Günvakti Köyü
 Ana Sayfa
 Günvakti Köyü
 Günvakti Gençlik
 Köyümüzün Tarihçesi
 Askerlerimiz
 Hava Durumu
 Merkez Köy Imami
 Köy Muhtari
 Kavakça Mh. Imami
 ILETISIM
Günvakti Köyü Derneği
 YÖNETIM KURULU
 Tüzügümüz
 Dernek Faaliyetleri
 Etkinliklerimiz
İnteraktif Bölümler
 Resim Galerisi
 Video Galerisi
 Konuk Defteri
 Forum
 Link Panosu
 Üyelerimiz
 Firma Rehberi
Üyelik Sistemi
Kullanıcı Adı:
Şifre:
Beni Hatırla   
Üye Ol - Sifremi Unuttum
Ad :
Email :
Mesajınız :
  kadir karaman
  Tüm Islam Aleminin hemserilerimin ve dostlarimin Cuma günü mübarek olsun hayirli cumalar.hayirli bol kazançlar dilerim saglikli huzur içimde   ......
  kadir karaman
   Tüm Islam Aleminin hemserilerimin ve dostlarimin Cuma günü mübarek olsun hayirli cumalar.hayirli bol kazançlar dilerim saglikli huzur içimd   ......
  kadir karaman
  HAYIRLI CUMALAR   ......
 
Şu An 12:55:58 AM - 9/20/2024
Forum Ana Sayfa » SagLik » Son Açılan Konular » Son Cevaplanan Konular
Bölüm Hakemleri :
Kayıt bulunamadı!
YazanMesaj
seyda
[ÇöL Çiçegi]


Kayıt Tarihi : 9/6/2008 1
Yer : Istanbul
Mesaj Sayısı : 286
   39699
RAMAZANDA SAGLIK ÖNERILERI
Forumdaki konuları normal okuyabilmeniz için üye girişi yapmalısınız.

Hemen her yil Ramazan ayinin baslamasiyla yaptigimiz gibi oruç tutanlara bayram kutlamalarini da kapsayan geleneksel saglik önerilerimizi animsatmak istiyoruz bu hafta. Mümkün oldugu kadar sik sorulanlarin yanitlarini da vermeye çalisarak. Koruyucu hekimligin bu kadarina da helal olsun dediginizi duyar gibiyim. Ama unutmayiniz ki yazariniz sizler için var.

Konumuza isin basindan baslayalim. Yani kimler oruç tutabilir…

Bu konuda çogu zaman hatalar yapilabildigi için karari dogru vermeli. Gerekirse bir doktora danisarak. Ibadet baglaminda degerlendirildiginde aslinda oruç tutmasi saglik açisindan mutlak yasak olanlarin disinda çerçeveyi olabildigince genis tutabiliriz. Elbette en uygun düzenlemeleri ihmal etmeden.

Öncelikle insülin ignesi kullanan, hamile olan, kan sekeri açlikta normalin altina düsen (hipoglisemi), 65 yasinin üzerinde olan, düzenli ilaç kullanamayan ve diyetini uygulamayan seker hastalarina oruç tutmak uygun degil. Ramazan öncesi seker hastalari tam bir muayeneden geçmelidirler. Kan sekeri 140 altinda olan ve insülin kullanmayan ikinci tip seker hastalari çok dikkatli olmak kaydiyla oruç tutabilirler. Oruç tutmak konusunda en ufak süphesi veya çekincesi olanlara mutlak doktor tavsiyesi öneriyoruz.

Sirasi gelmisken bir noktayi daha vurgulamak isteriz. Ramazan konusunda toplumda en sik rastlanan yanlislardan biri obezite (sismanlik) sorunu olan kisilerin bu dönemi bir perhiz firsati olarak görmesi. Gün boyu aç kalmak metabolizma hizini yavaslatarak alinan besinlerin yag haline gelmesini kolaylastirir. Bu durum kilo artisina sebep olur. Ramazan’da kisiler hareketsiz kalmaya meyillidirler. Kendilerini yormamak için yürüyüs, kosma gibi aktiviteleri bilinçaltindan yapmak istemezler. Bu durum sismanlamaya sebep olabilir. Yani kisacasi oruç tutarken birakiniz zayiflamayi kilo almak isten bile degil aslinda.

Gelelim oruç tutanlarin dikkat etmesi gerekenlere…

En basta vurgulanacak konu vücudun su ve uyku dengesine azami özen göstermek.
Açlik kisilerde kan sekeri düsüklügü, dehidrasyon dedigimiz vücudun susuz kalmasi ve su-tuz dengesinin bozulmasina yol açar. Buna bagli olarak halsizlik, iste verimsizlik, depresyon, konsantrasyon güçlügü, uyuklama, mide agrisi, hazimsizlik, tansiyon düsmesi gibi belirtiler ortaya çikar. Ramazan’da saglik yönünden yapilan bir diger hata da uyku uyumamaktir. Bu vücudun dinlenememesine yol açarak ertesi gün bas agrisi ve tansiyon düsüklügüne yol açabilir. Ramazan’da sahura kadar uyanik kalmamali, günde 8 saat uyku mutlak ihmal edilmemelidir.

Peki ideal beslenme nasil olmali…

Ramazan ayinda yemek saatlerinin degismesine ragmen dengeli ve yeterli beslenmek mümkün. Her besin gurubundan (et,süt, tahil , sebze, meyve, yag ve seker) orantili bir program izlemenin esas oldugu unutulmadan.

Oruç tutan kisiler Ramazan ayinda en az 12 saat veya daha fazla açlik ile karsi karsiya kaliyorlar. Bu açlik süresi içinde kan sekeri düsüyor. Iftarda birden fazla miktarda yemek yenildiginde kan sekeri yükseliyor. Eger kisiler sahura da kalkmiyor ise kan sekerinin düsüsü günün erken saatlerinde basliyor ve daha düsük degerlere ulasiyor. Bu nedenle az ve sik beslenme ilkesi iftar sonrasinda da uygulanmali ve kisiler mutlaka hafif bir sahur yemegi yiyerek oruç tutmalidir. Iftarda çorba, hafif bir et yemegi, yogurt, salata ve 1-2 dilim ekmek yenilebilir. Saat 19.00 gibi 1-2 porsiyon meyve, 21.00 gibi 1 porsiyon sebze yemegi ve yogurt veya süt, 23.00 gibi 1 porsiyon meyve, sahurda da peynir ekmek ve zeytin domates salataliktan olusan bir kahvalti tercih edilmelidir. Tabii hamur tatlilari yerine sütlü ve meyve tatlilari tercih edilmeli, kizartilmis kavrulmus besinler ve yagli gidalar tüketilmemelidir. Yemekler iyi çignenmeli, bol su içilmeli ve posali besinler bol tüketilmelidir.

Biraz Müftüoglu yaklasimi gibi olacak ama yasaklari söylemeden geçemeyecegiz.

Sahur ve iftarda birden bire çok yemek yemenin saglik için tehlikeli oldugunu unutmayiniz.
Tika basa doymadan sofradan kalkmak ideali. Özellikle kalp ve tansiyon hastasi iseniz, hamurlu, tuzlu ve kizartma türü yiyeceklerden uzak durmalisiniz. Mide rahatsizligi olanlar asit giderici ilaçlar kullanabilirler. Oruç döneminde vücutta seker, sodyum, kalsiyum ve fosfat düsecegi için telafisini yapmak gerekir. Sahurda hazmi kolaylastirici, lifli gida içeren yiyeceklerden tüketin, kizartma ve baharatli yemeklerden ise uzak durunuz.
Bol sivi gida alin, gazozlu içeceklerden kaçinin. Halsizlikten kurtulmak için tuzlu ve bol sivi gidalar (portakal ve meyve sulari vs) tüketmek yararli olacaktir.

Sahur ve iftar için yukarida bahsettigimiz tüm önerilerin Ramazan ayinin sona erip, Bayramla birlikte eski yemek düzenine dönülecek günlerde de geçerli oldugunu ayrica vurgulamaliyiz. Bir ay boyunca yeni düzene alismis metabolizmanin birdenbire gerçeklesen degisiklige hemen uyum saglayamayacagi açik. Bu yüzden kilo almak için en tehlikeli zamanlar bu geçis günleri olacaktir unutmayiniz.

Ibadet ve psikolojik katkilari bir yana saglik açisindan Ramazan ayinin en yararli yönü sinirli ve düzenli yemek yeme aliskanligini kazanmak olabilir. Oruç tutanlarin bu firsati iyi kullanmalarini siddetle öneriyoruz. Yeniden kurulan metabolik dengenin gelecekteki sagliginizi son derece olumlu etkileyecegi söylenebilir.

Kaynak: Doç. Dr. Serdar GÜNAYDIN


YaLnizLigim bir çigLikti Hepiniz mi Sagirdiniz..!
Yukarı Bu Konudan Şikayetçiyim.!


Sayfalar :

Forumdaki konulara cevap yazabilmeniz için üye girişi yapmanız gerekmektedir.


 
   Ana Sayfa    Foto Galeri    Ziyaretçi Defteri    Iletisim