Günvakti Köyü
 Ana Sayfa
 Günvakti Köyü
 Günvakti Gençlik
 Köyümüzün Tarihçesi
 Askerlerimiz
 Hava Durumu
 Merkez Köy Imami
 Köy Muhtari
 Kavakça Mh. Imami
 ILETISIM
Günvakti Köyü Derneği
 YÖNETIM KURULU
 Tüzügümüz
 Dernek Faaliyetleri
 Etkinliklerimiz
İnteraktif Bölümler
 Resim Galerisi
 Video Galerisi
 Konuk Defteri
 Forum
 Link Panosu
 Üyelerimiz
 Firma Rehberi
Üyelik Sistemi
Kullanıcı Adı:
Şifre:
Beni Hatırla   
Üye Ol - Sifremi Unuttum
Ad :
Email :
Mesajınız :
  kadir karaman
  Tüm Islam Aleminin hemserilerimin ve dostlarimin Cuma günü mübarek olsun hayirli cumalar.hayirli bol kazançlar dilerim saglikli huzur içimde   ......
  kadir karaman
   Tüm Islam Aleminin hemserilerimin ve dostlarimin Cuma günü mübarek olsun hayirli cumalar.hayirli bol kazançlar dilerim saglikli huzur içimd   ......
  kadir karaman
  HAYIRLI CUMALAR   ......
 
Şu An 2:50:28 AM - 9/20/2024
Forum Ana Sayfa » » Son Açılan Konular » Son Cevaplanan Konular
Bölüm Hakemleri :
Kayıt bulunamadı!
YazanMesaj
burak



Kayıt Tarihi : 2/5/2009 1
Yer : Istanbul
Mesaj Sayısı : 53
   39872
Her meyve suyu ayni degil
Forumdaki konuları normal okuyabilmeniz için üye girişi yapmalısınız.

Vücudumuzun yüzde 72’sini sivi olusturuyor. Insan günde ortalama 2.5 litre sivi kaybediyor. Meyve suyu içmeyi bir aliskanlik haline getirmek, saglikli yasam kurallarindan birini olusturuyor. Çünkü meyve sulari, gün içinde vücuda kaybettigi suyu kazandiriyor ve enerji veriyor. Meyve Suyu Endüstrisi Dernegi (MEYED) Baskani Prof. Dr. Aziz Eksi bilinçli bir tüketim için meyve sulari arasindaki farklara dikkat etmek gerektiginin altini çizdi ve bu farklari ortaya koyan meyve suyu oranlarinin, ürünlerin ambalajlarinin üzerinde yazili oldugunu hatirlatti.

Her meyve suyu ayni degil
Meyve sulari içerdikleri meyve oranlarina göre meyve suyu, nektar ve meyveli içecekler olmak üzere üçe ayriliyor:

Meyve suyunun içindeki dogal meyve orani yüzde yüzü buluyor. Özellikle portakal, üzüm ve elmadan elde edilebilen yüzde 100 meyve suyu, elde edildigi meyvenin renk, tat ve kokusunu tasiyor. Meyve suyu koruyucu ve katki maddesi içermiyor.

Meyve nektari, meyve suyu veya pulpunun az da olsa su ile seyreltilmesi ile üretiliyor. Nektarin içinde en az yüzde 25-50 oraninda meyve konsantresi bulunuyor. Seftali, kayisi gibi meyvelerin sulari koyu kivamli oldugu için bu meyvelerden nektar üretiliyor; kayisi nektarinda en az %40, seftali nektarinda en az %45 oraninda meyve bulunuyor. Meyve sulari gibi nektarda da Gida Kodeksi uyarinca koruyucu madde bulunmuyor.

Meyveli içecek ise, en az yüzde 10 oraninda meyve içeriyor. Bu kategori altinda son yillarda aromali içecekler de üretiliyor. Aromali içecekler su, seker, izin verilen katki ve aroma maddelerinin karisimindan olusuyor.

Yeterince Meyve Suyu Içmiyoruz
MEYED Baskani Prof. Dr. Aziz Eksi Türkiye’de meyve suyu tüketiminin Avrupa ülkeleri ile karsilastirildiginda düsük seviyelerde bulundugunu belirtti. Eksi sözlerine söyle devam etti: “AB ortalamasi yilda kisi basina yaklasik 20 lt. olarak gerçeklesirken Türkiye’de 6 litre, bununla birlikte bilinçli tüketimin artmasiyla, meyve orani sayesinde daha fazla dogal vitamin ve mineral içeren meyve suyu ve nektarlarin 2004 yilindaki satisinda 2003 yilina göre yaklasik %25′lik bir artis gerçeklesti. Türkiye’de en fazla seftali suyu (%28) içilirken, onu visne (24%) ve kayisi (19%) suyu izliyor. Bununla birlikte en hizli büyüme ise karisik nektar tüketiminde gerçeklesiyor. C vitamini deposu olarak nitelendirilen portakal suyu ise besinci sirada yer aliyor. ”

Prof. Dr. Aziz Eksi’ye göre tüketim oranlarinin az olmasi kadar, tüketicilerin meyve sulari arasindaki farklar hakkinda yeterince bilgi sahibi olmamalari meyve suyu sektörünün önemli sorunlarindan birini olusturuyor. Türkiye’de meyve sulari arasindaki farklar konusunda bilincin gelismesine ve farkli ortamlarda tüketim oranlarinin artirilmasina katkida bulunmak önem tasiyor.


Yukarı burak371@windowslive.com Bu Konudan Şikayetçiyim.!


Sayfalar :

Forumdaki konulara cevap yazabilmeniz için üye girişi yapmanız gerekmektedir.


 
   Ana Sayfa    Foto Galeri    Ziyaretçi Defteri    Iletisim