Günvakti Köyü
 Ana Sayfa
 Günvakti Köyü
 Günvakti Gençlik
 Köyümüzün Tarihçesi
 Askerlerimiz
 Hava Durumu
 Merkez Köy Imami
 Köy Muhtari
 Kavakça Mh. Imami
 ILETISIM
Günvakti Köyü Derneği
 YÖNETIM KURULU
 Tüzügümüz
 Dernek Faaliyetleri
 Etkinliklerimiz
İnteraktif Bölümler
 Resim Galerisi
 Video Galerisi
 Konuk Defteri
 Forum
 Link Panosu
 Üyelerimiz
 Firma Rehberi
Üyelik Sistemi
Kullanıcı Adı:
Şifre:
Beni Hatırla   
Üye Ol - Sifremi Unuttum
Ad :
Email :
Mesajınız :
  kadir karaman
  Tüm Islam Aleminin hemserilerimin ve dostlarimin Cuma günü mübarek olsun hayirli cumalar.hayirli bol kazançlar dilerim saglikli huzur içimde   ......
  kadir karaman
   Tüm Islam Aleminin hemserilerimin ve dostlarimin Cuma günü mübarek olsun hayirli cumalar.hayirli bol kazançlar dilerim saglikli huzur içimd   ......
  kadir karaman
  HAYIRLI CUMALAR   ......
 
Şu An 3:10:09 AM - 9/20/2024
Forum Ana Sayfa » » Son Açılan Konular » Son Cevaplanan Konular
Bölüm Hakemleri : (recepka)  
Kayıt bulunamadı!
YazanMesaj
seyda
[ÇöL Çiçegi]


Kayıt Tarihi : 9/6/2008 1
Yer : Istanbul
Mesaj Sayısı : 286
   39700
Kastamonu Örf ve Adetler
Forumdaki konuları normal okuyabilmeniz için üye girişi yapmalısınız.

ÖRF,ADET,GELENEK
Bu kisimda sizlere Araç'ta evlenmenin nasil yapildigini anlatacagim.

SÖZ NISAN ve DÜGÜN
SÖZLENME
Oglunu evlendirecek olan anne ve baba kendilerine uygun bir kiz bulduklarinda kiz görmeye gelinecek diye kizin ailesine haber gönderirler. Ardindan görücü kadin ya da kadinlar kizi görmeye giderler. Kiz ikramlarda bulunur, konusulur.kadinlar kizi iyice incelerler eger kizi begenirlerse yanlarinda getirdikleri bir kutu sekeri basörtüsünü birakip giderler. Kiz tarafi kizi verecekse hediyeleri iade etmez.

Ardindan birkaç gün sonra erkeklerden 2-3 kisi kizin babasindan kizi isterler.Babasi düsünmek için zaman ister ve bu arada erkek tarafi hakkinda sorusturma yapar. Ikinci gidiste oglan tarafi cevap ister. "Bizi yorup durma böyle, basini agritiriz bir cevap ver" derler. Kiz babasi "daha çok yorulursunuz" diye cevap verir.

Bu gidis-gelislerden sonra Kizin babasi kizi verecekse "peki eksiginizi görün" der ve kabul etmis olur. Bu cevaptan sonra her iki ailenin sevdigi saydigi kisiler toplanir. Kirmizi renkte serbetler hazirlanir. Bu toplantida kiz yine istenir. Olur cevabi alinir, hocanin yaptigi duadan sonra serbetler içilerek söz yapilmis olur.

NISANLANMA
Söz alinip serbet içildikten sonra nisan hazirliklari baslar. Erkek tarafini mali gücüne göre nisan için, yüzük, saat, bilezik ve çesitli giyim esyalari alinir. Nisan gecesi kiz ve oglan tarafinin erkekleri ve kadinlari kiz evinde toplanir. Kiz giydirilir,süslenir ve getirilir. Oglan tarafinin akrabalari kiza birseyler takarlar. Bu arada bir de eglence yapilir. Bundan sonra kiz ailesi dügünde alinacak esya ve ziynete ait bir listeyi erkek tarafina verir. Buna "defter yapma" denir. Ayrica nisan yapildiktan sonra kiz ailesi tarafindan erkek evine bir bohça yollanir. Bu bohçaya nisan bohçasi denir ve içinde oglanin yakin akrabalarina alinan giyecek esyalari bulunur.

DÜGÜN
Dügünler genelde sonbahar ve kisin yapilir. Dügün haftasinin pazar günü oglan evi gelin için aldiklarini bir arabaya koyarak kiz evine götürür. Buna nisan gitmesi denir.

Dügün üç gün devam eder.

Sali günü dibek dövme yapilir. Bunda gençler bir horoz için yarisirlar.

Çarsamba günü erkekler, gecesi ise kadinlar eglence yaparlar. Bu arada geline kina yakilir.

Persembe günü hak vardir. Oglan tarafi kizi almaya giderler. Buna hak denir. Bir müddet oturulduktan sonra dönüs hazirliklari baslar. Gelinin sandigi üstüne oturana oglanin babasi bahsis verir. Sonra gelin yüzüne bugday, seker ve para atilarak arabaya bindirilir.

Gelin eve girerken sag ayakla girer. Gelin gelmeden merdivene örtü serilir. Gelin bu örtüyü kaldirmazsa beceriksiz gözüyle bakilir. Gelin yatsi namazina kadar kadinlarin arasinda kalir. Yatsi namazindan sonra hoca ile birlikte damat alayi evin önüne gelir. Damat atilan yumruklardan(!) kurtulmak için hizla merdivenleri çikar Bu sirada gelin odasinda yalniz birakilmistir.

Cuma günü halk tarafindan semet denilen duvak günüdür. Gelinin kizlik belirtisi olan çarsaf babasi ve annesine götürülmüstür. Kiz tarafindan olan kadinlar bunun üzerine oglanin köyüne ya da evine gelip eglenir.

Cumartesi günü ise gelin ve damat kizin anne ve babasinin elini öpmeye giderler ki buna da üç günleme denir


YaLnizLigim bir çigLikti Hepiniz mi Sagirdiniz..!
Yukarı Bu Konudan Şikayetçiyim.!


Sayfalar :

Forumdaki konulara cevap yazabilmeniz için üye girişi yapmanız gerekmektedir.


 
   Ana Sayfa    Foto Galeri    Ziyaretçi Defteri    Iletisim