Günvakti Köyü
 Ana Sayfa
 Günvakti Köyü
 Günvakti Gençlik
 Köyümüzün Tarihçesi
 Askerlerimiz
 Hava Durumu
 Merkez Köy Imami
 Köy Muhtari
 Kavakça Mh. Imami
 ILETISIM
Günvakti Köyü Derneği
 YÖNETIM KURULU
 Tüzügümüz
 Dernek Faaliyetleri
 Etkinliklerimiz
İnteraktif Bölümler
 Resim Galerisi
 Video Galerisi
 Konuk Defteri
 Forum
 Link Panosu
 Üyelerimiz
 Firma Rehberi
Üyelik Sistemi
Kullanıcı Adı:
Şifre:
Beni Hatırla   
Üye Ol - Sifremi Unuttum
Ad :
Email :
Mesajınız :
  kadir karaman
  Tüm Islam Aleminin hemserilerimin ve dostlarimin Cuma günü mübarek olsun hayirli cumalar.hayirli bol kazançlar dilerim saglikli huzur içimde   ......
  kadir karaman
   Tüm Islam Aleminin hemserilerimin ve dostlarimin Cuma günü mübarek olsun hayirli cumalar.hayirli bol kazançlar dilerim saglikli huzur içimd   ......
  kadir karaman
  HAYIRLI CUMALAR   ......
 
Şu An 5:33:12 AM - 11/10/2024
Forum Ana Sayfa » » Son Açılan Konular » Son Cevaplanan Konular
Bölüm Hakemleri : (recepka)  
Kayıt bulunamadı!
YazanMesaj
pala
[BABA YORGUN...]


Kayıt Tarihi : 1/16/2008
Yer : KOSTANTIN
Mesaj Sayısı : 80
   39710
Orucun Nevileri
Forumdaki konuları normal okuyabilmeniz için üye girişi yapmalısınız.

Orucun Nevileri

5- Oruçlar: Farz, vacib, nafile ve mekruh nevilerine ayrilir. Farz ve vacib oruçlar da belirli ve belirsiz kisimlara ayrilir. Söyle ki: Ramazan ayi orucu belirli bir farzdir. Kazaya kalan ramazan ayina ait oruçlarla keffaret olarak tutulacak oruçlar da belirsiz birer farzdir. Bunlar, istenilen mubah günlerde tutulabilir.

Belli bir günde tutulmasi adanan bir oruç, belirli bir vacibdir. Herhangi bir gün, herhangi bir ay veya herhangi bir hafta gibi, belirlenmeyip tutulmasi adanan bir oruç da belirsiz bir vacibdir.
Adanan itikaf oruçlari da birer belirli vacib demektir ki, itikaf zamanlarina mahsustur. Bu ileride açiklanacaktir.

6- Allah Teala'nin rizasi için tutulacak nafile oruçlar da basli basina bir nevi teskil eder. Bunlar sünnet, müstahab, mendub diye isimlenirler. Asura günü ile beraber ondan bir gün önce veya bir gün sonra tutulan oruçlar ve Eyyam-i Biyz denilen her ayin on üçüncü, on dördüncü ve on besinci günleri tutulan oruçlar gibi. Bunlar müstahabdir.

"Haram Aylar" denilen Zilkade, Zilhicce, Muharrem ve Receb aylarinin persembe, cuma ve cumartesi günlerinde ve Zilhiccenin basindan dokuz günde tutulacak oruçlar da müstahabdir.

7- Ramazan bayraminin birinci gününde, Kurban bayraminin dört gününde tutulacak oruçlar tahrimen mekruhtur. Çünkü bu günler, Yüce Allah'in kullarina olan birer ziyafet günüdür. Bu ziyafetten kaçinmak uygun olmaz. Bununla beraber bu, günlerde tutulan oruçlar yine oruçtur. Su kadar var ki, bozulursa kazasi gerekmez. Çünkü caiz görülmeyen sey benimsenmistir. Diger bir görüse göre, kazasi gerekir.

8- Nevruz denilen ilkbahar gününde ve "Mehrican" denilen son bahar gününde kasden tutulan oruçlar tenzihen mekruhtur. Çünkü bu günlere hürmet edilmis gibi olur. Oysa ki bunlara hürmet haramdir. Eger adet üzere tutulan bir oruç bu günlere rastlarsa, bunun keraheti olmaz.

9- Yalniz cuma veya yalniz cumartesi günü ve özellikle Muharremin "Asure günü" denilen yalniz onuncu günü oruç tutmak da tenzihen mekruhtur.

10- Geceleyin orucu bozmayip iki gün birbirine bitisik olarak oruç tutulmasi da mekruhtur. Buna "Savm-i Visal" denilir. Nafile oruçlarda iyi olan oruç tutma sekli, birgün oruç tutmak ve birgün de tutmamakdir. Bu sekilde tutulan oruca "Savm-i Davudi" denir. .

11- Hacilar için, güçsüzlük verecek oldugu takdirde, "terviye" ve "arefe" günlerinde oruç tutmak mekruhtur. Çünkü daha sonra yapacaklari hac islerini yerine getirmekten aciz kalabilirler.

12- Sek günü denilen günde Ramazan ayina veya bir vacibe niyet edilerek tutulan oruç da mekruhtur.

Sek günü, Saban ayinin otuzuncu günüdür. Isterse havada bir engel bulunmasin. Çünkü o gün, baska bir beldede hilalin görünmüs olmasi mümkündür. Bu, hilalin dogusunun degisik yerlerde olabilecegine itibar edilmemesine göredir. Hilalin dogusunun degisik yerlerde olabilecegini kabul edenlere göre, bir günün sek günü sayilabilmesi için hava bulutlu olmalidir. Yahut gecenin otuzuncu gece olduguna dair bir alamet bulunmalidir. Misal: Hilalin görüldügüne dair olan sehadet reddedilmis olmalidir.

13- Sek günü, ramazan ayina veya bir vacib oruca niyet edilerek oruç tutulsa, bakilir: Eger ramazan oldugu anlasilirsa, bu oruç ramazan orucundan sayilir. Ramazan olmadigi anlasilirsa, ramazan orucuna niyet edilmis oldugu takdirde nafile bir oruç olur, iftar edilirse, kazasi gerekir. Fakat bir vacibe niyet edilmis oldugu takdirde, o vacib oruç sahih olur.

Eger o günün Saban'dan mi, yoksa Ramazan'dan mi oldugu anlasilmazsa, bir vacib için niyet edilmis olan oruç, o vacib için sahih olmaz. Çünkü o günün Ramazan'dan olmasi ihtimali vardir.

14- Sek gününde nafile oruca niyet edilse, sahih olan görüse göre, bunda bir sakinca yoktur. Ramazan oldugu anlasilirsa, Ramazan orucu tutulmus olur. Saban oldugu bilinirse, bu oruç bir nafile olur. Bu durumda iftar edilse kazasi gerekir, çünkü bunun tutulmasi benimsenmistir.

15- Sek gününde: "Ramazan ise oruç tutmaya, degilse iftar etmeye" seklinde niyet etmis olan bir kimse, oruç tutmus olmaz. Çünkü oruca niyet edilince kesinlik gerekir. Böyle tereddütle oruca niyet olamaz.

16- Sek günü, insanlara yaymamak suretiyle oruç tutmak, ilim sahibi kimseler için daha faziletlidir. Halk için tedbirli olmak daha faziletlidir. Onlar ihtiyatli davranarak zeval vaktine kadar, orucu bozan seylerden sakinirlar. Ramazan olmadigi anlasilinca iftar ederler. Böylece ramazandan olmayan bir günü ramazandan saymis olmazlar.

Bu hususta bilgi sahibi sayilanlar, sek gününde oruca nasil niyet edilecegini bilenler ve ayni zamanda o günün ramazan olduguna dair kesin kanaat sahibi olmayanlardir. Bu sekilde niyet edilmesini bilmeyenlerde halk sinifidir. Bunlara,"havas" karsiti olarak "avam" denilir.

17- Saban ayinda tamamen oruç tutan veya son üç gününde oruçlu bulunan kimse için de, sek günü oruç tutmasi daha faziletlidir.

18- Oruç tutup bununla beraber bir ibadet inanci ile hiç bir sey konusmamak suretiyle "Sükut Orucu" tutmak mekruhtur. Fakat düsünmek için veya faydasiz sözlerden kaçinmak için susmakta kerahet yoktur.

19- Bir kadin için, kocasinin izni olmaksizin nafile oruç tutmak mekruhtur. Kocasi bu orucu bozdurabilir. Kadin da sonradan kocasi izin verince veya kadin yalniz kalinca, o bozmus oldugu orucu kaza eder.

Bununla beraber bir erkek hasta olursa veya oruçlu bulunursa veya hac ve umre için ihramda ise, zevcesini nafile oruçtan men edemez. Çünkü bu durumlarda zevcesine yakinlik gösteremez.

20- Bir ücret karsiliginda hizmet gören kimse, hizmet ve çalismasina noksanlik verecekse, isverenin rizasi olmadikça nafile oruç tutamaz. Fakat böyle bir zarara sebebiyet vermeyince, isverenin izin vermesine bakmaksizin nafile oruç tutabilir.

21- Üzerinde Ramazan ayindan kazaya kalmis oruç bulunan kimsenin, nafile oruç tutmasi mekruh degildir.

22- Oruç tutulmasi yasaklanan bayram günlerinde iftar edilmeksizin tam bir sene devamli oruç tutulmasi mekruhtur. Buna, "Savm-i Dehr" denir. Bayram günleri iftar edildigi takdirde, böyle bir oruçta sakinca yoktur. Ancak bu oruç, oruç sahibini takatsiz düsürmemeli ve onu bir adet haline getirmemelidir. Ibadet, adet disinda sadece Allah'in rizasi için yapilir.

23- Sevval ayinda ayri ayri günlerde, haftada iki gün olmak üzere alti gün oruç müstahabdir. Bununla beraber arka arkaya alti gün oruç tutulmasinda da, tercih edilen görüse göre, bir sakinca yoktur. Bazi alimlere göre böyle arka arkaya tutulmasinda kerahet vardir.

24- Sek gününde ihtiyaten oruç tutan kimse, unutarak bir sey yedikten sonra, o günün Ramazan oldugu anlasilmakla oruca niyet etse, bu yeterli olmaz, o günü kaza etmesi gerekir. Ancak, o gün aksama kadar bir sey yeyip içmemesi lazim gelir. Diger bir görüse göre, bu halde niyet ederek tutacagi oruç, sahih olur. Çünkü niyetten önce olan unutma, niyetten sonraki unutma gibidir.


BU VATANI KARSILIKSIZ SEVEBILENLERIN MEKANI (GÜNVAKTIGENÇLIKA)
Yukarı ayhandikmen37@hotmail.com Bu Konudan Şikayetçiyim.!


Sayfalar :

Forumdaki konulara cevap yazabilmeniz için üye girişi yapmanız gerekmektedir.


 
   Ana Sayfa    Foto Galeri    Ziyaretçi Defteri    Iletisim