Günvakti Köyü
 Ana Sayfa
 Günvakti Köyü
 Günvakti Gençlik
 Köyümüzün Tarihçesi
 Askerlerimiz
 Hava Durumu
 Merkez Köy Imami
 Köy Muhtari
 Kavakça Mh. Imami
 ILETISIM
Günvakti Köyü Derneği
 YÖNETIM KURULU
 Tüzügümüz
 Dernek Faaliyetleri
 Etkinliklerimiz
İnteraktif Bölümler
 Resim Galerisi
 Video Galerisi
 Konuk Defteri
 Forum
 Link Panosu
 Üyelerimiz
 Firma Rehberi
Üyelik Sistemi
Kullanıcı Adı:
Şifre:
Beni Hatırla   
Üye Ol - Sifremi Unuttum
Ad :
Email :
Mesajınız :
  kadir karaman
  Tüm Islam Aleminin hemserilerimin ve dostlarimin Cuma günü mübarek olsun hayirli cumalar.hayirli bol kazançlar dilerim saglikli huzur içimde   ......
  kadir karaman
   Tüm Islam Aleminin hemserilerimin ve dostlarimin Cuma günü mübarek olsun hayirli cumalar.hayirli bol kazançlar dilerim saglikli huzur içimd   ......
  kadir karaman
  HAYIRLI CUMALAR   ......
 
Şu An 3:12:37 AM - 9/20/2024
Forum Ana Sayfa » » Son Açılan Konular » Son Cevaplanan Konular
Bölüm Hakemleri : (recepka)  
Kayıt bulunamadı!
YazanMesaj
pala
[BABA YORGUN...]


Kayıt Tarihi : 1/16/2008
Yer : KOSTANTIN
Mesaj Sayısı : 80
   39745
GENETIK BILIMI NEDIR, NE DEGILDIR?(IKRA)
Forumdaki konuları normal okuyabilmeniz için üye girişi yapmalısınız.


GENETIK BILIMI NEDIR, NE DEGILDIR?

Genetik bilimi dünya genelinde bundan 10 yil öncesine kadar "saçma bir bilim, gelecegi olmayan bir bilim" olarak nitelendiriliyordu. Fakat son 10 yilda kaydedilen çalismalar sonucunda hiç de öyle olmadigi ortaya çikti.

Bilimsel alandaki gelismeler sayesinde, artik insan henüz olusmadan, hücrelerine bakilmak suretiyle hastaliklari vs. saptanip düzeltilebiliyor. Zaten bilimin amaciyda buydu denilebilir.

Bu bilimin ortaya çikma amaci, kalitsal ve tedavisi mümkün olmayan hastaliklari tedavi etmekti. Fakat teknoloji ve bilim gelistikçe, farkli durumlar da ortaya çikti. Insan klonlama imkani bunlarin basinda gelen bir durum!

Tartisma surada basliyor; bu bilimsel ve teknolojik gelismeler hukuki, insani, politik ve etik yapiya uygun mu? Kabul görür mü, görmeli mi? 200 yil yasayabilen bir insan yapilmasi ya da insan klonlanmasi gibi bir durum ortaya çikarsa sonuçlari ne olur?

Genetik bilimi sayesinde yakin gelecekte hastaliklar ve ölümler en aza indirilecek hatta yok olacak! Sadece kazalar ve ani travmalar sonucu ölüm olaylari gerçeklesecek. Belki de "eceliyle öldü" diye bir sey sözkonusu olmayacak insanlar için.

PEKI DÜNYA BUNA HAZIR MI?

Politik anlamda olsun, etik (ahlaki) anlamda olsun, hukuksal anlamda olsun, dini anlamda olsun; bu tür gelismeler dünyanin kaderini ne gibi etkiler?

Genetik gibi hayati bir önem tasiyan bilimin kötüye kullanilmasi, bazi bilgilerin (insan klonlamasi vs. gibi) kötü emelli kisilerin eline geçmesi ne kadar korkunç sonuçlar dogurabilir, bunun hepimiz farkindayiz.

GÜNÜMÜZ TEKNOLOJISIYLE INSAN KOPYALANMASI MÜMKÜN!

Bu demek oluyor ki bu bilgilerin kötü insanlarin eline geçmesi demek, dünyanin dengesini bozacak çok büyük bir tehtit olusturacaktir. Oyuncak üretir gibi insan üretilecegi düsünülürse durum gerçekten vahim. "Ismarlama" insanlar üretilmesi gerçekten büyük bir tehlike arzedebilir. Ortalikta 4 kollu 5 bacakli insanlar görmek ne kadar dengesizce olurdu degil mi?

Insan kopyalanmasi olayi uzun zaman önce ülkeler bazinda tartisildi ve kesinlikle ILLEGAL bir uygulama olduguna karar verildi. Kopyalama olayi dedigim gibi teorik olarak mümkün fakat pratik olarak hiçbir çalisma yapilmadi.

Insan klonlandiktan sonra ayni fiziki özellikler görülmekle birlikte, karakteristik özelliklerin ayni olabilmesi bugünkü teknoloji ile mümkün degil. Bir takim benzer özellikler olabilir ama tamamen ayni olmasi söz konusu degil.

BUGÜNKÜ TEKNOLOJI INSANIN KENDI KENDINI DOGURMASINA ELVERISLI!

Evet, yanlis duymadiniz. Insan kendi kendini nasil dogurur, öyle sey olur mu demeyin. Kisinin kök hücreleri bir takim islemlerden geçirildikten sonra kendi rahmine yerlestirilirse bu olay gerçeklesebilir. Tabi bu olay kadinlar için geçerli, malum erkeklerin dogurganlik yetenegi yok.

Tartismanin bu kismini tam olarak anlayamadim, çok fazla bilimsel terim geçti fakat anlayabildigim ve en özet hali bu. Programda Madonna örnegi verildi, denildi ki "Madonna bugünkü teknolojiyle isterse kendi kendini dogurabilir, fakat sadece fiziki olarak kendini dogrurur. Sesinin, karakterinin ayni olmasi beklenemez."

INSAN KLONLANMASINA DÜNYA HÜKÜMETLERI NASIL BAKIYORLAR?

Birçok bati hükümeti insan kopyalanmasi olayini illegal (yasadisi) kilmistir. Genetik biliminin esas amacinin birtakim hastaliklari sona erdirmek olarak belirlenmesine karsin, insan klonlamak gibi konularin gündeme gelmesi birçok hukuki ve etik problemi de beraberinde getirmistir.

KOPYA KOYUN DOLLY HAKKINDA BIZE YANSITILMAYANLAR

Dolly`yi hepimiz taniyoruz. Dünyada ilk kopya koyun olarak ortaya çikarildi. Fakat hiçbirimiz sunu bilmiyoruz. Aslinda yüzlerce Dolly kopyalanmistir. Bunlardan sadece 4 tanesi yürüyebilmistir ve bunlardan da bir tanesi "iste kopya koyun budur" diye dünyaya gösterilmistir.

Buradan anliyoruz ki tiptaki gelismeler ve medyanin bu gelismeleri bize yansitmasi her zaman için tam anlamiyla dogru olmuyor. Medya, her konuyu çarpittigi ve yanlis lanse ettigi gibi tip konusunda da bunu yapiyor.

Programa katilan doktorlardan biri dedi ki "biz bile bazen tiptaki gelismeleri medyadan okuyoruz. Vay be, neler neler yapilmis diyoruz. Sonra bir de bakiyoruz ki aslinda öyle bir sey yok."

GENETIK BILIMI SAYESINDE, DOGACAK ÇOCUGUN CINSIYETINI KENDIMIZ TAYIN EDEBILIR MIYIZ?

Teknolojik olarak bu mümkün. Fakat dünyanin hiçbir yerinde bu olay etik olarak karsilanmiyor. Çünkü bunu yapan ileride "gözü mavi, boyu 1.80, atletik yapili bir çocuk sahibi olmak istiyorum" gibi isteklerde bulunabilir. Bu tür bir istegin ahlaki oldugundan söz edilemez. Ayrica bu tür "ismarlama" insanlar, tehlikeli sonuçlara sebebiyet verebilir.

Dünya üzerinde dogum öncesi cinsiyet tayininin yasallasmasi için ilk girisimde bulunan ülke Ingilitere`dir. Kendi ülkesi içerisinde bunun yasallasmasi için birtakim çalismalarda bulunmaktadir. Bu olayin etik bir yani olmadigi durumunun herkes tarafindan kabul görmesine karsin Ingiltere`nin böyle bir istekte bulunmasinin altinda "3-4 tane ayni cinsiyetten çocugu olan aileler, örnegin 3-4 tane erkek çocugu olan aileler kiz çocuk sahibi olmak isteyebilir." gibi bir fikir yatiyor.

ÜLKEMIZDE GENETIK TANI MERKEZLERI, GENETIK LABORATUVARLAR YETERLI SAYIDA MEVCUT MU?

Evet, yeterli sayida mevcut. Hatta dünya ile kiyaslamak gerekirse, genetik tani merkezi ve laboratuvarlarinin dünya üzerindeki dagilimina baktigimizda ülkemizin Ingiltere`den daha çok tani merkezi ve laboratuvara sahip oldugu görülüyor.

GENETIK BILIMI VE DIN

(Bu baslik altina yazacaklarim, tamamen programa katilip yorum yapan din adaminin söylediklerinden ibarettir.)

Genetik biliminin, dinimizce bir sakincasi yoktur. Söyle ki, insan yararina bir seyler yapildigi müddetçe dinimiz genetik biliminin yaninda olacaktir. Fakat tahmin edeceginiz üzere, bu bilimin kötü kullaniminda dinimiz bu olaya tamamen karsidir.

---------------------------------------------------------

Simdilik programdan aktaracaklarim bunlar. Bir süre sonra yine bu programda tartisilan, genetik biliminin tüp bebek ve menopoz ile olan etkilesimini ayri bir baslik altinda isleyecegim.

Sizin bu konudaki görüsünüz nedir?

Sizce genetik biliminin geldigi nokta, örnegin insan kopyalanmasi ya da istenilen özelliklerde insanlarin olusturulabilmesi, cinsiyet tayininin yapilabilmesi ahlaki, politik ve dini yönden ne gibi sorunlar olusturabilir?

Hukuksal alanda bu konular kapsaminda ne gibi önlemler alinmalidir, neler yapilmalidir?


BU VATANI KARSILIKSIZ SEVEBILENLERIN MEKANI (GÜNVAKTIGENÇLIKA)
Yukarı ayhandikmen37@hotmail.com Bu Konudan Şikayetçiyim.!


Sayfalar :

Forumdaki konulara cevap yazabilmeniz için üye girişi yapmanız gerekmektedir.


 
   Ana Sayfa    Foto Galeri    Ziyaretçi Defteri    Iletisim