Günvakti Köyü
 Ana Sayfa
 Günvakti Köyü
 Günvakti Gençlik
 Köyümüzün Tarihçesi
 Askerlerimiz
 Hava Durumu
 Merkez Köy Imami
 Köy Muhtari
 Kavakça Mh. Imami
 ILETISIM
Günvakti Köyü Derneği
 YÖNETIM KURULU
 Tüzügümüz
 Dernek Faaliyetleri
 Etkinliklerimiz
İnteraktif Bölümler
 Resim Galerisi
 Video Galerisi
 Konuk Defteri
 Forum
 Link Panosu
 Üyelerimiz
 Firma Rehberi
Üyelik Sistemi
Kullanıcı Adı:
Şifre:
Beni Hatırla   
Üye Ol - Sifremi Unuttum
Ad :
Email :
Mesajınız :
  kadir karaman
  Tüm Islam Aleminin hemserilerimin ve dostlarimin Cuma günü mübarek olsun hayirli cumalar.hayirli bol kazançlar dilerim saglikli huzur içimde   ......
  kadir karaman
   Tüm Islam Aleminin hemserilerimin ve dostlarimin Cuma günü mübarek olsun hayirli cumalar.hayirli bol kazançlar dilerim saglikli huzur içimd   ......
  kadir karaman
  HAYIRLI CUMALAR   ......
 
Şu An 12:32:42 AM - 9/20/2024
Forum Ana Sayfa » SagLik » Son Açılan Konular » Son Cevaplanan Konular
Bölüm Hakemleri :
Kayıt bulunamadı!
YazanMesaj
seyda
[ÇöL Çiçegi]


Kayıt Tarihi : 9/6/2008 1
Yer : Istanbul
Mesaj Sayısı : 286
   39700
dogru vakitte uyuyun ömrünüz uzasin
Forumdaki konuları normal okuyabilmeniz için üye girişi yapmalısınız.

Uyku, vücudumuzun dinlenmesi ve bir sonraki güne hazirlanmasi adina Rabb’imizin bahsettigi çok büyük bir nimet. Bu nimetin kadrini islerinin yogunlugundan dolayi uykusuz kalanlar çok daha iyi bilirler. Uyku ihtiyacimizi zaman açisindan günün sonunda yani gece gideririz. Bazi durumlarda da gün içinde de uyumak ve dinlenmek isteriz. Burada aklimiza söyle bir soru takilabilir: Acaba bir gün içerisinde gece uykusu disinda istedigimiz her vakitte uyuyabilir miyiz? Bunun dinî açidan bir mahzuru var mi? Alimlerimiz hangi vakitlerde uyunulmasi gerektigi hususuna çok önem vermisler ve bazi vakitlerde uykuya dalmanin mahzurlu oldugunu söylemislerdir. Iste bu alimlerimizden Bediüzzaman Said Nursi, uykuyu uyunulan vakitler açisindan üç kategoride degerlendiriyor.
Gaylûle uykusu Gaylûle, fecirden sonra yani günesin dogmaya baslamasindan kerahet denilen vakit bitinceye kadar, yani günesin dogmasindan sonra yaklasik 40–50 dakikalik zamanlik diliminde uyunulan uykuya deniliyor. Bu uyku, Rasulü’nden gelen beyanlarin isiginda rizkin noksanligina ve bereketsizligine sebebiyet veriyor. Bunu herkes kendi hayatinda tecrübe etmistir. Bu vakti uykuyla geçirdigimizde üzerimize bir rehavet ve agirlik çöküyor. O gün yapacagimiz islere bu ruh haliyle baslamak bizi olumsuz etkileyecektir. Halbuki normal uykusunu alan ve o vakti uyanik geçirerek isine baslayan kisilerin islerinde ayri bir bereket ve huzur oluyor. Bilim adamlari uyku zamanini günese göre ayarlamamizi istiyorlar. Yani beyin günes dogmadan önce uyanik halde güne hazir olmali. Yine bilim adamlarindan ögrendigimize göre, günes dogduktan sonra uyunulan uyku, dinlenmek yerine insana yorgunluk ve halsizlik olarak geri dönüyor. Bu zamanlardaki uyku beynin sismesine ve genislemesine yol açiyor. Bu sekilde de beynin çalisma sistemi bozuluyor. Kaylûle uykusu Kaylûle, kusluk vakti denilen yani günesin parlayip yükselmeye basladigi vakitten, ögleden biraz sonraya kadar zamanda bir süre uyumaktir. Efendimiz’in kaylûle yaptigini ve bu uykuyu tavsiye ettigini görüyoruz. (Ibn Mâce, Savm, 22) Zira bu uyku gece ibadetini kolaylastirir. Ayrica Bediüzzaman, “Bu uyku hem ömrü, hem rizki ziyadelestirir. Çünkü yarim saat kaylûle, iki saat gece uykusuna denk gelir.” diyerek kaylûlenin önemine dikkat çekiyor. Feylûle uykusu Diger bir uyku çesiti feylûle denilen uykudur. Feylûle ikindi namazindan sonra, aks**Yasak Kelime** namazina kadar olan vakitte uyunulan uykuya deniliyor. Bu uyku ömrün kisalmasina sebebiyet veriyor. Herkes kendi hayatinda da tecrübe etmistir. Bu vakitte uyunuldugunda insan adeta sersemlemis sekilde uyaniyor. Yani insan dinlenecegi yerde daha da yoruluyor. Hem uyudugu vakit bosa gidiyor, hem de uyandiktan sonraki zaman dilimlerinde uykunun verdigi sarhosluk hali hâlâ devam ettigi için ömrünün bir kismini bosa geçirmis oluyor. Uyku stratejimiz ne olmali? Bütün bunlardan sonra “Bizim uyku stratejimiz ne olmali?” diyorsaniz size konuyla alakali arastirmalar yapan Muhammed Bozdag’in, hadisler isiginda dogru uyku stratejisi hakkinda yaptigi su tavsiyelerini önerebiliriz:

1. Günde 6–7 saatten fazla uyumamaliyiz.

2. Öglen 30 dakika süreyle (11.00–13.30 arasinda) ve gece 23.00–05.30 arasi (1 saatlik kayma olabilir) uyuyor olmaliyiz.

3. Sabah erken kalkmali ve öglen vaktine kadar bir daha uyumamaliyiz.

4. Tok uyumamali, yemegimizi uykudan 2,5 saat önce yemeliyiz.

5. Aksama yakin vakitte uyumamaliyiz.

6. Uyku öncesinde vücut adalelerimizi gevsetmeliyiz.

7. Gürültülü, kötü kokulu, çok yumusak veya tümsekli zeminde uyumamaliyiz.

Böyle bir uyku stratejisi için 10 günlük israrli takip bu sistemi aliskanlik haline getirmemiz için yeterli olabilir. Bir defa basardik mi bambaska bir insan olacagiz. Zihinsel üretim ve bedensel dinçlikte zirveye dogru tirmanacagiz. Yasama sevincimiz kat kat artacak. Uykuda geçen zamanin ihtiyaçtan fazla kismini büyük bir israf olarak görecegiz.


YaLnizLigim bir çigLikti Hepiniz mi Sagirdiniz..!
Yukarı Bu Konudan Şikayetçiyim.!


Sayfalar :

Forumdaki konulara cevap yazabilmeniz için üye girişi yapmanız gerekmektedir.


 
   Ana Sayfa    Foto Galeri    Ziyaretçi Defteri    Iletisim