Günvakti Köyü
 Ana Sayfa
 Günvakti Köyü
 Günvakti Gençlik
 Köyümüzün Tarihçesi
 Askerlerimiz
 Hava Durumu
 Merkez Köy Imami
 Köy Muhtari
 Kavakça Mh. Imami
 ILETISIM
Günvakti Köyü Derneği
 YÖNETIM KURULU
 Tüzügümüz
 Dernek Faaliyetleri
 Etkinliklerimiz
İnteraktif Bölümler
 Resim Galerisi
 Video Galerisi
 Konuk Defteri
 Forum
 Link Panosu
 Üyelerimiz
 Firma Rehberi
Üyelik Sistemi
Kullanıcı Adı:
Şifre:
Beni Hatırla   
Üye Ol - Sifremi Unuttum
Ad :
Email :
Mesajınız :
  kadir karaman
  Tüm Islam Aleminin hemserilerimin ve dostlarimin Cuma günü mübarek olsun hayirli cumalar.hayirli bol kazançlar dilerim saglikli huzur içimde   ......
  kadir karaman
   Tüm Islam Aleminin hemserilerimin ve dostlarimin Cuma günü mübarek olsun hayirli cumalar.hayirli bol kazançlar dilerim saglikli huzur içimd   ......
  kadir karaman
  HAYIRLI CUMALAR   ......
 
Şu An 3:01:10 AM - 9/20/2024
Forum Ana Sayfa » » Son Açılan Konular » Son Cevaplanan Konular
Bölüm Hakemleri : (recepka)  
Kayıt bulunamadı!
YazanMesaj
pala
[BABA YORGUN...]


Kayıt Tarihi : 1/16/2008
Yer : KOSTANTIN
Mesaj Sayısı : 80
   39717
kadir gecesi için 16 ipucu
Forumdaki konuları normal okuyabilmeniz için üye girişi yapmalısınız.

Leylet ül-Kadr (Kadir Gecesi) Kur'ân'da "bin aydan hayirli" (97:3) olarak tarif edilir. Bu gecede Kur'an okumak, zikr yapmak gibi herhangi bir güzel amel, içinde Kadir gecesinin olmadigi bin aydan daha hayirlidir.

Peygamber Efendimiz -sav- diger zamanlara nisbetle son on gecede kendini daha fazla ibadete vermistir (Müslim). Allah'in selami ve rahmeti Sevgili Efendimiz aleyhisselatü vesselama olsun!

Hz. Aise (r.ah.) Efendimiz (asm)'in Kadir gecesinin son on gecesinde tek-rakamli günlerinde aranmasini söyledigini rivayet etmistir. (Buhari)

Efendimiz (asm) "Kim Kadir gecesini, faziletine inanarak ve alacagi sevabi Allah'tan bekleyerek ibadet ve taatla geçirirse geçmis günahlari bagislanir" (Ebu Hureyre'den; Buhari ve Müslim, Kadir, 1).

Iste bu mübarek Kadir gecesinde, bu geceden önce ve sonra yapabilecegimiz bazi ipuçlari:

1. Allah için tatile çikin

Hayatta çogu seyler için islerimize ara veriyoruz. Neden bu sefer ibadetlerimizde yogunlasip, tefekkür ve Cenab-i Hakki hatirlamak için ara vermeyelim?

Eger bu mümkün degilse, en azindan bir kaç gün için ugrasin. Bu sekilde ertesi gün için endiselenmezsiniz ve gece ibadetlerinde istediginiz kadar ayakta durabilirsiniz. .

Bu tatil, itikafi da kolaylastiracakti r:

2. Itikafa girin!

Son on günü ve geceyi mescidde geçirmek Efendimiz Aleyhisselam'i n sünnetindendir.

Mescidde itikafa girenler, bol bol zikir, nafile namazlar, Kur'an okumak ve üzerinde düsünmekle mesgul olurlar. Çok acil durumlar haricinde disari çikmazlar, mescidde uyurlar. Aileleri ve mescid görevlileri ihtiyaçlari konusunda itikafa girenlere yardimci olurlar..

Bir veya birkaç geceligine itikafa girmek de tavsiye edilmistir.. Mahallenizdeki camide bir geceligine bunu deneyip nasil bir sey oldugunu hissetmelisiniz!

3. Bu hususî duayi yapin!

Müminlerin annesi Hz.Aise (r.a.) söyle diyor : "Ya Resullullah, Kadir Gecesi'ni bilirsem onda ne sekilde dua edeyim?" Söyle buyurdu: "Allah'im sen affedicisin, affi seversin, beni affeyle." (Ahmed, Ibn-i Mace ve Tirmizî)

Duanin okunusu: Allahümme inneke 'afüvvün kerîmün tuhibbül 'afve fa'fü annii.

4. Kur'an okuyun

Muhtemelen teravih namazlarinda okunan sureleri ve ayetleri seçebilirsiniz.

Eger simdiye kadar Kur'an ögrenmekle mesgulseniz, bu gece pratige geçirmenin tam zamani!

5. Kur'an'in manasi ve meali üzerinde düsünün

Son namazlarinizda ve teravihlerinizde duydugunuz sure/surelerin meallerini ve tefsirlerini seçin. Anlamlarini okuyup, kendi hayatiniza nasil etki etmesi gerektigini düsünün.

6. Günahlarinizi silip atin!

Sahabeden Ebu Hureyde hazretlerinin, Peygamber efendimiz (sav)'in "Kim Kadir gecesinde kalkarsa, imanla, inanarak, sevabini hesab ederek, Allah bana sevap verecek, mükâfat verecek diye heveslenerek, ask ile, sevk ile Kadir gecesine kalkarsa; o zamana, o vakte kadar ömründe islemis oldugu günahlari afv ü magfiret olunur." buyurmustur.

Sadece bildiginiz kisa surelerle namazlari kilmamaya çalisin. Namazlari daha uzun daha feyizli kilmaya çalsin. Eger ezberinizde olan uzun sureler varsa, önce bunlarin meallerini okuyup sonra namaz kilmayi deneyin!

Bu aslinda normal zamanlarda da yapilabilecek namazda konsantreyi saglayabilecek bir yöntemdir..
7. Sahsi dua listesi olusturun

Cenab-i Haktan tam olarak ne istediginizi kendinize bir sorun. Bu dünyayla alakali olsun olmasin, büyük-küçük demeden bütün isteklerinizin bir listesini yapin. Allah, kulunun duasini ve niyazini ister. Bu listeyi hazirladiktan sonra, su 3 seyi yapabilirsiniz:

• Allah'a bu istekleriniz için dua edin
• Bu seyleri elde etmek için ne gibi faaliyetlere geçtiginizi düsünün
• Ilerde bunlarin nasip olmasi için yapmaniz gereken plani ortaya dökün

8. Kendinizi ölçün

Aslinda kendinize sorulmasi gereken ama kimsenin sor(a)madigi sorulari kendinize sorun. Nerede oldugunuzu ve nereye gittiginizi ölçün. Bu ölçüm; yaptiginiz iyilikler için mutluluk, kötülükler için pismanlik hissettirsin. Bu ikincisi, bir önceki maddede bahsedilen duayi yaparken daha ihlasli olmanizi saglasin..

9. Uzun, ihlasli ve "derin" dualar yapin.

Bu gecenin en güzel zamanlarindan birisi gecenin son zamanlaridir.

Mesela, sahurdan bir saat önce kalkip helal olan herhangi bir sey için dua edebilirsiniz. Ihlas ve samimiyetle, sünnet olan dualari ve kendi dualarinizi beraber yapabilirsiniz. Ayrica sitemiz siyahnur.com daki dualar kismina da dualar için bakabilirsiniz!

10. Her gün degisik bir dua ezberlemeye gayret edin

Uzun olmalarina gerek yok. Bir satir olmasi bile yeterli. Tam Türkçe anlamini bilmesenizde genel olarak duanin ne hakkinda oldugunu ögrenmeye çalisin!

Bu dualari kartlara yazabilirsiniz (ve/veya gün boyu yaninizda tasiyip is yerinde, araba sürerken, sira/otobüs beklerken arada göz atabilirsiniz! )
Sonra bunlari Kadir gecesinde ezberinizden okuyun.

11. Aileyle iftar yapin

Eger iftarlarinizi ailenizden uzak, isyerinizde yalniz geçirdiyseniz bu gece ailenizle geçirebileceginiz son günler. Israf etmeyin!

12. Ailenizi Teravihe götürün

Cami çok uzak oldugu için ve siz de evde bulunamadiginiz için aileniz teravihe gitmeyi özlemis olabilir mi? Öyleyse, hekese bi iyilik yapin ve son on gecede mümkün oldugu kadar teravihe ailecek gidin!

13. Hatim dualarina katilmaya çalisin

Çogu camide Ramazan boyunca hatim yapilir ve bu hatimlerin duasi bu son on gün içinde edilir. Duayi ekseriyetle tek günlere tevafuk ettirmeye çalisirlar (21, 23, 25, 27, 29). Duanin yapilacagi geceyi ögrenin ve o gece ailenizi de teravihe götürüp duaya istirak edin. Farkli gecelerde dualar yapiliyorsa onlara da katilmaya çalisin..

14. Peygamber Efendimiz (sav) ile alakali bir kitap bitirmeye çalisin

Efendimiz (sav)'in hayatini anlatan bir kitap, Risâle-i Nur'dan bir parça okuyun ve O'na karsi muhabbetinizi arttirin. Siyah nur.com da ve diger sitemiz risalem.com da dökümanlara ulasabilirsiniz. . Efendimiz (sav)'in Allah rizasi ve ümmeti için ne kadar çok ugrastigini ögrenmeye çalisin. Islamiyet fedakârlik üzerine kurulmustur..

15. Gelecek yil için planlarinizi yapin

Sahsi durumunuzu ölçtükten sonra (madde , önümüzdeki 12 ay boyunca nereye gitmek istediginizi düsünüp ona göre planinizi yapin. Kadir gecesi bunu düsünmek için makul bir gecedir (tabii ibadetleri aksatmadan!) , zira bu geceden sonra daha çeki-düzen verilmis bir hayatimiz olmaya baslayacaktir, insaallah.. Ayrica, Kadir gecesini kendinizi ölçmeye vermisken sonraki geceyi de gelecek yil için plan yapmaya ayirabilirsiniz!

16. Kadir gecesinde yapilacaklar listesi

Kadir gecesinde yapilmasi gerekenler için bir liste olusturun! Bu liste, bin aydan daha hayirli olan bir geceyi en güzel sekilde nasil geçirilir, bunu içermeli! Bu listedeki maddelerden seçebilirsiniz. Ayrica yapmak istediklerinizi siraya koyun ve Kadir gecesinde isaretleye isaretleye onlari yerine getirin. Bu listeyi hazirlamak, camilerde ve sohbet meclislerinde genel olarak karsilasilan gereksiz zaman kayiplarini önleyecektir. .
__________________


BU VATANI KARSILIKSIZ SEVEBILENLERIN MEKANI (GÜNVAKTIGENÇLIKA)
Yukarı ayhandikmen37@hotmail.com Bu Konudan Şikayetçiyim.!


Sayfalar :

Forumdaki konulara cevap yazabilmeniz için üye girişi yapmanız gerekmektedir.


 
   Ana Sayfa    Foto Galeri    Ziyaretçi Defteri    Iletisim