Orucun, ruh ve beden üzerinde olumlu etkileri ve vücut sagligi bakimindan faydali sonuçlari tibben de kanitlanmis bir gerçektir. Pek çok hikmetleri olan oruç emrinin bu yönüne de Peygamber Efendimiz dikkatimizi çekerek söyle buyurmustur: “Oruç tutunuz ki, saglikli olasiniz.”
Peygamberimizin bu evrensel mesajinin tasidigi anlam, çaglara isik tutmakta, dinimizin emirlerindeki sir ve hikmetler zaman geçtikçe daha iyi anlasilmaktadir. Burada sözü, konunun uzmani olan tip doktorlarina birakarak orucun saglik yönünden faydalarini bir kere de uzmanlarindan dinleyelim:
Sindirim sistemi dinleniyor
Saglam insanlara orucun hiç bir zarari yoktur. Aksine, “Oruç tutunuz, sihhat bulursunuz” hadis-i serifinde isaret buyruldugu gibi, vücuda faydasi vardir. 8-16 saat sindirim sisteminin, karacigerin dinlenip kendini toparlamasi büyük bir faydadir.
Oruç normal sihhatli olan insanlar için çok faydali bir perhiz teskil eder. Az yemek ve itidal ile yasamak sonucu oruç tutanlar genellikle Ramazan'da bir kaç kilo zayiflarlar. Bu suretle 11 ay zarfinda vücutta depo edilen zararli yaglar erimis olur. Bu ise çagimizda herkese tavsiye edilen en mühim saglik kuralidir. Çünkü sismanlik seker hastaligina pek yakindir. Ayrica damar sertligi, kalb hastaligi, tansiyon yüksekligi ve buna bagli pek çok hastaliga müsait bir zemin hazirlar. Demek oluyor ki oruç, bütün bu dertlerden insani koruyucu bir etki yapar.
Bu gerçegi, sadece bizim bilim adamlarimiz degil, konuyu inceleyen yabanci bilim adamlari da dile getirmektedir: 1940 Nobel Tip ödülünü kazanan ünlü bilim adami, Dr. Alexis Carrel 'L'Hamme, Cet inconnu’ adli eserinde, oruç sirasinda organizmalarda depo edilmis besin maddelerinin harcandigini, sonradan bunlarin yerine yenilerinin geldigini, böylece bütün vücutta bir yenilenme oldugunu ve orucun saglik bakimindan çok yararli oldugunu söyler.