Kayıt Tarihi :
2/5/2009 1
Yer : Istanbul
Mesaj Sayısı : 53
39880
20. YÜZYILIN BILIM ADAMI EINSTEIN'IN BEYNI 240 PARÇAYA BÖLÜNEREK INCELENDI.
Forumdaki konuları normal okuyabilmeniz için üye girişi yapmalısınız.
20.yüzyilin odami Albert Einstein'nin 40 yildir kavanozda bekleyen beyni üzerinde yapilan bir arastirma, Einstein'nin beyninin bir bölümünün anormal gelistigini gösterdi. Einstein sagliginda beyin üzerinde çalismalar yapiyordu ve bir biyografisinde ölümünden sonra kendi beyninin de incelenmesini istedigini yazmisti. Ama süphesiz beyninin basina ne gelecegi aklinin ucundan bile geçmemistir. Einstein öldügünde otopsiyi yapan doktor Thomas Harvey, bu sirada beyni yerinden çikardi ve bir kavanozun içine koydu. Dr. Harvey beyni incelemek için Einstein'in ailesinden önceden izin almisti. Harvey beyni 240 parçaya bölerek incelemeler yapti. Fakat bu incelemeleri hiçbir yerde yayinlamadi.
Harvey 1996'da Amerikan McMaster üniversitesine gidip arastirmacilarin Einstein'in beynini incelemek isteyip istemeyeceklerini sordu. Bu arastirmacilar Harvey'i kesinlikle daha önceden tanimiyorlardi. Arastirma ekibinin baskani Sandra F. Witelson, Harvey'in Einstein'a otopsi yapan patolog oldugunu ögrendiginde teklifini hemen kabul etti. Harvey beynin birkaç parçasini bu arastirmacilara verdi.
Einstein'in beyni McMaster üniversitenin beyin bankasindaki beyinlerle kiyaslandi. Arastirma sonuçlarinda Einstein'm beyninde beynin çalismasini saglayan oligopdendroglia'nin daha çok bulundugu tesbit edildi. Einstein'in beyninde bulunan normalden farkli özellikler onun neden üstün bir fizik bilgini oldugunu açikliyor. Einsteüin'in beyninin alt parietal bölgesi normal bir beyinden %l 5 oraninda daha genis. Bu genisligin sebebi parietal bölgedeki bir yarigin beynin normalden farkli sekilde olusmasini saglamasi. Bu sayede beyin hücreleri ve nöronlar birbirleriyle daha iyi baglanti kurabiliyor ve daha kolay beraber çalisabiliyor. Bulgularin Einstein'in neden bir matematik dehasi oldugunu açikladigini düsünüyorlar; zira Einstein'in beyni genel olarak diger beyinlere benziyorsa da, beynin matematiksel düsünce ve boyutlu, hareketli düsünebilme yeteneginin kontrol edildigi merkez Einstein'da normal beyinlere göre çok daha büyük, ingiliz bilim yayin organi The Lancet'a konusan, arastirma heyetinin baskani Prof Sandra VVitelson, "Einstein'in beyninde tesbit ettigimiz siradisi anatomi onun nasil farkli düsünebildigini açikliyor.
Einstein kendi bilimsel düsünme sistemini 'Kelimelerin pek bir fonksiyonu yoktur" sözleriyle anlatirdi. O, kelimeler yerine görsel boyutla ilgiliydi ve sekillerle düsünürdü" diyor. Einstein'in beyni 35 erkek ve 56 kadininkiyle kiyaslandi. Bu insanlarin ortalama zekâ seviyesi M 5. Bu beyinlerin sahipleri arasinda sarkicilar, mimarlar ve isçiler gibi degisik gruplardan insanlar var. Einstein'in beyninde parietal bölgedeki farktan baska herhangi bir fark yok. Einstein'in beyni diger beyinlerle kiyaslandiginda ayni agir/ikta. Asagidan yukari ve önden arkaya ölçüldügünde de hiçbir fark yok. Wiltelson arastirma sonuçlarinda zeki olmak için büyük bir beyne gerek olamadiginin ortaya çiktigini söylüyor. Arastirmalarda Einstein'in çok üst bir zekâya sahip olmasinin 2 sebebi oldugu belirtiyor: Einstein'in beyninin asagi bölgelerinin %15 oraninda daha genis olmasi ve Sylvian çatlagi denilen yarigin daha az olmasi. Sylvian çatlagi beynin yaninda bulunuyor, dogustan geliyor ve gelisimle degismiyor. Einstein küçükken kafasi dogumdan hemen sonra biçimsiz oldugu ve konusmasi geç gelistigi için annesini çok endiselendirmis. 3 yasinda konusmaya baslamis ve bu yastan sonra da konusma zorluklari çekmis. Dr. Witelson, Einstein'in beynindeki farkliligin nereden kaynaklandigini bilmemekle birlikte genetik olduguna inaniyor. Beyni arastirmalar için McMaster Üniversitesi'ne götüren Dr. Harvey'in özellikle McMaster üniversitesini seçmesinin sebebiyse arastirma ekibinin baskani Dr. Witelson'in 1982'de olusturmaya basladigi beyin bankasi. McMaster Ûniversitesi'nin beyin bankasinda bulunan beyinlerin sahipleri ölmeden önce tam amlamiyla bir zekâ ve yetenek testinden geçirilmis ve yaslara göre kategorize edilmis oluyor.
ILGINÇ BIR NÜKTE: Einstein aktif profesörlük yaparken bir ögrencisi ona sordu: Bu seneki sorular geçen seneki sorularin aynisi?"
"Dogru!" dedi yasli adam ve ekledi, "Ancak bu sene bütün cevaplar farkli!"