Günvakti Köyü
 Ana Sayfa
 Günvakti Köyü
 Günvakti Gençlik
 Köyümüzün Tarihçesi
 Askerlerimiz
 Hava Durumu
 Merkez Köy Imami
 Köy Muhtari
 Kavakça Mh. Imami
 ILETISIM
Günvakti Köyü Derneği
 YÖNETIM KURULU
 Tüzügümüz
 Dernek Faaliyetleri
 Etkinliklerimiz
İnteraktif Bölümler
 Resim Galerisi
 Video Galerisi
 Konuk Defteri
 Forum
 Link Panosu
 Üyelerimiz
 Firma Rehberi
Üyelik Sistemi
Kullanıcı Adı:
Şifre:
Beni Hatırla   
Üye Ol - Sifremi Unuttum
Ad :
Email :
Mesajınız :
  kadir karaman
  Tüm Islam Aleminin hemserilerimin ve dostlarimin Cuma günü mübarek olsun hayirli cumalar.hayirli bol kazançlar dilerim saglikli huzur içimde   ......
  kadir karaman
   Tüm Islam Aleminin hemserilerimin ve dostlarimin Cuma günü mübarek olsun hayirli cumalar.hayirli bol kazançlar dilerim saglikli huzur içimd   ......
  kadir karaman
  HAYIRLI CUMALAR   ......
 
Şu An 3:10:30 AM - 9/20/2024
Forum Ana Sayfa » » Son Açılan Konular » Son Cevaplanan Konular
Bölüm Hakemleri :
Kayıt bulunamadı!
YazanMesaj
seyda
[ÇöL Çiçegi]


Kayıt Tarihi : 9/6/2008 1
Yer : Istanbul
Mesaj Sayısı : 286
   39699
Iftarda çok yemeyin
Forumdaki konuları normal okuyabilmeniz için üye girişi yapmalısınız.

Ramazan ayini oruç tutarak geçirmek isteyen, ayni zamanda kalp hastaligi riski tasiyan kisilerin çok dikkatli olmasi gerekiyor. Özellikle, ailesinde kalp hastaligi, hipertansiyon, seker hastaligi, yüksek kolesterol problemleri olanlarin oruç tutmaya basladiktan sonra kendilerine dikkat etmeleri, rahatsizlik yasamaya basladiklarinda ise vakit kaybetmeden önlemlerini almalari gerekiyor. Ramazan’da oruç tutmanin kalp sagligini nasil etkiledigini Memorial Hastanesi Kardiyoloji Bölüm Baskani Prof. Dr. Servet Öztürk anlatti.

Açligin kalp krizi riskini artirmadigi belirten Prof. Dr. Servet Öztürk, sikayetlerin ve krizlerin iftardan sonra artigina dikkat çekti: “Gün boyu aç, susuz kalmak kalp krizi riskini tetiklemiyor. Susuz kalmak kanin biraz koyulasmasina sebep olsa da kalp hastalarinin kullandigi ilaçlar kanin pihtilasmasini azaltiyor. Ramazan ayinda gündüzleri hiç kalp krizi vakasi meydana gelmiyor. Enfarktüs geçirenlerin çogu aksam yemeklerinden sonra hastaneye geliyor. Çünkü, kisiler bütün gün süren açligin ardindan çok yagli ve agir yemekler yiyerek kalp krizine davetiye çikariyorlar. Ayrica Ramazan ayinda oruç tutmak damar sertligi yani kronerlerinde darlik olan kisilerde de hastaliklarin ortaya çikmasina neden oluyor. Bu yüzden kisinin ailesinde kalp hastaligi, seker, yüksek kolesterol varsa, sigara kullaniyorsa riskli gruptadir. Oruç tutarken sikinti yasarsa mutlaka bir uzmana basvurmalidir.”

Kalp hastaligi olanlar iftarda ve sahurda hafif besinler tüketmeli

Kalp hastalarinin beslenirken nelere dikkat etmeleri gerektigini Prof. Dr. Öztürk
anlatti: “Kalp diyeti çok zorlayici, hayattan biktirici bir diyet degildir. Kalbini seven kisilerin her zaman kilolarina dikkat etmeleri gerekiyor. Fazla kilo, kalp hastaliginin yani sira seker hastaligi gibi birçok rahatsizligi da beraberinde getiriyor. Kalp hastaliklarindan korunmak için koyun eti, sakatat, kati yag gibi agir besinlerden uzak durulmali. Sebze, meyve, balik, tavuk ve siki yag tüketmeye özen gösterilmeli. Sahurda ise ‘çok yemek tok tutar’ inancindan vazgeçilmeli. Çünkü sahurda ne kadar az ve hafif yenirse o kadar az acikilir. Sahurda yemek fazla yendiginde insülin salgisi baslar, kan sekeri düser ve açlik hissi artar. Ancak az yemek tüketildiginde kan sekeri geç düser. Bu yüzden sahur sofralari kahvalti sofralari gibi hazirlanmali. Zeytin, yagsiz peynir, domates ve kepek ekmegi tercih edilmelidir.”

Damar sertligi ya da kalp hastaligi olanlarda iftar sonrasi birtakim belirtiler oluyor mu?

Kalp agrilarinin çogunlukla tok karnina çiktigini belirten Prof.Dr. Öztürk kalp krizinin belirtilerini söyle siraladi: “Kalp agrilarinin çogu tok karnina ortaya çikar. Hastalarin bazilari ‘Ben merdivenleri aç karnina çikiyorum ama tok karnina çikamiyorum’ der. Kandaki koyulasma arttigi için bütün enfarktüsler iftardan sonra meydana gelir. Gögüs agrisiyla birlikte terleme mutlaka görülür. Hasta sikinti hisseder. Kabina sigmiyor gibidir. Çünkü adrenalin salgisi artmistir. Damarin tipine göre bazilarinda nabiz yavaslar, yüz solar. Bazilarinda nabiz hizlanir ama tansiyon düser, yüz kizarir. Toplum arasinda ‘Yüzünden kan çekildi’ diye tabir edilen bir donukluk olusur. Bu durumda kisinin vakit kaybetmeden en yakin hastaneye ulastirilmasi gerekir.”

Kaynak: e-kolay


YaLnizLigim bir çigLikti Hepiniz mi Sagirdiniz..!
Yukarı Bu Konudan Şikayetçiyim.!


Sayfalar :

Forumdaki konulara cevap yazabilmeniz için üye girişi yapmanız gerekmektedir.


 
   Ana Sayfa    Foto Galeri    Ziyaretçi Defteri    Iletisim