Kayıt Tarihi :
9/6/2008 1
Yer : Istanbul
Mesaj Sayısı : 286
39700
Türkiye'de kontak lens kullanimi
Forumdaki konuları normal okuyabilmeniz için üye girişi yapmalısınız.
Günümüzde görme bozukluklarinin düzeltilmesinde, göz renginin degistirilmesinde ya da kornea hastaliklarinin tedavisinde dünyanin birçok yerinde milyonlarca insan kontak lens kullanmaktadir.
Dünya nüfusu 6.2 milyar
Kirma kusurunu düzeltme ihtiyaci 4.0 milyar nüfusa orani %65)
Miyop 2.0 milyar % 32
Prespiyop 1.4 milyar % 23
Hipermetrop 0.5 milyar % 8
Astigmat 0.06 milyar % 1
Türkiye'de kontak lens kullanimi birçok Avrupa ülkesine göre oldukça düsük bir orandadir. Türkiye’nin nüfusu 72 milyon, kontak lens kullananlarin sayisi 180000 kisidir. Bu sayinin tüm nüfusa orani % 0.25. Bu oran Yunanistan’da 10 kat Italya’da 14 kat (%3.5) daha yüksektir. Kirma kusurunun tedavisinde görme kalitesi ve konforun yüksek oldugu bu tedavi sekli toplumsal sosyal-kültürel gelisme ve kisi basina düsen gelirin artmasiyla daha da yayginlasacaktir.
Kontak lensler, 1800’lerde gözbebeginin üzerini tamamen kaplayan üfleme cam lenslerden günümüzün yüksek teknolojisi ile üretilen gözde uzun süre kalabilen, çok ince, esnek hidrojel silikon metakrilat materyallerden yapilan yumusak kontak lenslere uzanan bir evrim geçirmistir. Yeni gelistirilen kromatik lensler renk körlügünün tedavisinde kullanilmaya baslandi. Halen birçok göz hekimi bile aylik degisen ve gelisen bu teknolojiden habersiz oldugundan, yeni ürünler hakkinda bilgi sahibi olmadigindan kontak lens kullanicilariyla var olan yenilikleri paylasmamaktadir. Dogru sekilde kontak lens kullaniminin belli bir süresi yoktur. Kisi ömür boyu, son derece rahat bir sekilde sadece kontak lens kullanarak mükemmel görebilir.
Uygun olmayan kontak lensler basinizi agritacak!
Gözlüge göre daha genis bir görüs alani, derinlik algilamasinin daha iyi olmasi, kullanicida dogal görünüs, gözlük kullanmamanin verdigi psikolojik rahatlama, bazi meslek gruplarinda (fotograf, mikroskop, teleskop kullananlar, sporcular, eglence sektöründe vs.) çalisanlarda sagladigi birçok avantaj yaninda kontak lens materyallerinin bilinçsiz ve ehliyetsiz kisilerce uygun olmayan sekilde uygulanmasi büyük riskler dogurabilir.
Yapilan bir çalisma; kontak lens kullananlarin % 67’sinin uygun olmayan kontak lens materyali, uygun olmayan lens numarasi veya lens çapi, yanlis bilgilendirilmis kullanim süresi gibi birçok nedenle daha az konfor ve daha fazla riskle karsi karsiya oldugunu ortaya çikardi.
En büyük tehlike; kozmetik lenslerde dahil olmak üzere kontak lenslerin göz hekimi olmayan kisiler tarafindan, kornea egriligi, lensin çapi, oksijen geçirgenligi, materyalin uygunlugu ve gözde alerji-kuruluk varligi arastirilmadan rasgele reçetesiz satilmasidir. Optikler lens merkezi açip ruhsatsiz, tibbi bilgi ve deneyimi olmayan kisilere buralari teslim ederek büyük bir risk almaktadirlar. Uygunsuz verilen lens nedeniyle gözünde alerji, kizarma veya iltihap gelisen birçok kullanici ve reçetesiz satan optikler durumun ciddiyetinin farkinda degildir. Örnegin uygunsuz kontak lens kullanimi sonucunda gelisebilecek Acantomoebe keratiti ( korneanin bir tür mantar enfeksiyonu) siklikla kornea naklini gerektirecek derecede göz bozukluklarina neden olabilir.
Kontak lens kullanicilari gözlerinde kizarma, kuruluk, batma, kasinti, sulanma, bulanik görme gibi rahatsizliklari oldugunda göz hekimine basvurarak çözüm aramalidirlar. Bir markada degisik materyallerden binlerce farkli lens üretilmektedir. Bazi kullanicilarin gözleri kisiye özel üretilen kontak lensleri gerektirir. Göz hekiminin önerisi olmadan lenslerini degistirmemeli ve kendilerine kozmetik amaçli bile olsa kontak lens uygulanmasina müsaade etmemelidirler. Kisa süre olusturulan saglik-optisyenlik yasasina göre uzman göz hekimi denetimi olmaksizin herhangi bir lens merkezinde kozmetik veya tedavi amaçli kontak lens uygulamak, önermek, reçetesiz veya gözlük reçetesine göre kullanicinin kontak lensinde degisiklik yapmak suçtur. Bireyler böyle bir usulsüzlükle karsilastiklarinda saglik il müdürlüklerine bildirmelidirler. Çünkü gözlerimiz dünyaya açilan pencerelerimiz ve onun sagligiyla oynayanlara müsaade etmemeliyiz.