Kayıt Tarihi :
9/6/2008 1
Yer : Istanbul
Mesaj Sayısı : 286
39700
Lösemi - Kan kanseri
Forumdaki konuları normal okuyabilmeniz için üye girişi yapmalısınız.
1. S: Lösemi nedir?
C: Lösemi halk arasinda kan kanseri diye bilinen hastaliktir. Bu hastalikta çogunlukla kemik iliginden kaynaklanan ve bir tek hücrenin kanserlesmesi, daha sonra bu hücrenin bölünerek çogalip, önce kemik iligini, daha sonra tüm organlari istila etmesi durumu söz konusudur. Eger tedavi edilmezse olay kisa sürede hastanin kaybi ile sonuçlanir.
2. S: Çocuklukta Lösemi görülür mü?
C: Çocuklarda en sik görülen kanser türü Lösemidir. Beyaz irkta çocukluk çaginda Löseminin sikligi 100.000 canli dogumda yaklasik 5 kadardir.
3. S: Lösemi çocuklarda en sik hangi yaslarda ortaya çikar?
C: Lösemi en sik 2 - 5 yaslari arasinda görülür. Bu dönem çocuklarda Lenf dokusunun en aktif oldugu dönemdir.
4. S: Çocuklarda Lösemiye neden olan faktörler nelerdir?
C: Herseyden önce tüm kanserler gibi Löseminin de genetik bir hastalik oldugunu, yani vücudumuzdaki kanser önleyici veya kanser yapici genlerdeki bazi bozukluklar sonucu ortaya çiktigini bilmek gerekir. Bu bozulmayi kolaylastiran bazi faktörler vardir. Bunlar arasinda iyonizan radyasyon, bazi virüsler, bazi kimyasal maddeler ve bazi genetik hastaliklar sayilabilir.
5. S: Löseminin belirtileri nelerdir? Bir ebeveyn hangi durumlarda Lösemiden süphelenmelidir?
C: Löseminin klinik belirtileri birçok hastalik ile karisir. Halsizlik, istahsizlik, solukluk, düsmeyen ates, deride morluklar veya küçük kirmizi kanama odaklari, burun ve dis etlerinden kanama, karinda sislik, lenf bezlerinde büyüme, kol ve bacak agrilari bunlar arasinda sayilabilir. Bunlardan birinin veya birkaçinin olmasi durumunda bir çocuk kan ve kanser hastaliklari uzmanina basvurulmalidir.
6. S: Lösemi ölümcül bir hastalik midir? Bu hastalikta sag kalma orani nedir?
C: Lösemi çocukluk çaginda görülen kanserler arasinda tedavi sansi en yüksek olanlardan biridir. Günümüzün modern tedavi protokolleri ile akut Löseminin genel anlamda tedavi sansi %70 - 75 dir. Bazi Lösemi tiplerinde bu oran %90 in üzerine çikmaktadir.
7. S: Lösemi tedavisi için yurtdisina gitmek gerekir mi, yoksa tedavi olanaklari ülkemizde de mevcut mudur?
C: Ülkemizde Löseminin her türlü tedavisi en modern sartlarda ve yurt disindan çok daha ucuza yapilabilmektedir. Bunun için yurt disina gitmek gereksizdir.
8. S: Lösemi olusmasinda yiyeceklerin bir rolü var midir?
C: Lösemi ile yiyecekler ve yiyecekler içindeki koruyucu maddeler arasinda bugüne kadar herhangi bir iliski gösterilememistir.
9. S: Lösemi olusmasinda ebeveynin ihmali söz konusu mudur?
C: Hamilelik sirasinda sigara içmek veya uyusturucu kullanmak ile veya hamileligin ilk 3 ayinda röntgen çektirmek ile Lösemi olusumu arasinda ilgiye isaret eden bilgiler vardir. Bu tür davranislardan kaçinilmalidir.
10. S: Lösemi tedavisi her hastanede yapilabilir mi?
C:Hayir, Lösemi tam donanimli ve Çocuk Kan ve Kanser Hastaliklari bölümü bulunan bir hastanede tedavi edilmelidir. Bu hastaligin tedavisi ancak bu konudaki uzman kisiler tarafindan yapilmalidir.
Çocukluk Çagi Kanserleri (Ç.Ç.K.) tüm kanserler içerisinde % 2 oraninda görülür. 15 yas altindaki tüm çocukluk çagi içerisinde rastlanilan ölümlerin %10’nu ÇÇK nedeni iledir. Çocukluk çagi kanserlerinin eriskin dönemde görülen kanserlerden klinik, biyolojik ve ve genetik bakiminda bir çok farkliliklari bulunmaktadir. Amerika’daki SEER programi sonuçlarina göre Bir milyon nufuslu bir popülasyonda her yil yeni kanser görülme sikligi 129.77 çocuk olarak bildirilmistir. En fazla 0-5 yas arasinda görülmektedir.ÇÇK’lerinin görülme sikliginin ülkelere ve çografi bölgelere göre degisiklik gösterdigi saptanmistir. Örnegin Akut lenfoblastik lösemiye en fazla Çin, Japonya ve Amerika’da rastlanirken, Ortadogu ve Afrika’da daha az rastlanilmaktadir. Yine Lenfomalara en fazla Afrika rastlanirken , Japonyada en az rastlanilmaktadir.
Genel olarak çocukluk çaginda görülen kanserlerin sikligi Tablo-1’de verilmistir 1 . Bu siralamaya göre en fazla görülen hastalik lösemilerdir.
HASTALIK ADI ve GÖRÜLME SIKLIGI (%)
Akut Lösemi /ALL,AML)
27.5
Santral sinir sistemi Tüm.
20.7
Lenfomalar
11.3
Nöroblastoma
7.3
Böbrek tümörleri
6.1
Kemik tümörleri
4.7
Rhabdomyosarkoma
3.4
Retinoblastoma
2.9
Diger tümörler
16.1
KANSER NEDENLERI
Çocukluk çagi kanserlerinin nedenleri halen bir çok bilim adami tarafindan arastirilan bir konudur. Bu konuda üzerlerinde durulan en önemli nedenler asagida siralanmistir.
1-Ailesel geçis : Bir ailede kanser görüldügünde anne ve babayi endiselendiren en önemli soru , diger çocuklarinda da kanser görülüp görülmeyecegidir ? Bu soruya hemen evet veya hayir demek zordur. Ancak kanserin bazi türlerinin ailsel geçis özelligi olabilir. Daha ziyade Down sendromu gibi genetik bozukluga sahip bir çocukta kanserin ortaya çikma ihtimalinin daha fazla olabileceginden bahsedilebilir. Retinoblastoma ve glioma gibi tümörlerin ailesel geçis ile yakin ilskileri olabilir. Bu oran %1-10 arasinda degismektedir. Ayrica kromozom anomalileri bulunan ailelerde kansere meyilden bahsedilebilir. Bu yüzden bir ailede kanser görüldügünde diger aile fertlerinde de görülebilecegini söylemek zordur.
2-Ultraviyole Radyasyonu : Ultraviyolenin cilt kanserlerine yol açtigi bilinmektedir.
3-Ionize radyasyon : Ionize radyasyonun lenfositlerde kromozomal anomalilere yol açarak kansere neden olabilecegi ileri sürülmektedir. Hamilelik döneminde rasyasyona maruz kalan annelerden dogan çocuklarda kanser görülme olasiligi diger çocuklara oranla daha fazladir. Bilindigi gibi 2.Dünya savasi sirasinda Hiroshima ve Nagasaki’ye atilan atom bombasindan sonra o bölgelerde yasiyan ailelerin çocuklarinda kanser görülme insidansinin 3 kat daha fazla artmis oldugu bilinmektedir.
4-Elektromagnetik dalgalar : !979 yilinda Werheimer ve Leeper tarafindan yapilan bir çalismanin sonucunda elektromagnatik dalgalarin ÇÇK’ne yol açabilecegi (Bilhassa lösemi) bildirilmistir.
5-Kimyasal ajanlar : Aflatoksinler, Aromatik aminler,rsenik, Asbestos, Benzene, sigara, Nikel , Polisiklik hidrokarbonlar,trikloroetan ve Vinyl kloride Kansere yol açtigi bilinen kimyasal ajanlardir. Pesatori ve arkadaslari 1993 yilinda Italya Sveso’daki bir endüstiriyel kazadan sonra dioxin ile temas edenlerde kanser riskinin artmis oldugunu vurgulamislardir. Insektisidlerinde kansere yol açabilir.
6-Viral enfeksiyonlar : Ebstein Barr virusünün Burkitt lenfomasina yol açtigi bilinmektedir. Ancak bazi viruslerin insanlarin kromozomlarinda bulunan kanser genlerini aktive ettikleri ileri sürülmektedir.
Sonuç olarak bazi kanser türlerinin haricinde hala kanserin kesin nedeni bilinmemektedir
LÖSEMILER
Günümüzde lösemilerin nedenleri bilinmemekle beraber, hastanin içinde bulundugu çevresel faktörler ve genetik yapisi arasindaki karsilikli etkilesim sonucunda ortaya çiktigi düsünülmektedir. 15 yas altinda her yil yeni hasta görülme sikligi 100.000 kiside 4 olarak bildirilmektedir. En fazla dört yas civarinda görülür. Lösemi blast adi verilen lösemi hücresinin kontrolsüz çogalmasi sonucu basta kemik iligi olmak üzere çesitli organ ve dokulari tutan malin bir hastaliktir. Tedavi edilmedigi zaman ölüm ile sonuçlanir. Ancak günümüzde kullanilan etkili ilaçlar ve kemik iligi transplantasyonu ile çok basarili sonuçlar alinmaktadir. Lösemiler akut ve kronik olarak ikiye ayrilir. Kronik lösemilere çocukluk çaginda nadiren rastlanir. En sik rastlanilan lösemi türü akut lenfoblastik lösemidir.
Akut Lösemi;
Akut lösemiler lenfoblastik ve myeloblastik olmak üzere iki gruba ayrilir. Tedavileri ve sonuçlari farklidir. Akut lenfoblastik lösemiler tedaviye daha iyi yanit verirler.
Klinik : Hastalik solukluk, yorgunluk, kilo kaybi, ates, kemik agrisi, istahsizlik ve halsizlik gibi genel sikayetler ile basliyabilir. Bazen çok kisa sürede doktora müracaat edilen bir klinik tablo gelisebilirken , bazen de aylarca süren hafif belirtiler ile seyredebilir. En fazla romatizma ile karisabilir. Muayenede boyun, kasik ve koltuk altinda bezeler, karaciger ve dalakda büyüme, vücutta toplu igne basi büyüklügünde kizarikliklar ve/veya daha büyük morluklak tespit edilebilir.
Laboratuar: Bu sikayetler ile doktora basvuran hastanin yapilan kan sayimi ve yaymalarindan hastaliktan süphe edilir. Beyaz kürenin bazen 6000 mm3/dl altinda , bazen de 100.000 mm3/dl üzerinde olabilir. Beyaz kürenin yüksek oldugu durumlarda hastalik enfeksiyonlar ile karistirilabilir. Ayrica hemoglobin düzeyinde düsme (kansizlik) ve trombositopeni (kan pulcuklarinin azalmasi) görülebilir.
Tani : Kesin tani kemik iligi muayenesi ile konur.
Tedavi: Kemoterapi, Radyoterapi ve kemik iligi transplantasyonudur.
Tedavi malin hücrelerin ortadan kaldirilmasini hedefler. Hastalikta merkezden merkeze tedavi degisebilmektedir. Esas olarak baslangiçta Indiksiyon tedavisi denilen ve lösemik hücrelerin ortadan kaldirilmasini hedefliyen bir tedavi uygulanir. Bu Hücum tedavisi tam remisyon saglamak için verilir. Tespit edilebilir lösemik hücrelerin kaybolmasi ile hasta remisyonda kabul edilir. Kemik iligi ve kan sayimlari normale döner. Bu tedavi genellikle 4 haftaliktir. Hastalarin %90’ni bu süre içinde tam remisyona girerler.
Lösemik hücrelerinin sayisi azaltildiktan sonra hastaligin tekrarlamamasi için ve tahlillerde görülemiyen kalinti lösemik hücreleri temizlemek için idame tedavisi düzenlenir. Idame tedavisi kiz çocuklarda en az 2 yil , erkek çocuklarda 3 yildir. Bu tedavi yoluyla siddetle kemik iligi baskilandigi için nötropeni (beyaz kürenin düsmesi) gelisebilir.
Hastaligin baslangicinda veya idame tedavisi sirasinda Santral Sinir Sistemi tutulumu tespit edilebilir. En sik belirtiler bas agrisi, kusma ve ense sertligidir.
Hastalik bazen idame tedavisi sirasinda tekrar ortaya çikabilir. Bu nedenle hastalarin düzenli takibi gereklidir.
Prognoz : Hastanelerde kullanilan çesitli yogun kombine kemoterapi protokolleri ile 5 yillik yasam orani çocugunuzun girecegi risk grubuna göre %60 ile % 90 arasinda degismektedir.
TEDAVISI:
Lösemi, son derece uzun, zor ve pahali bir tedavi gerektirmektedir. Lösemi tanisi alan vakalara haftada, ayda bir damardan verilen çok sayida ilaç ve kemoterapi tedavisiyle 2.5 yil kadar süren bir tedavi uygulanir. Bu tedavi sonucunda % 70-85 oraninda tamamen iyilesme saglanabilir. Yanlizca % 5 oranindaki vakalarda ve uygun durumlarda kemik iligi nakli yapilabilir. Türkiye'de kemoterapi ve kemik iligi nakli bati ülkeleri standartlarinda, basariyla yapilmaktadir.
Lösemi karsisinda çaresiz degilsiniz! Amerikan Hastanesi Çocuk Bölümü Pediatrik Onkoloji Direktörü Prof. Dr. Rejin Kebudi, çocuklari ve aileleri çaresizlik içinde birakan lösemi karsisinda, aslinda çaresiz olunmamasi gerektigini belirtirken lösemiyle ilgili bilinmeyenleri bizlerle paylasti.
Çocukluk çagi lösemileri hakkinda neler söyleyebilirsiniz?Lösemi halk arasinda kan kanseri olarak bilinen bir hastaliktir. Bu hastalikta çogunlukla, damarlarda dolasan kanin esas yapim yeri olan kemik iliginin ana hücrelerinin birinde degisiklik olmakta ve blast adini verilen, olgun olmayan kan hücrelerinde artis meydana gelir. Bu hücreler hizla çogalarak önce kemik iligini doldurur, daha sonra lenf bezleri, dalak, karaciger ve diger organlara yayilabilir. Uygun tedaviyle günümüzde % 70-80 tam basari elde edilir.
Lösemiler çocukluk çaginda en sik görülen kanser tipidir. Çocukluk çagi kanserlerinin % 30’unu lösemiler, kalan % 70’ini ise solid tümörler olusturur. Lösemiler hücre tiplerine göre alt gruplara ayrilirlar. Çocukluk çagi lösemilerinin % 80-85’ini akut lenfoblastik lösemi (ALL), % 12-15’ini akut nonlenfoblastik lösemi (ANLL), % 3-5’ini ise kronik miyeloid lösemi olusturur.
Löseminin en çok hangi yas araliginda görülüyor?
Türkiye’de her yil yaklasik 2500-3000 çocuga kanser tanisi, bunlarin yaklasik 800-1000’ine ise lösemi tanisi konuyor. Çocukluk çaginda löseminin sikligi 100.000 çocukta yaklasik 5 kadar. Lösemi her yasta görülmekle beraber en sik 2-5 yaslarinda görülür. 1 yasin altinda ve 10 yasin üstündeki yeni vakalarda tedaviye cevap azalmaktadir.
Lösemi olusumunda kesin neden nedir? Tüm kanserler gibi lösemi de, hücre düzeyinde genetik bir degisiklik sonucu; yani vücudumuzdaki kanser önleyici veya kanser yapici genlerdeki bazi bozukluklar sonucu ortaya çikar.Löseminin olusumunda rol oynayan faktörler arasinda iyonizan radyasyon, bazi kimyasal maddeler ve bazi genetik hastaliklar sayilabilir. Bloom sendromu, Fanconi aplastik anemisi, Down sendromu gibi bazi kalitsal sendromlarla lösemi arasinda da iliski bildirilmistir.
Hastalik kisiden kisiye göre degisiyor mu? Lösemilerde yakinma ve klinik belirtiler tipik olmasina ragmen, hastalik bazen sinsi seyredebilir. Kisilerde halsizlik, yorgunluk, istahsizlik, sik ateslenme, geçmeyen enfeksiyonlar, kilo kaybi, kemik ve eklem agrilari gibi genel belirtiler görülür. Kemik iligi tutulumu nedeniyle, kandaki alyuvar, akyuvar ve trombosit sayi degisiklerine bagli bulgular arasinda solukluk, ates, deri içi kanamalari, diseti ve burun kanamalari, deride çürükler, morluklar görülebiliyor. Lenfoid sistemin tutulumuna bagli lenf bezlerinde sislikler, dalak ve karacigerde büyümeyle karsilasildigi oluyor. Lösemilerin % 5’inde merkezi sinir sistemi tutulabilir, buna bagli olarak bas agrisi, kusma, bilinç bulanikligi, havale gibi belirtiler ortaya çikabilir. Erkek çocuklarda tanida veya takipte testis tutulumu olabilir. Bu sikayetlerin sadece lösemide ortaya çikmadigi unutulmamalidir. Bu nedenle her türlü süphede mutlaka doktora danisilmalidir.
Hastaligin tanisina yönelik yaklasim nedir?Tani için klinik bulgu ve belirtiler olan hastadan tam kan sayimi ve periferik yayma istenir. Beyaz küre sayisi normal veya azalmis olabilir, genellikle yüksek seyreder. Hemoglobin miktari normal veya düsük olabilir. Periferik yaymada blastlar görülebilir. Hastalarin çogunda trombosit sayisi azalmistir. Kesin tani kemik iligi incelemesiyle konur. Kemik iliginde çogu kez tek tip olgunlasmamis hücre infiltrasyonu ve kemik iliginin normal hücre serilerinde azalma saptanir. Kemik iliginde blast orani % 5’i astiginda lösemiden kuskulanilir, % 25’in üzerinde ise lösemi tanisi konur. Kemik iliginin morfolojik, histokimyasal, immünolojik, sitogenetik ve moleküler genetik özelliklerine göre lösemiler alt gruplara siniflandirilir. Biyokimyasal tetkiklerle akciger grafisi de istenir. Beyin omurilik sivisinin biyokimyasal tetkikleri ve sitolojik tetkiki yapilmalidir. Koagulasyon profili ve bazi viral enfeksiyonlarin serolojisi de tanida istenir.
Günümüzde, ALL için tanida 1 yas alti veya 10 yas üstü durumlarda, lökösit sayisinin 50000/mm3 üstünde olmasi, olumsuz faktör olarak kabul edilir. Bazi sitogenetik degisiklikler yüksek risk faktörleri arasindadir.
Hastaligin tedavi sürecinden bahsedebilir misiniz?ALL, 2-3 yil süren uzun ve pahali bir tedavidir. Farkli etki mekanizmalari olan kemoterapi ilaçlari belli bir düzende kullanilir. Lösemi tedavisindeki temel prensip; kemik iligindeki olgun olmayan blast adi verilen hücrelerin çogalmasini durdurmak, yok etmek ve sonrasinda normal kan elemanlarinin yapilmasini saglamaktir.
Tedaviye hücüm tedavisiyle baslanir. Yaklasik iki ay süren bu dönem sonunda kemik iliginde blast oraninin % 5’in altina inmesi, organomegali ve kitlelerin yok olmasi amaçlanir. Ardindan konsolidasyon tedavisi denen dönemde, tedavi pekistirilir. Sakli kalan daha dirençli hücreleri yok etmek için ilk hücum tedavisine benzer bir tedavi tekrarlanir. Daha sonra lösemi hücrelerinin yeniden çogalmalarini önlemeye yönelik, uzun süreli idame tedavisine geçilir. Bazi hastalarda risk grubuna göre veya merkezi sinir sistemi tutulumu olmussa isin tedavisi uygulanir.
Kemoterapi ilaçlari yalnizca kötü hücreleri etkilememekte, vücudumuzun iyi, faydali hücrelerini de yok eder. Bu nedenle, çocuklarda saçlari dökülmesi, agizlarinda, bagirsaklarinda yaralar, halsizlesme görülür. Yine, vücudumuzu enfeksiyonlara karsi koruyan savunma hücreleri de ilaçlarla yok edildiginden immün sistem yikilmakta, en ufak bir mikrop, hastalik etkeni dahi tüm vücuda yayilip agir atesli enfeksiyonlara neden olur. Bu nedenle lösemili çocuklari etraftaki toz, mikrop ve hastaliklardan azami ölçüde korumak gerekir.
Ayrica hastalarin ve ailelerin hastalik hakkinda bilgilendirilerek löseminin umutsuz bir hastalik olmadigi, tersine iyi bir tedavi ve moral destegi ile lösemide % 85'lere varan oranda iyilesmenin saglandiginin açiklanmasi tedavinin ikinci basamagidir.
Kemik iligi nakli nedir?
Çocukluk çagi lösemilerinde esas olan ilaçla tedavidir. Toplam 3-3.5 yil süren kemoterapi sonunda % 85'lere varan oranda tamamen iyilesme saglanir. Tedaviye cevap alinamayan vakalarda ve bazi özel durumlarda % 5-10 oraninda kemik iligi nakli uygulanabilir.
Lösemi tekrarlayabilen bir hastalik mi?Toplam 3-3.5 yil süren tedavi sonunda % 85'lere varan oranda tamamen iyilesme saglanir. Tedavi sonrasinda yalnizca kontrollerle izlenen çocuklar, diger saglikli kardes ve arkadaslari gibi normal yasantilarini sürdürebiliyor. Hastaligi yenmis bireylerde de löseminin yeniden görülme olasiligi az da olsa vardir. Bu durumlarda da benzer tedaviler ve/veya kemik iligi nakli uygulanabilir.
ALL’de relapslardan sonra elde edilen ikinci remisyonda ve yüksek riskli olgularda [t(9,22) gibi] yüksek doz kemoterapiyi takiben kemik iligi transplantasyonu önerilir. ANLL’de son yillarda remisyon elde edildikten sonra, kemik iligi/periferik kök hücre transplantasyonu yapilmasi önerilir. Promyelositik (M3) lösemide all-trans retinoik asit kullanilarak remisyon elde edilebilir. Lösemi tedavisinde tani ve spesifik tedavi sirasinda destek tedavi basarida önemli rol oynar. ALL’de düsük veya standard risk grubunda 5 yillik sag kalim % 75–80, yüksek risk grubunda ise % 60–65 dir. ANLL’de ise bu oran % 20–40 arasindadir.
Lösemili çocuklar ve aileleri bekleyen problemler nelerdir?
• Okuldan uzak kalmak
• Arkadaslari tarafindan dislanmak
• Toplumun bu çocuklarin iyilesme sansinin olmadigini düsünmesi
• Maske yüzünden hastaligin bulasici oldugunun düsünülmesi
• Çocuklarin sosyal etkinliklere katilamamalari (Sinema, tiyatro, v.b)
• Çocuklarin sevdikleri yiyeceklerden uzak durma zorunlulugu
• Hastanede çocuklarina refakat etmek isteyen ailelerin is yerlerinden çok sik izin almalari sonucu islerine son verilmesi
• Kan bulamamak
• Parasizlik
Son olarak hastaligin maliyeti nedir? Tedavide kullanilan ilaçlar son derece pahalidir. Ilacin bir kutusu 100 milyon lira civarinda olmakla birlikte tedavide yüzlerce sise ilaç kullanilir. Kateterleri, kitleri, serumlari, kan ürünleri hesaplanacak olursa tedavi maliyeti yüz milyarlarca lirayi bulmaktadir.
INGILTERE'nin Kent bölgesinde yasayan 5 yasindaki tek yumurta ikizleri Olivia ve Isabella Murphy üzerinde yapilan kan testleri sonucu, lösemi (kan kanseri) hastaligina neden olan hücrenin tespit edildigi belirtildi.
Ikisinin de kemik iliginde lösemi kök hücreleri saptanmis olmasina ragmen, ikizlerden Isabella’nin saglikli bir sekilde hayatini sürdürürken, sadece Olivia’nin hastaliga yakalanmasi bilim adamlarini sasirtmisti. Bu farkiliklardan yola çikarak uzun süre arastirma yapan Ingiliz bilim adamlari sonunda lösemi hastaligina sebep olan hücreyi tespit etti.
Ikizleri üzerinde yapilan arastirmalar sonunda aralarinda tespit edilen farkliliklar lösemi hastaligina çarede ilk isigi yakti. Elde edilen sonuçlar kemoterapi tedavi yönteminin tamamen ortadan kalkip hastaligin sadece ilaçla tedavi edilebilecek olmasi anlamina geliyor.
Bugün milyonlarca Lösemili çocuk için umut olan bu bulus hakkinda konusan Ingiltere Kanser Arastirmalari Enstitüsü'nden Prof. Dr. Mel Greaves Olivia ve Isabella üzerinde yaptilan arastirmanin bu hastaliga yakalanan lösemili çoçular için tip aleminde büyük bir bulgu oldugunu söyledi.