zengin mantar çesidinin Kastamonu'da bulundugunu belirtmek isterim: Kuzu kulagi, kanlica, ayi micigi, tavuk ayagi, saçak, içi kizil, cincile, kavak, mese, kömüs memesi, söbelek, gelincik, teltelli, kiragi, mikcik, kum mantari... Dönüs yolunda arabamin bagaji tika basa dolmustu: Yarim çuval Osmancik'in pirinci, kutu kutu çekme helva, kizilcik tarhanasi, çemensiz pastirma, bol bol sarmisak, tirit için çiplak simit, çesit çesit mantar, kilolarca üryani erigi, kizilcik eksisi, pestil, siyez bulguru... Sözün özü; Kastamonu tarihiyle, dogasiyla ve lezzetleriyle mutlaka gidilmesi ve görülmesi gereken bir yöre.

EKMEKLER
Yufka Ekmegi
Serme
Pisi
Bazlama
Katmer
Saç Ekmegi
Gözleme HAMUR ISLERI

Manti
Haluska
Köle Hamuru
Lop Hamur
Banduma
BÖREKLER

Çullama B.
Su B.


SEBZE YEMEKLERI
Bamya
Taze ve Kuru Fasulye
Pirasa
Patlican
Ispanak
Semizotu
Kabak Yemegi

TATLILAR
Kadayif
Baklava
Sini
Deli Oglan Sarigi
Çekme Helva
Pekmezli un Helvasi
Hasüde

ÇORBALAR
Tarhana Çorb.
Mercimek Çorb
Anakiz Çorb.
Bulamaç Çorb.
Eriste (yayim)
Miyane Çorb.
Un Çorb.

ÇÖREKLER

Kul Çöregi
Tarhanali Ç.
Katmerli Ç.
Misir Çöregi

SALATALAR
Karisik Salata
Turp Salatasi
Yogurtlu
Domates ve Hiyar Salatasi


ET YEMEKLERI
Külbasti
Et Yemegi
Güveç
Mihlama
Kapatma
Kavurma

DOLMALAR
Biber D.
Domates D.
Ispit D.
Kelem D.
Yaprak D.
PILAVLAR

Bulgur P.
Pirinç P.
Anakiz P
Keskek
KEBABLAR
Döner Kebap
Biryan

ÇESITLI
Kaygana
Paça
Aguz (Sütten)
Cirik


YEMEKLER
Alapilav

Mercimek ve Pirinç veya bulgurla pirinç karisimindan yapilir. Önce mercimek ya da bulgur önce kaynatilir, yumusayinca pirinç ve tuz ilave edile*rek yeniden kaynatilir. Suyu çekilinceye kadar kaynatilarak bugulamaya bi*raki*lir. Kizartilan tereyagi üzerine dökülerek hazir hale getirilir. Devrekani, Da*day, Merkez köylerinde sik yapilir.

Ayva Yemegi
Yag, sogan ve kiyma ile piyaz yapilir. Ayvalar kusbasi büyüklügünde dogranir, su ilavesiyle kaynatilin piyaza konulan ayvalar pisinceye kadar kay*natilir. Azdavay köylerinde sik yapilan yemeklerdendir.

Biryan
Halk arasinda genellikle " biryan" denir. Kastamonu merkezinde, Tas*köprü ilçesinde yaygindir. "Kuyu kebabi", "kazik-kebabi"da dendigi görülmektedir. Yaz mevsiminde Açik Maslak, Kadidagi mesire yerlerinde kirda kuyu kazilarak yapilir. Sehir ve ilçe merkezinde dükkanlarda ise ates tugla*sindan küçük kuyularda "biryan" pisirilir.

En iyi biryan koyun ve kuzu etinden yapilir. Koyun veya kuzu dikkatle kesilip yüzülür. Karninin içi temizlenir. Kirda pisirilecegi zaman 1.5-2 m. de*rinliginde kuyu kazilir. Içinde köz birakacak odunlar yakilir. Odunlar yanip koz meydana gelince kuyunun üstüne çap olacak sekilde bir demir çubuk ko*nur. Koyun çengelle bu "çap demiri" ne asilir. Kuyunun agzi kalin, daire veya kare seklinde bir tahta ile kapatilir. Tahta kapagin üstü ve kenarlari çamurla sivanir. 1.5 saat kadar kuyuda bekletilen koyun piser. Kapak açilarak koyun çengelinden yukari çekilir. Tahta üzerinde satirla ve biçakla dogranir. Tartila*rak satilir. Bir kuyuya 3-5 koyun sarkitilabilir.

Biryan, dükkanda pisirilecegi zaman dükkanin bir kösesinde baca altin*da yapilmis kuyuda ates yakilarak ayni islem uygulanir. Dükkandaki firinin agzinda demir bir çember ve çap demirinin konacagi yuvalar bulunur. Bu fi*rin tugladan yapilmistir ve uzun süre kullanilir. Biryan pisirilecegi zaman közlerin üzerine etin yag ve suyunun akacagi bir legen indirilir. Kastamonu*'da bir misafire Ikram edilecek en makbul yiyecektir. Biryan, yalnizca elle ye*nir. Yaninda sogan, ayran mutlaka istenir. Pilavla birlikte biryanli pilav ola*rak da yenir. Ismarlama yoluyla, kuyuya sarkitilan koyunun içine pirinç ko*nularak da pilav elde edildigi olur.

Döner
'Sükrü Altinöz'ün tarifine göre döner kebap su sekilde yapilmaktadir. Önce alinan bir gövde koç eti tezgah üzerindeki çengele takilarak parçalara ayrilir. Parçalar üzerindeki sinirler birer birer alinir. Yillarin tecrübesiyle dönerci sinirlerin nerede oldugunu hemen bilir. Etleri sise kakilacak sekilde en*li enli keser. Sonra bu etleri içinde 15-20 saat bekletecegi piyazi hazirlar, l kg. kadar sogani soyup ince ince dograr. Dogranan soganlarin üzerine karabi*ber, kirmizibiber, kimyon döker. Soganla baharati iyice harmanlar. Bir tepsi içine bir sira sogan, bir sira döner eti olarak üzere üst üste piyazla eti koyar, etler piyazla tamamen örtülür. Piyaz içinde 15-20 saat bekleyen etler soganin suyunu ve baharati emer ayrica pisince yumusak olur. Döner etini hazirlan*masi ve piyazda terbiye edilmesi islemine her gün saat 15.00 siralarinda baslanir.

Terbiye edilmis döner eti sabahleyin döner sisine konik biçimde dizilir. But etleri en alta, sirt etleri ortaya, fileto etleri üste gelecek sekilde bu dizme islemi tamamlanir. Dönerin kolayca çevrilmesi ve bütün etlerin esit sekilde pismesi için konik dizilis sirasinda sarkan et parçalan biçakla traslanir. Döner eti 3-4 saat de sise geçirilerek bekletilmis olur.

Döner sisindeki etler ögle yemegine yakin saatlerde özel bütüngaz döner ocaginda çevrile çevrile pisirilir. Bu sirada etin yagi ve suyu, sisin altindaki bakir kaba damla damla akar. Yirmi yil öncesine kadar çift gözlü, topraktan ve tugladan yapilmis özel döner maltizlarinda, mese kömürüyle döner pisirilmekteydi.

Döner kebabin pisen kisimlari, kilica benzeyen özel döner biçagiyla ke*silir. Kesilen etler kebap legenine dökülür. Kebap legenleri iki parçalidir. Çu*kur olan birinci parçada etin yagi ve suyu birikir. Bunun üzerindeki delikli, kevgire benzeyen ikinci parçada ise etler toplanir. Kepçe ile ikinci parçanin üzerinde alinan döner kebap etleri terazide tartilir ve servis tabagina konur. Maydanozla karisik sogan piyazi etin yanma konur. Etin üzerine bir parça ki*myon dökülür. Mevsimine göre kebabin yanindaki piyaz, domates, salatalik, marul, biber ve turpla zenginlestirilir. Müsterinin istegine göre dener kebap pilavin üstüne konarak da servis yapilir. Döner yaninda mutlaka bir sogukluk bulunur. Dükkanlarda ayran, sira tercih edilir.

Dikenucu Salatasi
Yeni filizlenen dikenlerin uçlari toplanir. Dogranarak sivi yagi ve sirke ilave edilerek yenir. Eksimsi bir tadi olan bu salata Inebolu köylerinde bilin*mektedir.

Eksili Pilav
Temizlenerek süzülen bulgur haslanir. Pisen bulgura yayik ayrani ile birlikte nane, maydanoz, ebe gömeci ve dereotu tuz, biber ilave edilerek ka*ristirilarak. Ayran bulunmazsa yogurtla da yapilabilir. Domates, yesîl biber de zevke göre ilave edilerek bir tasim kaynatilir. Salçali kizartilmis tereyagi üze*rine dökülüp servis yapilir. Bu yemek Daday ve Kastamonu çevresinde çok yapilir.

Eksili Tirit
Yaga yumurta, nisasta, yogurt katilarak hazirlanan piyaza su ilave edile-ek kaynatilir. Kaynayan su dilimlenmis ekmekler üzerine veya dogranmis bayrak simitleri üzerine dolastirilarak buglanmasi için 5 dakika beklenir.

Ekmek Kayganasi
Daday çevresinde sadece kaygana denilmektedir. Kirilan yumurtalara tuz ve biber ilave edilir. Çarpilir, düzgün dilimlenmis bayat ekmekler yumur*ta agdasina batirilarak kizgin yagda kizartilir. Yumurtanin, içine maydanoz, beyaz peynir ilave edilebilir.

Findik ve Fasulye Yapragi Dolmasi
Taze yesil yapraklar toplanir. Haslanarak, haslanan kiymali içle sarilir. Pisirilerek yenir Her iki yemek türü de Inebolu çevresinde iyi taninmaktadir.

Güveç
Bozkurt çevresinde ayni özellikteki yemegin adi cöbüdür. Toprak kap içine kirilmis kemikli koyun veya kuzu eti, patlican, yesil biber, soyulmus patates, tuz ve biber, domates ilave edilerek üzerine yag ilave edilir. Agzi ka*pagi veya jelatin kagidi ile kapatilan caba firina verilir. Kapak çevresinin ha*murla sivanmasi da sik sik uygulanir. Bir saatlik firin pisimi güveç için yeter*lidir.

Ispit Kavurmasi
Temizlenen ispitin saplari suda haslanir, daha sonra yaprak ve saplarla birlikte dogranir. Birlikte az suda yeniden haslanir. Suyu süzülüp hazirlanan piyazla birlikte su ilavesi ile pisirilir. Haslamadan sonra suyu süzülen ispit yumurtali hazirlanan piyazla karistirilarak ispit kavurmasi da yapilabilir. Azdavay, Senpazar, Daday yöresinin bu yemegini denemeye ne dersiniz?

Ibi Otu
Tarla ve bahçelerde kendiliginden yetisen yaban otudur. Ispanak gibi, yemegi yapildigi gibi ekmek içine konularak saç ekmegi de yapilir.

Karalahana (Pancar) Yemegi
Tuz katilarak lahana yapraklari haslanir. Dogranmis olarak kaynatilma*mis ise suyu süzülerek kiyilir. Sogan, yag, tuz biberle haslanan piyazla karistirilir. Az su konularak kaynatilir. Senpazar, Cide ve Inebolu köylerinin ye*megidir, karalahana. .

Kestane Yemegi
Kuru Fasulye, kurutulmus kestane temel malzemelerdir. Fasulye ve ayiklanan kestane içleri beraberce haslanir. Suyu süzülerek piyazla yeniden hasla*nir. Cide. ve Inebolu yemegidir.

Kavurma: (Ekmek Kavurmasi)
Genellikle bayat ekmekleri degerlendirme yoludur. Ekmek dilim haline getirildikten sonra ufak parçalara bölünür. Tencerede eritilen yaga yumurta kirilir. Ekmek kiriklari tencere içine dökülür. Kasikla karistirilir. Ates azalti*larak yumurta ve yaglari ile ekmeklerin yumusamasi saglanir. Bir kaç defa kasikla karistirildiktan sonra yemege hazirlanmis olur. Daday çevresinde ya*pilir.

Kesik Pirsitmasi
Birkaç gün bekletilmis kesik (çökelek) yagli tavaya konur. Karistirilarak pisirilir. Tabaga alinarak kizgin tereyagi dökülür. Yumurta karistirilarak mik-lama biçiminde de yapilir. Kesik pirsitmasi, çökelek miklamasi adiyla da bili*nir. Daday, Devrekani, Tasköprü, Tosya, Kastamonu yörelerinde sik yapilan pratik yemek türüdür.

Kül Basti
Büfteklik etten yapilir, ince alinan etler sicak kül üzerinde kizartilir. Kül basti etten yapildigi gibi bazen etin disinda malzeme ile de yapilir. Sarimsak, yumurta, nisasta karistirilir. Tuz ve biber ilavesiyle yapilan hamur sicak külde pisirilir. Bu tür bir yiyecek soguk alginligi ve öksürük olan kisilere hazirlanan ilaç niyetine de kullanilir.

Miklama (Mihlama)
Yumurta ile birlikte mantar, patates, ispanak, çökelek (kesik) peynir, pastirma, sucuk, domates, yesil biber miklama çesitleridir. Yagin eritilmesiyle miklama yapimina baslanir. Bazi çesitlere istege göre sogan dogranabi*lir. Yumurta her çesit miklama da kullanilir. Yumurta kirilarak dogrudan kul*lanilabildigi gibi, çirpilarak una bulandirilarak malzeme ile karistirilarak ko*nulabilir. Ancak malzemenin Önce yagla kizartilmasi gerekir. Yumurta daha sonra kirilir. Kirilan yumurtalar istege göre az veya çok pisirilir. Bazen pisme tamamlandiktan sonra yumurtalarin haslanmasi için kizartilmis yag miklama üzerine dökülür.

Paça
Paça degisik malzemeden yapilir. Haslanmis pirinçler bunlardan biridir. Yogurt Azdavay çevresinde sütle karistirilarak da malzeme hazirlanir. Kiyma ve patates paçanin diger malzemeleridir. Daday-Kastamonu, Devrekani çev*resinde kiymali ve patatesli paça sik sik yapilir.

Sagsagan Beyni
Elma veya armut pekmezinin kaymakli yogurtla bulastirilmasidir. Tadi kadar katkilara göre rengi de çok hos olan bu yiyecek yogurdun üzerine pek*mez aktarilarak yapilir. Daha sonra çirpilarak karistirilir.

Sogan Ölmesi
Bir miklama çesididir. Kizartilmis yagda orta büyüklükte dogranmis soganlar tuz biber ilavesiyle kizartilir. Içine yesil biber ve domates ilave edi*lebilir. Kizarmis olan soganin üzerine yumurta kirilarak pisinceye kadar ateste tutulur.

Sogan Yemegi
Her zaman hazir malzeme olan sogan hem her yemekte yer aliyor. Hem de tek basina yemek olma sansini tasiyor. Dolmasi da yapilabiliyor, soganin yemegi de.

Tirid
Bayat Ekmek küçük lokmalar halinde kesilir veya dogranip bir tepsiye yerlestirilir. Bu sirada bîr tavada veya tencerede yag eritilir, Ince ince dogran*mis sogan, yagda hafifçe öldürülür. Kiyma eklenir, pisirilmeye devam edilir. Tuz, biber katilir. Kiyma pisince bu karisimin içine bir bardak su dökülür ve tekrar pisirilir. Sulu bir karisim elde edilir. Dökülecek su ekmekleri islatacak kadar olmalidir. Tiritin kiymali, yagli, biberli kismi pisince, bu karisim tepsi*deki ekmeklerin üzerinde gezdirilir. Arzu edildigi taktirde küçük bir tavada kizdirilan tereyagi da tiritin üzerine dökülür. Tirit, serme denen ekmekle de yapilir. Kastamonu merkezinde susamsiz,simitle de tirit yapilmaktadir. Simit tiridi büyük ilgi görmektedir.

Yesil Domates
Tencerede ince soganli, yesil biberle tuzla piyaz hazirlanir. Istege göre varsa kiyma da ilave edilir. Yesil domatesler kus basi büyüklügünde dogra*nir. Piyaza ilave edilir, piyazla bir müddet bekletilip üzerine tasacak kadar su ilave edilir. Pismeye yakin ayiklanan pirinç ilave edilir

****************************************
ÇORBALAR
Arpa çorbasi
Arpa Yarmasi, göçe çorbasi ya da akdene çorbasi isimleri ile de söy*lenen çorba, daha çok Araç ilçesi köylerinde bilinen çorbanin arpa yarmasi, yogurt veya ayran asil malzemesidir. Arpa yarmasi caba (toprak kap) veya tencerede iyice pisirilir, içine yag, yogurt (yoksa ayran) katilir. Üzerine nane de katilarak yemeye hazir çorba haline getirilmis olur.

Arpa yarmasinin yapilisi: Arpa kalburda çevrilerek temizlenir yikanir, güneste kurutulan arpa degirmene götürülerek bulgur gibi yardirilir.

Asure Çorbasi
Keskek, beyaz fasulye, nohut, bakla, üzüm, incit, sekerden olusan mal*zemenin keskeginden baslanir. Keskegin üzerine ilik su konularak haslanir. Suyu çekince ocaktan indirilir. Sismeye birakilir. Beyaz fasulye nohut, bakla ayri kaplarda pisirilir. Üzüm incir haslanir, sismeye birakilan, keskek ocaga konularak diger malzemeler içine konur. Gülsuyu da konularak hazirlanmis olan tabaklara alinir. Üzerine ceviz içi veya findik içi katilarak süslenir. Bu yemek türünü tatli listesine de almak mümkündür.

Bas Çorbasi
Pismis koyun basi, un, limon ve yogurt çorbanin malzemesidir. Pismis koyun basinin etleri ayiklanir, su da yeniden kaynatilir. Yapilan un bulamaci içine salinir. Yumurta terbiyesi, istenirse limon ilave edilerek hazirlanir.

BULAMAÇ ÇORBALARI
Un bulamaci, sastim çorbasi, yumusak çorba gibi isimlerle de bilinir. Un, tuz, su yag, sogan ve salçanin malzeme olarak kullanildigi bu çorba Küre ve Bozkurt çevresinde daha çok yapilmaktadir. Çirpacak (Küre'de pirpir de*nir) adi verilen dört-bes çatalli agacin da araç olarak kullanildigi, çorba tence*rede kaynayan suya önce tuzu, daha sonrada bir tasta ezilen bugday unu ova*lanir. Pisdikten sonra yagla sogan kavrularak içine katilir. Bazen yagda ekmek iyice kizartildiktan sonra çorba üzerine döküldügü de olur. Buna kitir çorba da denir. Pirinçli bulamaçta pirinç yukarda ki malzemeye ilave olarak katilir. Önce suyla pirinç hazirlanarak sade bulamaç gibi yapilir. Mercimekli bulamaç ya da boyali çorbada ise pirinç yerine mercimek kullanilmasi ile yapilan çorba çesididir. Eksili bulamaç çorbasinda pirinçli bulamaca ayran da ilave edilmesi en önemli farkliliktir. Bu çorbanin Küre ve Bozkurt yöre*sinde yapildigini su yerine unun ayranla karildigini (ezildigini) hatirlatalim. Misir bulamacinin en önemli özelligi de bugday unu yerine misir ununun kullanilmasidir. Tuz, su ve yag diger malzemesidir. Cide, Senpazar, Merkez ve Küre- ilçesi çevresinde bu çorba türü daha çok bilinmektedir. Senpazar çevresinde yogurt, merkez ilçede pirinç, Cide de pekmez katilmaktadir.

Nisasta bulamaci veya nisasta çorbasi olarak bilinen çorbanin malze*mesi, nisasta, su ve tereyagdir. Su yerine süt kullanildigi görülmektedir. Azdavay, Daday ve Araç çevresinde sevilen çorba çesididir.

BULGUR ÇORBALARI
Bulgur siyez veya gernik adi verilen tahildan yapilir. Bugday ile misir*dan da bulgur yapildigini görüyoruz. Bulgur yapimi dört safhada gerçeklesir.

1) Çevirme

2) Kaynatma

3) Güneste Kurutma Evseme (Rüzgarda kepekten ayirma)

4) Yarma (Degirmende yardirilir)

Yaptigimiz bulgurdan yapabilecegimiz çorbalara bakalim.

Sade bulgur çorbasinin malzemesi: Bulgur, yogurt, nane, sogan, yag ve sudan olusur. Süzülerek ayrilan bulgur tencereye veya cabaya konularak kay*namaya birakilir. Pisince tuzu katilip üstüne yagin içinde kizartilan sogan piyaz olarak katilir. Yogurt ve nanesi ilave edilir. Tasköprü ve Merkez ilçede, pisen bulgurun içine ayranla ezilen un karistirilarak üzerine piyaz dökülür. Sütlü bulgur çorbasinin bulgur, süt, tuz ve biber genel malzemesidir. Süt yerine ayran (veya) yogurt kullanilir. Bulgur,ocaga suyunun içine biraz süt Ilave edilerek Konur. Mercimekli bulgurda, bulgur yaninda mercimekte kullanilir. Bu çorbaya anakiz çorbasi adi verilir. Daha çok Daday, Seydiler ve Merkez ilçede bilinen çorba için önce mercimek tencereye konur, birkaç kaynatimdan sonra bulguru ilave edilir. Tuzu pisdikten sonra da yag, yogurt ve nanesi ilave edilir. Daday' in selalmaz tarafinda çakir çorba da denmektedir.

Misir bulguru çorbasina, misir yarmasi da denir. Inebolu yöresinde ya*pilan bu çorbada misir bulguru yaninda yogurt ve yag kullanilir. Inebolu çev*resinde çorba içine kestane, fasulye ve nohut da katilir. Tosya'da yarmaasi, Cide 'de iri çorba adi ile bilinir.

Çarpan (Balik) Çorbasi
Bozkurt, Abana çevresinde çarpan baligi, yumurta ve limon malzeme*sinden yapilmaktadir. Balik temizlenip yikanir. Tuzsuz olarak haslanip, ke*mikleri ayrilir, etler parçalanir. Suda kaynatilirken tuzu, limonu, çarpilmis yumurtasi ilave edilerek karistirilir.

Dügün Çorbasi
Dügün çorbasi ilde degisik yapilir. Merkez ve Tasköprü’nün bazi köyle*rinde yayik ayrani kaynayincaya kadar karistirilir. Kaynayinca içine ayiklana*rak yikanmis pirinç atilir. Pirinç pisince ocaktan indirilen yemegin üzerine kizdirilmis tereyag dökülür. Cide çevresinde un, tuz, varsa et, "yumurta, limon sogan ve tereyagdan olusan malzeme ile dügün çorbasi yapilir. Üzerine kiz*gin tereyag ilave edilir,

Ekmek Çorbasi
Yag, sogan, yumurta, tuz, karabiber ve ekmekle Devrekani ve Kastamo*nu köylerinde yapilir. Tencereye dogranan sogan yagla öldürülür. Ayri yere kinlan yumurta, tuzu, biberi katilarak pisirilir. Soganin üzerine ilave edilerek su katilir. Kaynayan bu suya dogranmis ekmek basilir, bir tasim kaynatilir. Devrekani çevresinde bunun üzerine torba yogurdu katilmaktadir.

Eksi Çorba
Azdavay ve Pinarbasi çevresinde kara "çorba olarak da bilmen çorbanin malzemesi un, kizilcik (kireneksisi) ve tereyagdir. Un.kizilcikla karistirilir. Kaynayan suya salinir, pisince tuzu yagi katilir.

Fasulye Çorbasi
Yarilmis fasulye, tuz, biber ve yagdan olusan malzeme ile yapilan çorba siyez karistirilarak da yapilmaktadir. Yarilmis bulgur halindeki fasulye iyice pisirilir. Yag sogan, tuz ve biberi katilarak yenir.

Güllü Çorbasi (Gutu Çorbasi)
Bozkurt çevresinde bilinen çorbanin malzemesi karapancar kökü misir unu ve tuzdur. Rendeden geçirilmis pancar kökü.misir unu su ilave edilerek pisirilir. Yag katilmadan da yenebilir,

Hasul Çorbasi
Araç civarinda yapilan çorbanin bugday, domates, biber, ayran ve tuz malzemeleridir. Islanmis bugday, ayran, domates, tuz kaynatilarak yugurulur. Eksiyîp kabarincaya kadar mayalanmaya birakilir. Pisirilerek üzerine yagi ilave edilir.

Irmik Çorbasi
Irmik, etsuyu, yumurta, limon ve tuzdan olusan çorba malzemesidir. Kaynayan et suyuna azar azar irmik ilave edilir. Pesinden yumurta limonla çarpilip ilave edilir. Et suyunun pistikten sonra ilave edildigi de görülür,

Iskembe Çorbasi
Iskembe, yag, yogurt, yumurta, sarimsak, limon tuzu (limon) biber mal*zemeleri ile yapilan iskembe çorbasinin ilk asamasi iskembenin hazirlanmasi*dir. Kolay temizlemek için bir gece bekletilir. Içi temizlenerek yikanir, kay*nar suda haslanir, tekrar biçakla kazinir. Ilik suya sokup çikartilir. Kuvvetli ateste pisirilir, ufak parçalar haline getirilir. Yagla öldürülen soganli suya sa*linir, pisecege yakin tuzu katilir. Yagda kavrulan domates veya salça, yogurt, bir yumurta bir dis sarimsak, yarim limon suyu bir miktar sirke çarpilarak kaynayan çorbaya ilave edilir. Yagi ve biberi de katildigimla yenmeye hazirdir.

Karatabana Çorbasi
Tencereye pirinç veya bulgur konularak hazirlanir. Irice dogranan kara-lahana yapraklan tencereye ilave edilir, haslanir ocaktan indirilirken tencereye yagi ilave edilir. Yenirken içine yogurt, bazen ayran katilarak da yenir.

Kestane Çorbasi
Cide, Senpazar, Inebolu ve Bozkurt ormanlarinda çok miktarda yetisen dag kestanesi, çorbalara da malzeme olmustur. Özellikle Bozkurt çevresinde çok bilinen çorba pisirilmis kuru kestane, un, tuz ve su ile yapilir. Bu çorbaya ,tuz yerine bir miktar seker ilave edilerek de çorba yapilir. Kurutulmus kestane haslanir, tuz katilir, su ile ezilen un ilave edilerek pisirilir. Buna kestane bulamaci da denir.

Keskek
Keskekten yapilan çorbayi tanimadan önce kisaca keskegin nasil yapil*digina bakalim. Temizlenmis bugday tas dibeklerde salgi veya salma tokrnaklarla dogulur, kabugu soyulan bugday keskek olmustur, içine kuru fasulye katilarak saklamaya alinir. Çömlege (caba) su, et, yag, salça tuz ve keskek konur. Uzun süre pisirilir, Tosya çevresinde malzeme konulan çömlegin ka*pagi Örtülüp hamurla agzi sivanip firina sürülür. Degisik yapma biçimi olan çorbaya bazi yerlerde de bugday asi adi verilir.

Keskegin bir baska yapilisi da söyledir;

Keskek için dövülmüs arpa kuru fasulye bugday, yag, tuz, kirmizi biber. Sogan, ayri bir kaba dogranir, kirmizi biber ve tuz ilavesiyle yag içinde kavrulup hazirlanmis itlak üzerine dökülür. Bozkurt çevresinde buna benzer çorba
yapilir. Keskek Tosya, Bozkurt Merkez, Tasköprü ve Cide ilçelerinde daha çok bilinir.

Mantar Çorbasi
Ormanlik Kastamonu ve ilçelerinde çok çesitli mantar türleri yetisir. Dogu Karadenizin hamsisi gibi mantar da degisik yemeklere malzeme olur. Mantar böregi, mantar közlemesi, haslamasi, miklamasi meshurdur. Inebolu yöresinde dogranan mantar su Ile kaynatilir, süt ve un ilavesiyle yapilan çorba umaç çorbalarina da bir örnektir.

Mercimek Çorbasi
Mercimegin ayiklanip, yikandiktan sonra yumusayincaya kadar kayna*tilmasi, üzerine tuz, tereyag da kavrulmus sogan ve salça ilavesi ile hazirlanir.Servis esnasinda yogurt ve nane ilave edilerek yenir. Mercimegin üzerine
bulgur ve pirinç katilarak ala çorba adi verildigi de dikkati çeker. Kastamonu köylerinde limon veya sirkede katildigi olur. Tosya çevresinde piyaza kaynar suda haslanmis mercimek salinir. Devrekani çevresinde çorbaya kiyma da
ilave edilir. Daday-Tasköprü de un salinir. Bozkurt'da seker ilave edildigi söylenmektedir.

Miyane Çorbasi
Seydiler de kavurma, Küre'de un kavurmasi, Tosya da un kizartmasi olarak da bilinen çorba Tasköprü, Hanönü, Bozkurt ve Daday çevresinde de bilinmektedir. Unun yagda san renk olmasina kadar kizartilmasi daha sonra bulamaç çorbasinda oldugu gibi pisirilmesi ile olur. Tuz ve karabiber ilave edilir. Yag katmaya ihtiyaç duyulmaz Kavrulmus unun, soguk su ile eritilme*si ile elde edilen malzeme kaynar su ile pisirilir. Tuzu pisdikten sonra katilir.

Bozkurt çevresinde ün ayranla ezilmekte, Tosya çevresinde misir unu "kavrulmaktadir.

Omaç Çorbasi
Kastamonu'nun degisik yerlerinde omaç, ogmaç ve Daday çevresinde ugmaç çorbasi olarak bilinen çorba sade ve pirinçli olmak üzere iki sekilde yapilir. Un, su, yogurt (ayran) ve tereyagi malzemesidir. Una az az katilan su ile un, ufak taneler haline getirilir. Bulgur gibi olan malzeme kaynar suya azar azar salinarak kaynatilir. Yogurt ve kizarmis yag katilir. Diger bir yapi*lisi.da söyledir. Pirinç suya konarak haslanir, ayri kapta un, yumurta Ilavesiyle bulgur tanesi veya biraz daha iri hale gelinceye kadar ovulur. Kaynar pi*rinçli suya salinir. Pisince sarimsakli yogurt yag ve nanesi ilave edilir. Boz*kurt çevresinde süt katildigi da görülmektedir. Gökçeagaçta un çorbasi, Da*day çevresinde ugmaç, Araçta ovmaç isimleri ile hatirlanir. Bozkurt, Inebo*lu, Daday, Araç, Kastamonu, Devrekani ve Tasköprü çorbanin çok yapildigi yörelerdir.

Patates Çorbasi
Azdavay çevresi yemeklerindendir. Patates (mahalli isimle huzmur) yag, tuz, sogan ve biber malzemeleridir. Patates haslanir, kabugu soyulur, si*kilarak kaynayan suya atilir. Biraz kaynadiktan sonra yagi katilir.

PIRINÇ ÇORBALARI

Sade Pirinç Çorbasi
Pirinç, yag, domates veya salça, tuz, yogurt limon yumurta, pirinç çor*basi malzemeleridir. Haslanmis pirince sadece süt katilarak sütlü pirinç çor*basi yapilir.

Ecevit Çorbasi
Kastamonu, Inebolu güzergahinda Küre ilçesi yakininda bulunan Ecevit Geçidimden ve burada bir zamanlarin 3 katli muhtesem oteli, Ecevit Han'inda yapilan meshur çorba. Pirinç, yumurta bazen tavuk suyu da ilave edilir. Pirinç haslanir, süzme yogurtla malzeme hazirlanir. 1318 yillarindan beri yapildigi bilmen çorba 1925'dc Atatürk'e de ikram edilmistir.

Bir baska yapildiginda ise;

Tavuk suyunda pirinç haslanir. Ayri kapta çarpilan yumurta buna ka*ristirilarak pisirilir. Yag ve yogurt katilir.

Terbiyeli Çorba .
Pirinç, yogurt, un, tuz ve salça ile yapilir. Önce pirinç pisirilir. Ayri kap*ta yumurta, un yogurt ve su karistirilarak kaynamakta olan pirincin içine karistirilarak ilave edilir. Pisince yag ve salçasi katilir. Bu türü Cide köylerinde yapilmaktadir.

Toyga Çorbasi
Pirinç, yogurt, yumurta, et suyu veya et, nane, yag ve un malzemelerin*den yapilir. Pisirilmis tavuk eti ince didilir. Diger malzemelerle karistirilarak yeniden pisirilir. Yagi dökülünce yemege hazirdir.

Mercimekli Pirinç Çorbasi
Ana kiz çorbasi da denilen çorba pirinç, mercimek, tuz, domates, te*reyagi, yogurt ve nane ile yapilir. Beraberce pisirilerek üzerine yagi, yogurdu, nanesi ilave edilir.

Yayla Çorbasi
Pirinç, etsuyu, yumurta, limon, un ve maydanoz malzemeleri çorbada kullanilmaktadir. Et suyundan hazirlanan pirinç üzerine un, limon, yumurta terbiyesi Ilave edilir. Araç köylerinde yapilan bu çorbaya maydanoz da ilave edilir.

Pirinçli, bulgurla, mercimekli çorbada da; Pirinç bulgur ve mercimek beraberce pisirilir. Üzerine diger malzemesi de katilarak ikram edilir. Pirinç çorbasi has yemek sayilir. "Hasta oldum ki pirinç çorbasi yiyeyim" bunun için söylenmistir,

Tarhana Çorbalari
Tarhana çorbasini bilmeyenimiz yoktur. Ya tozu ya hamurunu mutlaka yemisizdir. Ama burada tarhananin yapilisi ve kullanilan malzemelerin çesitliligini görünce halkimizin becerisini daha iyi görecegiz. Tarhana nedir? Genel yapisi nedir? Özelligi nedir? Besin degeri üzerinde hiç konusmaya gerek yok, zira içinde her türlü besin malzemesi var.

Kaymakli yogurt bir kapta biriktirilir. Bu yogurdun içine dereotu (Buna Daday çevresinde darakdali, Tosya yöresinde dorak denir) batirilir. Bir miktar olgun domates, kuru sogan, (irice dogranir) yesil biber (aci-tatli) konulur, istege göre fesliken, nane konulabilir. Daday'in bazi köylerinde rnaydonoz Kastamonu'da hamur mayasi, Tosya'da ayva, Bozkurt'da süt de katildigi gö*rülmektedir. 10-15 gün bekletilen bu karisim kevgirden geçirilerek tortu ve artiklar ayaklanip elenmis unla yogurularak hamur haline getirilir.

Hazirlanan tarhana hamur halinde kullanildigi gibi kurutulup, kevgirden geçirilerek toz halinde de kullanilabilir. Hamurun kullanma süresi kisadir. . Zira mayalanarak eksime olusur.

Bozkurt'ta kizilcik, kiren, katilarak eksi tarhana kuru olarak, Araç Boyali çevresinde iri tarhana yogurt yerine ayranla yapilarak yine kuru olarak kullanilmaktadir. Yine Bozkurt çevresinde misir unu ve sütle yapilan süt tarhana, yogunla yapilan aktarhana, Inebolu çevresinde pancar katilarak pan*car tarhana, Bozkurt'da da misir unu, tuz, su ve tereyagla su tarhanasi artik tarih sayfalarina karismaktadir.

Tarhana çorbasi için su tencerede kaynatilip Hamur ya da toz tarhana bir kap içinde ilik su ile ezilir- Tuz ve biber katilir, su konmadan önce kiyma, sucuk veya yumurta yagla kizartilabilecegi gibi varsa et suyu, tavuk suyu da ilave edilebilir. Kaynar suya salinan ezilmis tarhana kaynatilarak pisirilir. Tarhana ile ilgili olarak "tarhana tartar, bogazimi yirtar" tekerlemesi meshur*dur.

Tarhana için ayrilan kaymakli yogurda Kastamonu çevresinde tarhana yogurdu veya tarhanalik, Tosya köylerinde aygut denir. Ilçelerin degisik yerlerinde kullanilan malzemeler ile yapilis da farklidir. Bozkurt çevresinde yogurda hiç un katilmadan eksimeye birakilir. Un ilavesi ile karistirilarak pisirilir. Kurutularak kullanilir. Tosya, Devrekani, Kastamonu çevresinde maya ilave edilir. Daday'da yogurda maydonoz ilave edilir. Tosya'da ayva, Bozkurt'da süt ilave edilir. Bazi köylerde tarhana ayranla karilir.

Kizilcik Tarhana
Kizilcik, un, domates, sogan, yesil biberle Inebolu, ve Bozkurt çevre*sinde yapilir.

Eksi Tarhana
Kizilcik ve unla yapilir. Bozkurt çevresinde bilinir.

Iri Tarhana
Bugday, ayran, nane .malzemelerinden bugday kirilarak yapilir. Araç'in Boyali ilçesinde yapilir. ,

Süt Tarhana
Süt ve misir unu ile yapilir. Bozkurt çevresinde yapilan bir çorbadir. Az*davay çevresinde de buna benzer bir sistemle bilinmektedir.

Ak Tarhana
Yogurt ve ayranin unla karistirilmasi ile yapilir. Bu kuru tarhana da Bozkurt çevresinin ürünüdür.

TATAR ÇORBALARI
Hamur islerinin Kastamonu ve yöresinde yemek çesitlerinin agirligi çor*balarda da kendini gösterir. Çorbalik hamurlari, tatar, eriste, tutmaç ve yaygi olarak gösterebiliriz.

Tatar Çorbasi: 1x1 cinlik hamurlarin kaynar suda pisirilmesi esasina dayanan çorbanin kiyma, sarimsak ve yag diger malzemeleridir. Senpazar ve Azdavay çevresinde bilinen çorba sarimsakli çorba olarak da taninir Çorba Agli'da kesme çorba, Araç'ta hamur çorbasi adi ile söylenir Mercimek kata*rak mercimekli hamur (mercimekli tatar) çorbasi yapilirken Inebolu çevre*sinde bu çorbanin adi mankir çorbasidir.

Eriste ise yine l veya 1,5 cm uzunlukta ince hamur dilimleridir. Pirinç katilarak ya da sade olarak pisirilip tereyagi dökülür. Tosyalin bazi bölümle*rinde kiyma. Daday çevresinde süt katilarak degisik özellik verilmektedir. Buna sütlü eriste denir. Nuska biçiminde üçgen kesilen hamurlara eriste, ba*zi yerlerde ise tatar denir.

Tutmaç çorbasinin tatar çorbasindan pek farki yoktur. Araç ve Tosya Çevresinde bilinir. Kiyma katilmaz malzeme tutmacin yaninda sarimsakli yogurt ve yagdir. Mercimek ve pirinç katildigi çevresinde görülmektedir.. (Tosya ve Devrekani)

Yayim Çorbasi
Açilan yufkalarin bir süre tepsertilmesinden sonra avuçlanarak uvalanir. Bozkurt’ta bu çorbaya da pirinç katilirken Seydiler de süt katilarak sütlü yayim denilmektedir.

Tepsi Çorbasi
Devrekani çevresinin bu yemek cinsi için firinlanmis misir unu et, tuz, biber ve yaga ihtiyacimiz var. Et ayri bir yerde pisirilir. Kaynayan suya ezilen misir unu karistirilarak pisirilir. Tepsiye konulan et üzerine konulan bulamaç üzerine biber ve yagi ilave edilir.

DOLMALAR
Dolma yapilmasinda ilk is "için" hazirlanmasidir. Dolma veya sarma içlerinin hazirlanmasi veya malzemeleri de farkli olur. Pirinçli, bulgurlu, kiy*mali (etli yapilacaksa kiyma) veya bulgur (bunun içine de kiyma ilave edilir.) ilavesi karistirilarak ocaktan indirilir. Kiymasiz olanlara nane, maydanoz da ilave edilerek doldurma veya sarma islemine geçilir.

Çiçek Dolmasi
Kabaklarin çiçek açtigi mevsimde dölsüz çiçekler alinarak, bunlarin içi malzemeyle doldurulup tencereye dizilir.

Ispit Sarmasi
Ormanlik alanlarda yabani olarak yetisen iri yaprakli yillik bir bitkidir. Toplanan yapraklar taze olarak kullanildigi gibi, kurutularak veya salamur yapilarak kisin da kullanilir. Üzüm yapraginin kiymali tipi gibi sarilir.

Kalem (Lahana) Sarmasi
Dolmalik lahananin yaprak kisimlari haslandiktan sonra el büyük*lügünde parçalara hazirlanan malzeme konularak sarilir.

Pancar (Kuyruklu) Dolma
Mancar da denilen pancar yapraklarinin yesilleri toplanarak haslanir. Daha sonra malzeme ile sarilir. Cide-Senpazar yöresinde çok bilinir,

Sogan-Pirasa Dolmasi
Pirasanin kati açilarak boru halinde soganin da katmani ayrilarak hazir*lanan malzeme ile içi doldurulur. Araç, Azdavay, Pinarbasi çevresinde çok yapilir.

Sapla Sarmasi

Ispit gibi ormanda yetisir. Onun gibi kullanilir.

Yaprak (Üzüm Yapragi) Sarmasi: Taze ve salamur olarak kullanilir. Zeytinyagli, yalanci dolma veya etli olarak sarilir. Zeytinyagli olanlar ince uzun kalem gibi, etli olanlar ise tombul olarak sarilir. Az su ile pisirilen dolmanin üzerine salça kizartilmis yag dökülür. Kiymasiz olanlara sirke veya li*mon, etli olanlara yogurt istege göre sarimsakli yogurt ilave edilerek yenir.

ETLI EKMEK

Malzemeler

5 Su Bardagi Un
2.5 Su Bardagi Su
1 Tatli Kasigi Tuz
Iç Malzemesi
500 gr Kiyma
2 Sogan
Karabiber , Tuz
1 Çorba Kasigi Tereyagi


Yemegin Tarifi
Bir kapta un, tuz ve suyu karistirip yogurun. Kulak memesi yumusakligina gelen hamurdan yumruk büyüklügünde 20 küçük parça koparin.
Her parçayi teker teker küçük birer daire seklinde açin.
Ince dogranmis sogani kiyma ile birlikte kavurun. Tuz ve karabiber ilave edin.
Hazirlanan iç malzemesinden bir iki kasik yuvarlak hamurun yarisina yayin, diger tarafi üzerine kapatin. Hamur ve malzeme bitinceye kadar islemi sürdürün.
Teflon tavada veya sacda hamurlari önlü arkali pisirin. Üzerine tereyagi sürüp sicak olarak servis yapin.

********************************************
Kastamonu'nun etli ekmekten sonra gelen bir baska simgesi de Biran (Büryan, Püryan) Kebabi idi. Bazi yörelerde kuyu ve kazik kebabi da deniyordu. Prof. Dr. Abdulkerim Abdulkadiroglu'nun bir makalesinde okuduguma göre, bu kebabin en iyi yapildigi yer de, 'sarmisagin baskenti' Tasköprü kasabasiydi. Bu yemek aslinda yasak yemekler listemin en bas kösesinde yer aliyordu. Çünkü agzina yeni ot degmis kuzudan yapiliyordu. Kolesterolü yüksek olanlarin kuzu etine hasret öldükleri bilinen bir gerçekti. Kastamonu-Tasköprü arasindaki 45 kilometrelik yolu kat ederken aklima hep bu 'kötü' düsünceler geliyordu.

Tasköprü'de, vitrininde nar gibi kuzularin sergilendigi ilk kebapçiya girdim. Bir porsiyon istedim. Yagiyla kemigi ile önüme 300 gramlik kebap geldi. Çatal biçak yardimiyla, istemeye istemeye yaglari ayiklayinca ne yedigimi anlamadim. Çaresiz ikinci porsiyonu istedim. Garson tadina varabilmem için kebabin elle yenmesi gerektigi konusunda beni uyardi. Ben de öyle yaptim. Sonra isin sirrini sordum. Usta beni alt kattaki kuyunun basina götürüp anlatti. Bir defa kuzu kekik otlamaliydi. Sonra yakilan odunun sakizli çam olmasi gerekiyordu. Bu arada kuyunun agzinin iyice sivanmasi lazimdi. Tabii ustanin etlemeyi, sulamayi iyi yapmasi sartti.

PADISAHLARIN HELVASI
Her zamanki gibi Biran'in da tadi damagimda kalmisti. Sohbet sirasinda etin yanina neden sarmisakli bir seyler vermediklerini sordum. Usta adetten olmadigini söyledi. Ben de ona, Istanbul'da Kösebasi'nda yedigim 'sarmisak sis'i anlattim. Kabuklariyla sise dizilen sarmisaklar, ateste pisirilip servis ediliyordu. Muhtesem bir lezzet olusuyordu. Sarmisak diyarinda bu konuda daha yaratici olunabilecegini, et-sarmisak ikilisinin birbirine çok yakisacagini falan anlattim.

Bu muhtesem ziyafetten sonra, Gökirmak kiyisindaki kahvede bir yandan hazim çayi içiyor, bir yandan da kendimi teselli ediyordum: 'Bu lezzetlerin farkina varmadan yasamanin ne anlami var?..' Aslinda kendimi kandirdigimi biliyordum. Yeme-içme isine son vermeden önce bir de Kastamonu'nun ünlü 'çekme helvasi'ndan söz etmek gerekiyordu. Bir zamanlar padisahlar için yapildigi için 'saray helvasi' da denen bu enfes tatlinin ana malzemelerini un, tereyagi ve seker olusturuyordu. Sakiz haline getirilen hamur, çekistire çekistire lif lif edilip helvaya dönüstürülüyordu. Helvanin ustalari, lezzetin tam olmasi için yayiktan yeni çikmis taze tereyagi kullanilmasi gerektigini belirtiyorlardi.

Salep
Tasköprü, kalitesi ve ismiyle dünyaya duyurdugu beyaz altini sarimsaktan sonra ülkemizin en kaliteli salebinin de Kastamonu'da Özellikle Tasköprü civarinda yetistigi açiklandi. Tasköprü, bundan böyle beyaz altin diye tanimladigi sarimsagindan sonra ünü ülke sinirlarina ulasan ikinci beyaz altini olan salebi ile de taninacak. Salebin, Osmanlilar ve daha önceki devirlerde tabiatta önemli bir yeri oldugu, muhtelif formlari halinde ve degisik amaçlar için ilaç olarak kullanildigi biliniyor, Bati kaynaklari da sinyatür teorisine bagli olarak, salebin Di-oscorides'ten beri asirlarca afrodiziyak olarak Avrupa ve bilhassa dogu ülkelerinde kullanildigini zikrediyor.

Uzun yillar bu amaçlar için kullanilan salep, artik soguk kis gecelerimizi isitan, kisik sesimizi açan, gögsümüzü yumusatan, bir Içkinin veya sertligi ve hos tadi ile sicak yaz günlerinde aradigimiz mizin içinde bulunan, eski, tarihi bir ilaç haline geldi.

Kaynaklar, salebin ülkemizde dört bölgeden temin edildigini ve bu bölgelerin basinda Kastamonu'nun merkez köyleri ve Daday ile Tasköprü'nün yer aldigindan bahsederek söyle diyor: "Kuzey Anadolu: Kastamonu ve civarindan elde edilen salep, piyasada Kastamonu Salebi adi altinda bulunur. Kastamonu salebi orta büyüklükteki yumrularin bir karisimidir. Kastamonu civarinda eski yumrular "ebe*si", yenisi ise "iyisi" diye isimlendirilir. Mugla, Silifke ve Antalya salepleri ise küçük yumrulardan olusur."

Kilosu 65 milyon

Kastamonu'da toplanan ve kurutulduktan sonra çekilerek içecek veya larda kullanilabilecek kivama getirilen salebin kilosu piyasada 65 ile 85 milyon lira arasinda satiliyor. Posta Gazetesi'nin 15 Aralik tarihli sayisinda köse yazari Artun Ünsal, "Salep Seval'de içilir" baslikli yazisinin bir bölümünde bakin ne diyor:

"..Türkiye'nin her yerinde salep çikar ama en lezzetlileri Kastamonu'nun Tasköprü ve Yozgat'in Akdag Madeni yörelerinde olur. Bizim Ziya da kis öncesi Tasköprü'nün yolunu tutar, salebi yerinden almak için. Köylü salebi nasil çikartir? Kökünden. Bitki filiz verince toprak altinda kalan kökündeki çekirdegi kazar alir. Her kökte tek çekirdek vardir. Bunlari igneyle delerek bir ipin üzerine dizer, tipki kurutulacak çiçek bamyalarini ipe dizer gibi. Salep köylerde önce süt dolusu bir kazanda hafifçe kaynatilir, sonra asilarak kurumaya birakilir. Kurudugunda küçülür ve tas gibi olur her bir salep çekirdegi..." diyerek, Kastamonu salebinden övgüyle bahsetti.

TASKÖPRÜ'DE DAMAK TADI

KASTAMONU MUTFAGINDAN...‘Denemeden ayrilmayin’ listesi kabarik
Tasköprü'nün sarmisaginin ve kuyu kebabinin yani sira keskeginin, atarisinin, terekmeginin, eksili bulgurun tadina doyulamayacagini dilden dile anlatilir

Tasköprülüler sarimsagin tatlisini yaptilar:
Sarimsak, yüzyillardir dogadan gelen en büyük sifa kaynagi olarak biliniyor. Kastamonu'nun sirin ilçesi Tasköprü'de mikrop öldürücü özelligi de olan sarimsagin dünyada ilk kez tatlisi da yapildi.

Tasköprü, kalitesi ve ismiyle dünyaya duyurdugu beyaz altini sarimsaktan sonra ülkemizin en kaliteli salebi ile de ünlendi


Kastamonu’nun oldukça özellikli yöresel bir mutfagi ve meraklisina sunabilecegi çok farkli tadlar var. ‘Denemeden ayrilmayin’ listesi oldukça kabarik. Etli ya da pastirmali ekmek (sacda yapiliyor, görüntüsü gözlemeye benziyor), kuyu kebabi, hafif oldugu için çokça yenen çekme helva, Tasköprü sarimsagi, banduma, burmali çörek, eksili pilav... Kastamonu’nun simidi ünlü. Daha çok kisin kahvaltilarda yapilan, simitten tirit denemeye deger...

Kastamonu yiyecek-içecek hususunda zengin bir mutfaga sahiptir. Bu zenginligin baslica sebebi; bitki örtüsündeki çesitli ve tabiata dayali yetistirilen hayvan varligidir. Yiyecek olarak kullanilan yabani otlar, bitkiler, mantarlar, dag çilegi yaninda her türlü sebze ile birçok meyve Kastamonu topraklarinda yetismektedir. Türkiye'nin en güzel ve kaliteli sarimsaklari bu Il'de yetismekte ve ihraç edilmektedir.

Üryani erigini sadece bu Ilde yemek mümkündür. Kastamonu bölgesine ait 812 çesit yiyecek derlemesi yapilmistir. Bunlardan 38 çesit çorba ve 5l çesit ekmek tarifi görülmektedir. Kastamonu mutfaginin ünlü yiyecegi sac üzerinde pisirilen" etli ekmek"tir.

Bu etli ekmegi bir bardak yayik ayrani, "eksi-esi" yada " pelverde ezmesi" esliginde yiyen artik Kastamonu'nun adini unutamaz. Il' de hazirlanan, kislik yiyecek "tarhana" nin çorbasi en besleyici çorbadir. Hazirlanmasinda kullanilan un-yogurt hamuru içindeki çok çesitli bitki özleri, tadi-lezzetini farkli hale getirmektedir. Ayrica besin degerini artirmaktadir.Her mevsim yerli halkin ve ziyarete gelenlerin yemekten vazgeçemedigi "döner" in kömür atesinde pisenin tadi doyumsuzdur. Kis mevsiminde, yöreye has olarak yapilan "pastirmali ekmek" bir baska lezzettedir. Özel olarak hazirlanan çimensiz pastirma ince dilimler halinde dogranip, sogan piyazi ile karistirilip, içine yeteri kadar baharatta karistirildiktan sonra, firinlarda açilan hamur içine kapali olarak konup, pisirildikten sonra, üzeri zevke göre az veya çok tereyag ile yaglandiktan sonra afiyetle yenir.

Baharin gelmesi ile, kuzularin büyümesi bir diger yöresel yiyecek olan "biran-kuyu kebabi" nin ortaya çikmasi görülür. Kastamonu merkez ve bilhassa Tasköprü Ilçesinde pisirilen bir'an meshur et yiyecegi'dir.

Tatlilar içinde, asirlardir süregelen "çekme helva" gerek elde özel olarak hazirlanisi, gerek ince ince tat telleri ile bölgeye hastir. Il disina her gidenin mutlaka dostlarina aldiklari makbûl hediye'dir.

Kis günlerinin bir diger yöresel yiyecegi, Kastamonu simitinden yapilan "simit tiridi" dir. Simit tiridini yiyemeyenler, Il disina giderken dost ve arkadaslarina mutlaka bir dizin Kastamonu Simiti alip, getirirler.


YaLnizLigim bir çigLikti Hepiniz mi Sagirdiniz..!
Yukarı Bu Konudan Şikayetçiyim.!


Sayfalar :

Forumdaki konulara cevap yazabilmeniz için üye girişi yapmanız gerekmektedir.


 
   Ana Sayfa    Foto Galeri    Ziyaretçi Defteri    Iletisim