Yazan | Mesaj |
guner37
[iyidir iyi]
Yer : istanbul
|
| 39750
|
|
|
okumadan gecmeyin!!! Adalet teyze |
Forumdaki konuları normal okuyabilmeniz için üye girişi yapmalısınız.
safakta kalkti. 88 yasindan beklenmeyecek bir çeviklikle pencereye dogru yöneldi. Pencereyi açmasi ile birlikte odaya baharin güzel kokusu ve kus civiltilari dolustu. Penceresinden gözüken Kurtulus Parkina bakarak yasli cigerlerine sabahin ilik esintisi ile doldurdu. Abdestini aldi, sabah namazini kildi. Mutfaga yöneldi. Çayla birlikte bir iki lokma bir seyler atistirdi. Oturma odasina yöneldi. Eski bir fiskos masasinin yanindaki koltuguna ilisti. Masanin üstü çerçeveler ile doluydu. Bir tanesine uzandi, caminin üzerinde titreyen parmaklarini dolastirdi. Çerçevenin içindeki fotografta Istiklal madalyali kara yagiz bir adamla, makyajsiz olmasina ragmen güzelligi göz alan bir kadin birbirlerine bakarak gülümsüyorlardi. Yasli kadin 'Günaydin Anne, Günaydin Baba' dedi. Usulca yerine koydugu çerçeveye bir bakis daha attiktan sonra baska bir çerçeveyi eline aldi. Bu siyah beyaz fotografta da subay üniformali bir adamla bir gelin yan yana duruyorlardi. Yasli kadin çerçeveyi titreyen dudaklarla öptü. 'Günaydin Kocacigim' dedi. Kadin bu çerçeveyi de biraktiktan sonra üçüncü ve son çerçeveye uzandi. Artik gözlerinden yas damliyordu. Fotograftaki biri erkek digeri kiz çocuklara bakip 'Günaydin Evlatlarim' dedi. Tüm çerçevelere kisaca göz atip 'Sizleri, hepinizi çok özledim' dedi. Gözlerinde biriken yaslari sildi. Artik aglamak için bile yasli hissediyordu kendini. Agir agir dogruldugu koltugundan eski telefonuna dogru yöneldi. Agir agir numaralari çevirdi. Karsisina çikan adama 'Bir taksi istiyorum' dedi ve adresi verdi.
- 'Teyze hos geldin' dedi 25-30 yaslarindaki soför. 'Nereye gidiyoruz?' Kadin kisa bir sessizligin sonunda
-'Tüm bir gün beni tasirmisin?' diye sordu. 'Sana 500 lira veririm.' Adam küçümser bir gülümseme ile,
- 'Mal sahibi benden her gün 500 lira istiyor teyze' dedi.
Kadin gülümsedi
'O zaman sana 650 lira verecegim ne dersin?'
-'Kurtarmaz ama senin güzel hatirini kirmayayim. Ilk önce nereye gidecegiz?'
-'Anitkabir'e'
-'Anitkabir'e mi?
-'Evet'
-'Tamam teyzecigim'
-'Yas kaç teyzecigim?'
-'Seksen sekiz'
-'Masallah Allah uzun ömür versin teyzecigim'
-'Allah saglikli mutlu ömür versin oglum'
-'Haklisin teyzecim'
Taksi Anitkabir'in kapisina gelmisti. Soför
-'Teyzecigim geldik' dedi. Dalgin görünen kadin
-'Evladim burada yardimina ihtiyacim var' dedi. 'Benimle gel' Adam sasirmisti.
-'Tabii teyze' dedi. Kuskulu gözlerle 'Bizi buraya alirlar mi?' diye sordu.
O ana kadar dalgin ve yorgun görünen kadin, bir anda irkildi. Gözlerinden ates fiskirarak 'Ne demek almamak? Sen daha önce hiç gelmedin mi buraya?' dedi
- 'Hayir'
-'Kaç yildir Ankara'da yasiyorsun?'
-'Ben Ankaraliyim teyze. Dogma büyüme'
-'Ee o zaman'
-'Ne bileyim bir kez okulla gelmistik bayramda. Bayram olmayinca burasi kapali saniyordum ben'
Kadin sinirli bir sekilde kafa salladi. Soför utanmisti. Mozoleye çikan mermer merdivenlere kadar konusmadilar. Merdivenlere
geldiklerinde Soför kuskulu bir sekilde
-'Nasil çikacaksin Teyze?' diye sordu.
-'Her ay nasil çikiyorsam öyle'
-'Her ay geliyormusun?'
-'Evet'
Uzun bir ugrasla merdivenleri çiktilar. Mozoleye dogru agir agir ilerlediler. Içerisi çok serindi. Soför büyük bir azimle yürümeye çalisan kadinin koluna girmisti. Kadinin nefes alislari siklasmisti. Nihayet mozolenin önüne geldiler. Kadinsoförün kolundan ani bir hareketle kurtuldu. Çantasini açti. Tek bir karanfil çikardi. Mozoleye dogru ilerledi. Çiçegi mozoleye koydu. Soför saskinlikla
olayi seyrederken kadinin agzindan su sözlerin döküldügünü fark etti. 'Hayatim boyunca sana verdigim sözü tutmak için çalistim' Agir agir geriye çekilen kadin ellerini açip Fatiha okumaya basladi. Soför kisa bir saskinligin ardindan ona katildi. Kadin bir anlik suskunluktan sonra 'Hadi gidelim' dedi.
Geldiklerinden çok daha agir bir sekilde arabaya döndüler. Soför kadinin durumundan endiselenmeye baslamisti.
-'Yoruldun mu Teyze' dedi. Kadin sustu. Bir süre suskunluktan sonra
-'Evet hem de çok yoruldum' diye cevapladi.
-'Nereye gidiyoruz?'
-'Bankaya'
Soför arabasindaki kadinin herhangi biri olmadigini anlamisti. Bu yasli kadinin Atatürk'e verdigi söz ne olabilirdi? En sonunda
dayanamadi.
-'Teyzecigim bir sey sorabilirmiyim?'
-'Sor bakalim evladim'
-'Anitkabir'de Atatürk'e bir söz verdiginizi söylemistiniz. O söz nedir?'
-'Uzun hikaye evladim'
-'Olsun be teyze anlat ne olur'
-'Ben lisedeyken bizim okulumuza gelmisti Atatürk. Beni de ona çiçek vermek için seçmislerdi. Çiçegi verdigimde bana ismimi sordu. Bende 'Adalet' dedim. Bunun üzerine 'Ne güzel ismin varmis' dedi. 'Okulu bitirince ne olacaksin' dedi bana. Hemsire dedim. Oda 'Güzel meslek ama bence sen Hakim ol ismine çok yakisir' dedi. Ben kadindan hakim olmaz ki dedim. Kaslarini çatti, 'Sen istedikten sonra olur. Senden söz istiyorum hakim olacaksin' dedi .'
-'Sen ne dedin peki?'
-'Mustafa Kemal emretmis ne denir? Söz verdim.'
-'Peki olabildin mi Adalet Teyze?'
-'Evet ben Cumhuriyetin ilk kadin hakimlerindenim.'
-'Vay be. Sende ne hikaye varmis Adalet Teyze'
-'Herkesin bir hikayesi vardir evladim. Herkesin hikayesi de kendine göre degerlidir. Eger insanlarinhikayelerini bilip anlayabilirsen insanlara daha anlayisli davranabilirsin'
-'Haklisin Adalet Teyze. Bu bankami gelmek istedigin'
-'Evet'
-'Yardim edeyim mi? Bende geleyim mi?'
-'Hayir. Sen burada bekle lütfen.Bu arada adin neydi evladim'
-'Osman teyzecigim'
-'Tamam Osman. Beni 45 dakika kadar sonra buradan al olur mu?'
-'Tamam teyzecigim'
Adalet hanim bankadan içeri girdi. Osman öglen saatinin geldigini fark edip yemege gitti. Yemek boyunca Adalet hanimi düsündü. 'Kim bilir neler yasamis, neler görmüstür' diye düsündü. Tam vaktinde bankanin önündeydi. Adalet hanim 15 dakikalik gecikme ile geldi.
-'Hos geldin Hakim Teyze'
-'Çok uzun zamandir bana Hakim denmemisti.'
-'Hosuna gitmediyse söylemeyeyim?'
-'Yok aksine hosuma gitti. Sagol'
-'Nereye gidiyoruz?'
-'Seyranbaglarina'
-'Tabii'
-'Hakim Teyze çok yer gezmissindir sen'
-'Tüm Anadolu'yu karis karis gezdik rahmetli kocamla'
-'Ne is yapardi amca?'
-'Subaydi.'
-'Ne zaman vefat etti?'
-'1952'de'
-'Çok olmus.Gençmis'
-'Kore savasinda sehit oldu.'
-'Allah rahmet eylesin Hakim teyze'
-' Sagol'
-'Seyranbaglari'na geldik nereye gidecegiz?'
-'Saga sap. Ikinci binanin önünde dur.'
-'Tamam.Buyur Hakim Teyze.Geleyim mi ben'
-'Yok bekle burada'
Osman beklemeye basladi. Bir ara merak etti. Binanin uzaktan görünen levhasina bakti. 'Seyranbaglari Kiz Yetistirme Yurdu' yazisini okudu. Anlam veremedi. 'Bu kadin burada ne yapar ki?' diye düsündü.
Yarim saat sonra Adalet hanim göründü. Yaninda orta yasli kibar bir hanim vardi. Adalet hanimi arabaya agir agir bindirdi. Kadin 'Adalet Hanim size ne kadar tesekkür etsek azdir. Her zaman yanimizdasiniz. Kizlarda sizi çok seviyor. Ne olur arayi çok uzatmayin. Yine gelin' dedi. Adalet hanim, bugulu gözlerle 'Insallah. Kizlara selamimi söyleyin. Bende onlari çok seviyorum. Onlara iyi bakin' dedi.
Araba hareket etti.
-'Nereye Hakim Teyze?'
-'Hemen iki sokak öteye'
Osman iki sokak ötede bu sefer baska bir binanin önüne park etti. Bu binada da 'Ankara Seyranbaglari Huzurevi' yaziyordu.
-'Bekle beni'
-'Tabii Hakim Teyze'
Yine 1 saate yakin bir bekleyisin sonunda bu sefer etrafinda bir çok yasli kadin ve adamla çikageldi Adalet Hanim. Sarilip öpüstükten sonra oradan ayrildilar. Osman dikiz aynasindan Adalet Hanim'in gözlerinden akan yaslari fark etti.
-'Iyi misin Hakim Teyze'
-'Iyiyim Osman. Eski dostlari görünce insan bir hos oluyor'
-'Nereye gidiyoruz?'
-'Cebeci Asri Mezarligina'
-'Tamam'
-'Teyze nerelisin sen?'
-'Aydin Sökeliyim. Babam orada pamuk ekerdi. Annem ev hanimiydi. Sonra Kurtulus Savasi oldu. Babam savasa gitti. Söke isgal oldu. Biz daglara kaçtik annemle. Saklandik dag köylerinde. Savas bitince Söke'ye döndük. Allah'a Sükür Babam'da sag salim döndü savastan.'
-'Sonra ne oldu?'
-'Liseye Aydin'a gönderdi babam. Orada Atatürk'le karsilastim. Sözümü tutmak için Istanbul'a gittim. Hukuk fakültesine girdim. Orada rahmetli esimle karsilastim. O Harbiye'de okuyordu o zaman. Mezun olunca evlendik..'
-'Çocugunuz var mi?'
-'Bir kizim bir oglum vardi.'
-'Neredeler simdi?'
-'Oglum disislerinde çalisiyordu.'
-'Ne güzel'
-'1978'de Fransa'da Ermeniler öldürdüler.'
-'Üzüldüm Hakim Teyze. Basin sag olsun. O da babasi gibi sehit oldu yani'
-'Evet. Sehit babanin sehit oglu. Allah kimseye evlat acisi vermesin.'
-'Amin. Ya kizin?'
-'O esi ve çocuklari ile Izmit'te yasiyordu. Ögretmendi. 1999'da depremde hepsi vefat ettiler.'
-'Allah rahmet eylesin.Bos bogazligimla üzdüm seni Hakim Teyze kusura bakma'
-'Sanki sormasan aklimdan çikiyorlar mi evladim.Sen üzülme sagol'
-'Geldik Teyze'
-'Tamam evladim. Al iste paran artik gidebilirsin.'
-'Hakim teyze buradan nasil döneceksin? Ben seni bekleyeyim eve birakayim.'
-'Yok beni alacaklar buradan'
-'Hakim Teyze bu para fazla. Kusura bakma ben sana yalan söyledim. Taksinin sahibi benden 350 lira bekliyor. Affet beni. 350 'yi ona veririm. Gerisi kalsin. Bende para istemem. Bugün senden aldigim hayat dersinin parasal karsiligi yok zaten.'
-'Çocuklarin var mi?'
-'Iki tane ellerinden öperler.' Taksinin günesliginden çocuklarinin resimlerini çikarip gösterdi.
-'Adlari nedir?'
-'Kemal ve Ayse'
-'Oglumun adi da Kemaldi.'
-Sessizligin ardindan Osman'in elindeki parayi ittirdi Adalet Hanim..
-'Onlara bir seyler al benim için. Onlari okut. Ama yalansiz, dolansiz, çok çalisarak helal lokma ile büyüt ve okut. Atatürk'ün bana yaptigi gibi içlerindeki gücü fark etmelerini sagla. Bir de vatanini, milletini sevmelerini ögütle onlara.'
Osman Adalet Hanimin ellerine sarilip öptü. Ona iyi evlatlar yetistirecegine söz verdi. Adalet hanim mezarligin kapisindan agir agir içeri girerken; Osman yasli gözlerle onu izliyordu. Hayatinin en büyük dersini kendisi küçücük, yüregi yasadigi acilara ragmen kocaman ve güçlü bu yasli kadindan almisti. Osman arabasini mal sahibine götürmeye karar verdi. Bu gün daha fazla çalisamazdi.
Ertesi gün Ankara'da garip bir yagmur yagiyordu. Sanki gök delinmisti. Osman taksiyi mal sahibinden almis, duraga gelmisti. Çay ocaginin yaninda duran gazeteyi aldi. Ilk sayfadaki haberlere göz gezdirdi. Siyaset doluydu gazete. Hiç anlamazdi. Sikilip adli
olaylarin yer aldigi üçüncü sayfayi açti. Taksiciler arkadaslari ile ilgili kötü haberleri genellikle oradan alirlardi. Göz gezdirirken bir haber dikkatini çekti.
'Dün gece geç saatlerde Cebeci Asri mezarliginda bulunan cesedin Cumhuriyet tarihinin ilk Kadin Hakimlerinden Adalet YILMAZ'a ait oldugu belirlendi. Adalet YILMAZ'in bulundugu yerdeki mezarlarin esine ve ogluna ait oldugu belirlendi. YILMAZ vefat ettigi gün
bankadaki tüm parasini çektigi, bu parayi ikiye bölerek Seyranbaglari'ndaki bir kiz yetistirme yurdu ile bir huzurevine bagisladigi belirlendi. Polis, Adalet YILMAZ'in mezarliga ölmek için gittigini düsünüyor.'
Osman bir anda sarsildi. Bardaktan bosanircasina yagan yagmur altinda 'Gökler bile sana agliyor' diyerek agliyordu.
|
|
ÜCANBARLI TORUNLARINDAN ^GÜNER OLMAK AYRICALIKTIR^ |
Yukarı |
|
Bu Konudan Şikayetçiyim.!
|
|
cem
Yer :
|
| 10/30/2008 7:51:26 AM
|
| |
Forumdaki mesajları normal okuyabilmeniz için üye girişi yapmalısınız.
Ellerine saglik Harun kardes. Ne diyeyimki su insanligimizi alip götürdükleri su dönemlerde içinden çikarilacak o kadar çok ders varki.
|
|
|
Yukarı |
|
Bu Mesajdan Şikayetçiyim.!
|
siyahbeyaz
[..batur..]
Yer : ISTANBUL
|
| 10/30/2008 9:09:27 AM
|
| |
Gerçekten çok güzel bi hikaye...cem kardes dedigin gibi insanlik bitmek üzere,kimsenin kimseye ne sevgsi ne de saygisi kaldi artik..emmioglu paylasim için sagol..
|
|
ÇABUK BÜYÜ ÇABUK YETIS TEZ OGLUM,HAIN GEZEN SU DAGLARDA GEZ OGLUM... |
Yukarı |
|
|
büsragürgen
Yer : istanbul
|
| 11/14/2008 8:25:47 PM
|
| |
var mi böle bisi ya uzun olmasina ragman çok güzel....
|
|
|
Yukarı |
|
|