Günvakti Köyü
 Ana Sayfa
 Günvakti Köyü
 Günvakti Gençlik
 Köyümüzün Tarihçesi
 Askerlerimiz
 Hava Durumu
 Merkez Köy Imami
 Köy Muhtari
 Kavakça Mh. Imami
 ILETISIM
Günvakti Köyü Derneği
 YÖNETIM KURULU
 Tüzügümüz
 Dernek Faaliyetleri
 Etkinliklerimiz
İnteraktif Bölümler
 Resim Galerisi
 Video Galerisi
 Konuk Defteri
 Forum
 Link Panosu
 Üyelerimiz
 Firma Rehberi
Üyelik Sistemi
Kullanıcı Adı:
Şifre:
Beni Hatırla   
Üye Ol - Sifremi Unuttum
Ad :
Email :
Mesajınız :
  kadir karaman
  Tüm Islam Aleminin hemserilerimin ve dostlarimin Cuma günü mübarek olsun hayirli cumalar.hayirli bol kazançlar dilerim saglikli huzur içimde   ......
  kadir karaman
   Tüm Islam Aleminin hemserilerimin ve dostlarimin Cuma günü mübarek olsun hayirli cumalar.hayirli bol kazançlar dilerim saglikli huzur içimd   ......
  kadir karaman
  HAYIRLI CUMALAR   ......
 
Şu An 9:45:15 PM - 12/29/2024
Forum Ana Sayfa » SagLik » Son Açılan Konular » Son Cevaplanan Konular
Bölüm Hakemleri :
Kayıt bulunamadı!
YazanMesaj
CoSKun
[Her Daim (+)]


Kayıt Tarihi : 11/29/2007
Yer : Her Yer
Mesaj Sayısı : 369
   39707
Iftar sonrasi yorgun düsenlere...
Forumdaki konuları normal okuyabilmeniz için üye girişi yapmalısınız.

Bazi yemeklerden sonra çogu kisinin üzerine bir rehavet çöker ve uyuklamaya baslar. Bu durum özellikle Ramazan’da iftar sonrasi ortaya çikar.

Memorial Hastanesi Iç Hastaliklari Bölüm Koordinatörü Prof. Dr. Yavuz Baykaliftar sonrasi yorgunluguna karsi hangi önelmerin alinmasini yazdi...

Yemek sonrasi neden uyku gelir?

Gün içerisinde vücut isisi iki kez düser. Bunlardan biri sabaha karsi 03.00 sulari, digeri ise ögleden sonra 14.00-15.00 saatleri arasidir. Insanlarin ögle yemeginin agirligina bagladigi bu rehavet dönemi, aslinda vücudun uykuya en meyilli oldugu saat dilimi olup, bu saat araliklari uykunun en kaliteli oldugu zamandir. Diger bir neden ise agir yiyeceklerin yenildigi ögün sonrasi karbonhidratli besinlerin insüline hizli cevap vermesi sonucu gelisen kan sekeri azligidir. Yeteri kadar enerji alamayan beyin çalismasini yavaslatarak en ekonomik sartlarda görev yapmaya çalisir. Laktik asit de yemek sonrasi uyku halinin önemli bir nedenidir. Laktik asit, vücut yoruldugunda oksijensiz solunum sonucu kaslarda üretilen bir ürün olup vücuda yorgunluk verir ve bu durum kisilerde uykuya egilim olusturabilir. Bazi durumlarda da yemek sonrasi vücutta metabolik alkaloz gelisir. Mide içerisindeki besinlerin sindirilmesi için asit ortama ihtiyaç vardir. Mide bu asit ortami saglayabilmek için kandan hidrojen iyonlarini alir. Bu durum kanda hidrojen iyonlarinin azalmasina neden olarak kani alkalik ortama dogru kaydirir. Kanda olusan bu alkaloz ortam ise uyku egilimine neden olabilir.

Iftar sonrasindaki uyku halinin nedeni

Uzun süren açlik sonrasi, yiyeceklerle beyne hizli glikoz ulasmasini saglayan sekerli yiyecekler alindiginda, ani yükselen kan sekerine karsilik salinan insülin hemen kan sekerinde düsmeye neden olur. Iste yemek sonrasi kisilerde ortaya çikan rehavetin nedeni, bu tür biyokimyasal olaylardir.

Sahurda sivi ve protein alinmali

Iftar ve sahurda mide, asiri miktarda yiyeceklerle doldurulmamali. Sahur yemeginde, gün boyu ihtiyaç duyulacak sivi ve protein gereksinimi ön planda olmali, karbonhidratlar uyku ve uyusukluk verdigi, düsünsel fonksiyonlari engelledigi için, sinirli veya az miktarda tüketilmeli. Insanlar, enerji kaynagi olarak organik maddeleri kullanirlar. Bunlar; karbonhidratlar, proteinler ve yaglardir. Yaklasik, 1 gr. karbonhidrat ve 1 gr. proteinden 4 kalori saglanirken, yaglardan 9 kalori elde edilir.

Karbonhidratlar; en çok tüketilen besin kategorisidir. Gelismis ülkelerde günlük enerjinin ortalama yüzde ellisi karbonhidratlardan gelirken, gelismekte olan ülkelerde oran yüzde yetmisi asabiliyor. Kanda dolasan baslica yakit, glikozdur. Beyin gibi bazi organlar, baska bir yakiti hemen kullanmazlar. Açlik sirasinda beyin; diger organlara giden glikozun çogunu durdurarak kendine alir ve sistemini korur. Bu durum, öncelik hakki gibi düsünülmemeli. Proteinler de gerekli enerjinin sadece yüzde on besini sagladiklarindan, genelde kalori kaynagi seklinde düsünülmezler. Çünkü sindirilmeleri ve yakilmalari sirasinda harcanan enerji, verdiklerinin yüzde otuzuna kadar ulasabilir. Esasinda proteinler, hücre ve dokularin yapi taslari olmak üzere görev alirlar. Ayni zamanda, enzim ve hormonlarin yapimi için de gereklidirler. En yogun enerjiyi ise yaglar saglar.

Bunlara dikkat!

* Iftarda fazla yemek tüketilmemeli, mide bir anda doldurulmamali.

* Karbonhidrattan fakir, proteinden zengin besinler tüketilmeli.

* Kisinin kalp hastaligi yoksa yemek sonrasi kafeinli içecekler içmemeli. Türk kahvesi tercih edilebilir.

* Kisa bir yürüyüs yapilmali.

Zaman - Cumartesi


Yukarı coshyilmaz@hotmail.com Bu Konudan Şikayetçiyim.!


Sayfalar :

Forumdaki konulara cevap yazabilmeniz için üye girişi yapmanız gerekmektedir.


 
   Ana Sayfa    Foto Galeri    Ziyaretçi Defteri    Iletisim