Günvakti Köyü
 Ana Sayfa
 Günvakti Köyü
 Günvakti Gençlik
 Köyümüzün Tarihçesi
 Askerlerimiz
 Hava Durumu
 Merkez Köy Imami
 Köy Muhtari
 Kavakça Mh. Imami
 ILETISIM
Günvakti Köyü Derneği
 YÖNETIM KURULU
 Tüzügümüz
 Dernek Faaliyetleri
 Etkinliklerimiz
İnteraktif Bölümler
 Resim Galerisi
 Video Galerisi
 Konuk Defteri
 Forum
 Link Panosu
 Üyelerimiz
 Firma Rehberi
Üyelik Sistemi
Kullanıcı Adı:
Şifre:
Beni Hatırla   
Üye Ol - Sifremi Unuttum
Ad :
Email :
Mesajınız :
  kadir karaman
  Tüm Islam Aleminin hemserilerimin ve dostlarimin Cuma günü mübarek olsun hayirli cumalar.hayirli bol kazançlar dilerim saglikli huzur içimde   ......
  kadir karaman
   Tüm Islam Aleminin hemserilerimin ve dostlarimin Cuma günü mübarek olsun hayirli cumalar.hayirli bol kazançlar dilerim saglikli huzur içimd   ......
  kadir karaman
  HAYIRLI CUMALAR   ......
 
Şu An 3:04:50 AM - 9/20/2024
Forum Ana Sayfa » » Son Açılan Konular » Son Cevaplanan Konular
Bölüm Hakemleri :
Kayıt bulunamadı!
YazanMesaj
seyda
[ÇöL Çiçegi]


Kayıt Tarihi : 9/6/2008 1
Yer : Istanbul
Mesaj Sayısı : 286
   39699
Internet bagimlisiyim ama tedavi görüyorum
Forumdaki konuları normal okuyabilmeniz için üye girişi yapmalısınız.

Uluslararasi internet devleri isil isil parlayan piyasamiza baliklama daladursun, günlük yasamimizin olmazsa olmaz tutkusu hakkinda bilinçsiz halkimizi uyandirma görevi her zaman oldugu gibi yine bize düsüyor. Amerika ve Avrupa’da yikilan yuvalar, issiz kalan zavallilar, tedavi altindaki binlerce insan ve psikiyatri kitaplarinda yerini alan yeni bir ruhsal bozukluk: Internet Bagimliligi (Internet Addiction)

Tanim olarak hastalik tüm dünya için pek yeni bir kavram. Internetin asiri kullanilmasi isteginin önüne geçilememesi, internete bagli olmadan geçen zamanin önemini yitirmesi, yoksun kalindiginda ise asiri sinirlilik hali ve saldirgan olunmasi durumu en basit tarifi.
Bu kavrami ilk olarak 1995 yilinda New York’lu bir psikiyatrist olan Ivan Goldberg ortaya atti. Ancak bilimsel anlamda tartismalar ise Pittsburgh Üniversitesinden Kimberly Young’ in çalismasiyla baslamisti. Young raporunda kendi istekleriyle çalismaya katilan 496 internet kullanicisini inceleyerek, 396 sinin bagimlilik kaliplarina uygun çiktigini gösterdi (Cyberpsychology and Behaviour 1998; 1:237-42) www.netaddiction.com/articles/newdisorder.htm).> Young son yayinlanan bir çok çalismanin bulgularini destekledigini; Amerika’nin her yerinde tedavi merkezlerinin gizlice kurulmaya basladigini, ve hatta konunun adli literatürde bile kullanildigini söylüyordu.

Bu rapor tip dünyasini oldukça karistirdi. Hemen karsi görüsler ileri sürüldü.

Fransiz psikiyatrist Dan Velea, Young çalismasinin tam bir abartma oldugunu belirterek tanimlamalarin psikiyatri bilimiyle uzaktan yakindan ilgisi olmadigini iddia etti.
Münih Üniversitesi Psikiyatri Kliniginden Seemann ise internet bagimliliginin gerçek bir ruhsal bozukluk olduguna inaniyordu. Çünkü tüm diger bagimliliklar gibi baska hastaliklarla birlikte seyrediyordu ancak felsefi boyuttan saldirarak Young’in internet bagimliligi olayini çok genis ve esnek bir tanimlama içine soktugunu ve bunun yanlis oldugunu söylüyordu. On-line internet kullanicilari arasinda yaptigi arastirmada 809 kullanicidan psikiyatrik bozukluk tanimlamasina uyan sadece 20 kisi saptamisti (ICD 10 Kriterleri: yoksunluk belirtileri, toleransin ve dozun giderek artmasi, kontrol kaybi, vb.) Bu 20 kisinin ise internete baglanamadiklarinda sinirli ve saldirgan olduklarini göstermisti. Zaten internet kanaliyla oyun oynayanlarda beyinde davranislari düzenleyen dopamin maddesinin fazla salgilandigi laboratuar kosullarinda daha önce de gösterilmisti. Ama bu kez olayin bagimliligin tetikleyicisi olabilecegi tartisilir olmustu.

Harvard’dan klinik psikolog olan Orzac’in görüsleri ise degisikti. Her hafta onlarca yeni internet bagimlisi hasta gördügünü ve bu hastaligin diger bazi psikolojik bozukluklari da alevlendirdigini belirtiyordu. Tüm hastalarinin en az bir eslik eden ek hastaliginin oldugu saptanmisti. Depresyon, sosyal fobiler, uyari kontrol bozukluklari, dikkat bozuklugu en sik görülenlerdi. Bir çok hastanin diger bir madde bagimliligi da mevcuttu.

Arastirmalar birbirini kovalayinca is daha da karmasik bir hal aldi. Bugün artik ‘internet bagimliligi’ diye bir tarif kesin var. Bagimlilik kisiden kisiye farklilik gösterebiliyor. Çünkü kisilerin internet bagimlisi olma nedenleri farkli. Bazilari yeni heyecanlar için kullaniyor, bazilari streslerini azaltmak için, yarenlik edecek bir dost ihtiyaci, veya hemen hepsinin inandigi gibi internet onlarin ait oldugu bir dünya oldugu için bu ise bulasmislar. Ama en tipik nokta bagimlilarin hemen her zaman yalniz insanlar olmalari.

Özgüvenini yitiren insanlar ilaç kullanmak, hiz yapmak veya alkol almak yerine artik internete yöneliyorlar. Sistem çok uygun. Fiziksel olarak uzak oldugun insanlarla iletisim kurabiliyorsun, sanal bir gerçeklik içinde yasamak da mümkün.

En tehlikelisi bu durumun diger bazi agir psikozlarla ilintisi olup olmadigi tartismasi. Henüz bu konuda kesin bir bilgi yok. Ama dikkat çekilen nokta sizoid yapidaki kisilerin toplumdan uzak kalirken sigindiklari en güvenli limanin artik internet olmaya baslamasi.
Florida Üniversiteinden Shapira bu yil içinde yaptigi arastirmada 20 bagimlida kesin tibbi kriterlere göre uyari kontrol bozuklugu ve birinci tipte bipolar kisilik bozuklugu saptamis.
Internet bagimliligini diger bilgisayar bagimlilik tiplerinden ayiran en önemli nokta ise kisinin kendini tamamen özgür hissetmesi ve sinirlarin kaybolma hissi. Esrar kullaninca da farkli bir sey olmuyor ki zaten.

Yasli veya kadin olan bagimlilar genellikle ‘chat’ isine düskünler. Son derece özel ve çogu zaman seksi mesajlar atmanin çekiciligini seviyorlar. Erkekler ise beklendigi gibi oyunlar ve pornografik sitelerin müdavimleri. Seks amaçli bagimlilik hemen hemen nedenlerin %30 unu olusturuyor.

Hastaligin sonuçlari da elbette dikkat çekici. Bagimlilar islerini kaybedebiliyorlar. Yuvalar yikiliyor, çocuklar dövülüyor, vb. Vallahi öyle ki arastirmalari yapan psikiyatristler bile bilgisayarlardan korkar olmus. Orzack çalismalarini gerçeklestirirken solitaire oyununun müptelasi olunca is yerindeki bilgisayari kaldirtmis.

Yeni teknolojilerle Web TV, internet kumar siteleri, internet alisverisi konunun sosyal boyutlarini daha da büyütecek gibi görünüyor. Ama bir yandan da daha ne istiyoruz demek geliyor insanin içinden hakli olarak.

Ülkemiz kosullarini irdelemek bu konu için de henüz erken. Öyle ‘doktor bey, ben 10 saat internetin basindan kalkamiyorum’ diye basvuran hasta henüz duymadik. Zaten pratik olarak da bu pek mümkün degil gibi. Bir kere mübarek vatanimizda degil 10 saat 3 saat internete sürekli bagli kalmak basari. Bir kere buna önce esiniz, ebeveynleriniz, çocugunuz veya sevgiliniz müsaade etmez. Hadi diyelim yalnizsiniz bu sefer de baglanti sorunu yasarsiniz. Hadi baglandiniz, erisim sirketiniz saglam olsa Telekom hatlari izin vermez. Elektrik kesilir, bilgisayar bozulur. Velhasil siz bu ülkede isteseniz de internet bagimliligi hastaligina yakalanamazsiniz. Kendinize baska bagimliliklar bulun.

Kaynak: Dr. Serdar GÜNAYDIN


YaLnizLigim bir çigLikti Hepiniz mi Sagirdiniz..!
Yukarı Bu Konudan Şikayetçiyim.!


Sayfalar :

Forumdaki konulara cevap yazabilmeniz için üye girişi yapmanız gerekmektedir.


 
   Ana Sayfa    Foto Galeri    Ziyaretçi Defteri    Iletisim