Günvakti Köyü
 Ana Sayfa
 Günvakti Köyü
 Günvakti Gençlik
 Köyümüzün Tarihçesi
 Askerlerimiz
 Hava Durumu
 Merkez Köy Imami
 Köy Muhtari
 Kavakça Mh. Imami
 ILETISIM
Günvakti Köyü Derneği
 YÖNETIM KURULU
 Tüzügümüz
 Dernek Faaliyetleri
 Etkinliklerimiz
İnteraktif Bölümler
 Resim Galerisi
 Video Galerisi
 Konuk Defteri
 Forum
 Link Panosu
 Üyelerimiz
 Firma Rehberi
Üyelik Sistemi
Kullanıcı Adı:
Şifre:
Beni Hatırla   
Üye Ol - Sifremi Unuttum
Ad :
Email :
Mesajınız :
  kadir karaman
  Tüm Islam Aleminin hemserilerimin ve dostlarimin Cuma günü mübarek olsun hayirli cumalar.hayirli bol kazançlar dilerim saglikli huzur içimde   ......
  kadir karaman
   Tüm Islam Aleminin hemserilerimin ve dostlarimin Cuma günü mübarek olsun hayirli cumalar.hayirli bol kazançlar dilerim saglikli huzur içimd   ......
  kadir karaman
  HAYIRLI CUMALAR   ......
 
Şu An 3:05:00 AM - 9/20/2024
Forum Ana Sayfa » » Son Açılan Konular » Son Cevaplanan Konular
Bölüm Hakemleri : (recepka)  
Kayıt bulunamadı!
YazanMesaj
pala
[BABA YORGUN...]


Kayıt Tarihi : 1/16/2008
Yer : KOSTANTIN
Mesaj Sayısı : 80
   39710
CUMA HUTBESI
Forumdaki konuları normal okuyabilmeniz için üye girişi yapmalısınız.

Muhterem Mü’minler!
Hutbemiz, Cum’a Günü Ve Namazinin Fazîlet ve Ehemmiyeti hakkindadir.
Mevlâmiz, bütün zaman dilimleri içerisinde bazilarini yekdigerlerine nazaran üstün kilmis, bunu da lütf ve keremiyle biz kullarina haber vermis ve mü’minler için afv ve magfiret vesîlesi yapmistir. Hutbemin basinda okudugum âyet-i kerîmesinde Cenâb-i Hakk: “Ey îman edenler! Cum’a günü namaz için çagirildigi(niz) zaman hemen Allah’i zikretmeye gidin. Alisverisi birakin. Bu, bilirseniz, sizin için çok hayirlidir. Artik o namaz kilininca yeryüzüne dagilin, Allâh’in fazlindan (nasîb) arayin. Allâh’i çok zikredin. Tâ ki umdugunuza (yani Cennet ve Cemâl-i ilâhîye) kavusasiniz” buyurmaktadir. Rasûlüllah (sav) Efendimiz de Hadîs-i Seriflerinde: “Içinde günesin dogdugu en hayirli gün” buyurmuslardir. Cum’a gününün bu derece kiymetli olmasinin bir sebebi de, yine Mevlâmizin takdîri ile zuhûra gelmis ve gelecek olan birçok mühim, ulvî hadîse bu günde meydana gelmis ve gelecektir. Bunlardan bazilari söyle rivâyet edilmektedir. Hz. Adem(as)’in halkedilmesi, Cennet’ten yeryüzüne indirilmesi, tevbesinin kabul edilmesi ve rûhunun kabzedilmesi Cum’a günü olmustur. Kiyâmetin kopmasi da yine o gün olacaktir. Ayrica Cum’a gününün, mü’minler için bayram günü oldugu da beyan edilmektedir. Bu hususla alâkali bir hadîs-i serifte: “Hakîkat, Cum’a günü hem bayram hem zikr günüdür” buyrulmaktadir. Diger bir Hadîs-i Serifte de Fahr-i Kâinât Efendimiz: “Allâh-ü Teâlâ’nin her Cum’a günü altiyüzbin âzadlisi vardir ki hepside Cehennem’e girmeyi haketmis olduklari halde (Allah cc.) onlari cehennem’den âzâd eder” buyurmaktadirlar. Iste bu derece fazîleti büyük olan, insanlar için bayram, afv ve magfiret günü olarak ilan edilen bu Cum’a gününde suurlu bir mü’mine düsen maddî ve manevî vazîfeler nelerdir? Bu husûsu yine yüce dînimizin koydugu ölçüler müvâcehesinde îzah etmeye çalisacagim.
Muhterem Mü’minler!
Her seyden evvel yukarida okudugum âyet-i kerîme mucibince, Cum’a ezâni okundugu zaman alisveris ve ticâretin birakilmasi îcâbeder. O gün herkes mümkün oldugu nisbette dünyevî islerini, vaziyetini önceden ona göre ayarlamalidir. Cum’a günü olunca tertemiz yikanmali, en temiz ve en yeni elbiseler giyilmeli, baskalarini rahatsiz etmeyecek tarzda güzel ve hafif kokular sürünmeli ve vakitli olarak camiye gitmelidir. Yine agiz, dis ve tirnak temizligi yapilmalidir. Gidilen cami veya mescidde okunan veya konusulan seyler varsa husû ile dinlemeli, degilse kendisi Kur’ân-i Kerîm okumali, evrad ve ezkâr ile mesgul olmali, çokca salevât-i serîfe ve istigfâr-i serîf okumalidir. Bu hususla alâkali olarak Rasûlüllah (sav) Efendimiz: “Hakîkaten günlerinizin en fazîletlisi, Cum’a günüdür. O günde bana salâti çok getirin. Zîrâ sizin salâtiniz bana muhakkak arz olunur” buyurmaktadirlar.
Câmiye giderken baskalarina rahatsizlik verecek sarimsak, sogan ve benzerî seyleri yememelidir. Câmiye giren kimse, herhangi bir zarûret olmadikça, baskalarini rahatsiz edecek tarzda ön taraflara geçmeye çalismamali, bos buldugu münâsib bir yere oturmalidir. Aksi halde husû ile oturmakta olan din kardesini rahatsiz etmis olur. Câmiye mümkün oldugu nisbette erken gitmeye gayret edilmelidir. Çünkü, Hadîs-i Serifte de beyan edildigi üzere: “(vazîfeli) melekler Cum’a günü mescidin kapisi basina oturur da birinci (falan kisi), ikinci (filan kisi), üçüncü (su kisi) diye yazarlar. (Imam hutbeye çikana kadar bu hal devam eder) Imam hutbeye çiktigi vakit sahifeler kaldirilir” buyrulmaktadir. Cum’a günü yapilan vaaz, okunan hutbe dikkatli ve sessizce dinlenmelidir. Bilhâssa hatib hutbeyi okurken degil dünyevî konusmalar, selâm alip vermek dahî münâsib görülmemis men edilmistir.
Peygamber (sav) Efendimiz Hz. Hadîs-i Serîflerinde buyuruyorlar ki: “Bir kimse Cum’a günü gusleder ve gücünün yettigi kadar temizlenir, yaglanir veya evindeki kokulardan sürünürse, sonra (mescide) çikarda iki kisiyi aralamaz (bos buldugu yere oturur), sonra kendisine farz olani edâ eder, imam hutbe irad ederken konusmayi birakirsa bunun ile gelecek Cum’a arasindaki hatalari bagislanir.”


BU VATANI KARSILIKSIZ SEVEBILENLERIN MEKANI (GÜNVAKTIGENÇLIKA)
Yukarı ayhandikmen37@hotmail.com Bu Konudan Şikayetçiyim.!


Sayfalar :

Forumdaki konulara cevap yazabilmeniz için üye girişi yapmanız gerekmektedir.


 
   Ana Sayfa    Foto Galeri    Ziyaretçi Defteri    Iletisim