Kayıt Tarihi :
9/6/2008 1
Yer : Istanbul
Mesaj Sayısı : 286
39700
Bronsit ve Sifali Bitkiler
Forumdaki konuları normal okuyabilmeniz için üye girişi yapmalısınız.
Belirtiler: Bakteri ve virüs veya tahris edici buhar, gaz veya tozlar nedeniyle, brons mukozalarinda görülen iltihaplanma. Önce gögüste yanma, kuru ve agrili öksürük baslar. Bu asamada baslanilan tedavide kisa sürede basarili olunabilir. Eger tedaviye baslanmamissa, öksürük siddetlenir ve vücut isisinda inis çikislar görülür. Birkaç gün sonra, öksürügün siddeti azalir ve bronslarda biriken balgam sökülmeye baslar.
Bedensel nedenler: Bronsit, genelde, bedenin savunma refkeksi sonucu olusan hastaliklar grubuna girer. Savunma sistemi, enfeksiyonu önlemek amaciyla, bronslarin kan dolasimini güçlendirince, brons duvari siser ve soluk almak zorlasir. Bu durumda, ayrica, brons duvarinda kirpiksi epitel hücreler de görev yapamadiklari için, hava ile solunan zararlilar dogruca akcigere ulasabilir. Böylece, normalde steril olan bronslarda birden, iltihaplanmaya uygun bir ortam olusur. Bu ortam da balgam olusmasina yol açar. Bronsit genellikle grip ve soguk alginligi ile birlikte görülür.
Ayrica, ruhsal nedenlerden veya yanlis beslenmeden ötürü görevini tam yapamayan bagirsaklarin günahini da solunum yollari çeker. Çünkü, bedeni zehirli maddelerden tam olarak arindiramayan bagirsaklarin görevinin bir bölümünü brons mukozasi üstlenir. Böylece, bu önemli organin dayanikliligi azalmis olur.
Önlemler: Sigara içilmemeli, içilen ortamda bulunulmamalidir. Açik havada spor yapmak, solunun yollarinin dayanikliligini arttirir. Aksamlari, tuz katkili sicak ayak banyolari rahatlatir. Bronsit, sivi ihtiyacini arttirir. Günde 2-3 litre, oda sicakliginda bitki çayi ve 4:1 oraninda meyve suyu katilmis su içilmelidir.
Pratik çözümler: Öksürükotu, ihlamur, atkuyrugu ve sinirliot esit karisimi çayi, bal ile tatlandirilarak, günde 2-3 bardak içilir (bu bitkiler ayri ayri da kullanilabilir.).Ayrica, saatte 1 tatli kasigi pelinotu çayi, tatlandirilmadan alinabilir.
Öncelikle çocuklar ve de yetiskinler, bal ile tatlandirilmis ihlamur çayi ve aspirin alarak, yatakta terlemelidirler. Ihlamur ve aspirin birlikte alindiginda, hafif antibiyotik etki yapar. Terleme, bedendeki zehirli maddelerin dislanmasinda yardimci olacaktir.
Papatya, kekik ve adaçayi buhari ile yapilan bugu solunumu, agriyi azaltir ve hastalik baslangicindaki öksürügü dindirir. 1 litre kadar su kaynama derecesine kadar isitilir, 2-3 yemek kasigi bitki eklenir ve 10 dakika kadar demlendirilir. Süre sonunda yeniden kaynama derecesine kadar isitilir. Çay kabi ve bas büyük bir havluyla örtülür, gözler kapatilir, buhar agizdan ve burundan yavas yavas, 10 dakika süreyle solunur. Açik havaya çikmak için en az bir saat kadar beklemek gerekir. Aksi halde, soguk hava bronslara sok etkisi yapabilir. Ayni reçete, 3-4 yemek kasigi hafifçe ezilmis rezene ile de uygulanabilir.