Günvakti Köyü
 Ana Sayfa
 Günvakti Köyü
 Günvakti Gençlik
 Köyümüzün Tarihçesi
 Askerlerimiz
 Hava Durumu
 Merkez Köy Imami
 Köy Muhtari
 Kavakça Mh. Imami
 ILETISIM
Günvakti Köyü Derneği
 YÖNETIM KURULU
 Tüzügümüz
 Dernek Faaliyetleri
 Etkinliklerimiz
İnteraktif Bölümler
 Resim Galerisi
 Video Galerisi
 Konuk Defteri
 Forum
 Link Panosu
 Üyelerimiz
 Firma Rehberi
Üyelik Sistemi
Kullanıcı Adı:
Şifre:
Beni Hatırla   
Üye Ol - Sifremi Unuttum
Ad :
Email :
Mesajınız :
  kadir karaman
  Tüm Islam Aleminin hemserilerimin ve dostlarimin Cuma günü mübarek olsun hayirli cumalar.hayirli bol kazançlar dilerim saglikli huzur içimde   ......
  kadir karaman
   Tüm Islam Aleminin hemserilerimin ve dostlarimin Cuma günü mübarek olsun hayirli cumalar.hayirli bol kazançlar dilerim saglikli huzur içimd   ......
  kadir karaman
  HAYIRLI CUMALAR   ......
 
Şu An 3:04:12 AM - 9/20/2024
Forum Ana Sayfa » » Son Açılan Konular » Son Cevaplanan Konular
Bölüm Hakemleri :
Kayıt bulunamadı!
YazanMesaj
burak



Kayıt Tarihi : 2/5/2009 1
Yer : Istanbul
Mesaj Sayısı : 53
   39872
Sirt Agrilari
Forumdaki konuları normal okuyabilmeniz için üye girişi yapmalısınız.

Vücuda destek olan sirti önemsememek hiç dogru degil. Sirt agrilari milyonlarca insanin ortak sorunu. Özellikle gelismis ülkelerde sirt sorunlari önemli bir probleme dönüstü. Bunun için sirt sagligina özen göstermeliyiz.

Yapilan bir arastirmaya göre sirt agrilarindan yakinanlarin yüzde 35’i için sirt agrilari kronik bir soruna dönüsüyor. Insanlarin sirtlari neden agrir? Tip uzmanlari baslica nedenleri söyle siraliyorlar: Kötü durus, incinme, stres, hamilelik, yaslilik ve asiri kullanma.

Durusa dikkat

Eger düzgün durmayi ilke edinirseniz sirt agrilarinizin azaldigini göreceksiniz. Bir süre sonra da hiçbir sikayetiniz kalmayacak. Otururken öne dogru egilmemeye dikkat edin. Omuzlariniz öne dogru gelmesin. Sürekli olarak omuzlarinizi geri itin ve midenizi içinize çekin. Böylece vücudun agirligini esit olarak çesitli bölgelere dagitmis olursunuz. Sakin bacak bacak üstüne atarak oturmayin. Bu aliskanlik kan dolasimini zorlastirir. Egileceginiz zaman sirtinizi öne egmeyin. Dizlerinizi kirarak diz çökün. Böylece sirtiniza fazla yük binmesini önlersiniz. Alisveristen dönerken, yükü bir elinizde tasimayin. Iki ayri çanta ya da torbaya esit miktarda malzeme koyun ve öyle tasiyin. Sirtiniz ve omuzlariniz arasinda denge kurulmasini saglamakla, sirt agrisi çekmekten kurtulursunuz.

Agrilara neden olan hastaliklar

Schuermann hastaligi:

Boyun ve bele göre sirttaki omurlar daha az hareketlidir. Bu nedenle büyüme çaginda kan dolasim problemlerine ait omur düzeyindeki gelisim hastaliklari en çok sirtta görülür. Büyüme çaginda kas, eklem uyumsuzlugu yasayan çocuklarin sirtlarinda ortaya çikan kifoz adi verilen yuvarlilik, kamburlasma sirt agrisina neden olabiliyor. Hastaligin habercisi olabilecegi gibi bu dönemde öne dogru egilmelerden de kaynaklanabilir. Skolyoz, çocukluk ve genç eriskinlik dönemlerinde omurganin üç boyutta egrilmesi sirt agrisiyla kendini belli edebilir. Bu sirt agrilari hareketle artan dinlenmeyle geçen özelliktedir.

Enflamatuar (Iltihapli) romatizmal hastaliklar:

Enflamatuar, gece agrilari diye adlandirilan bu sirt agrilari hastaligin en çok bilinen belirtisidir. Gecenin ikinci yarisinda uykudan uyandirabilecek siddette görülür. Agrilarin yani sira eklem sismeleri, sabah sertligi sikayetleri ortaya çikar. Romatizmal hastaliklarda erken taniyla, hastalik nedeniyle ortaya çikabilecek tahribat en aza indirilmeye çalisilir.

Osteoporoz adi verilen kemik erimesi hastaligi:

Özellikle geceleri sirtta siddetli agrilara neden olabiliyor. Yasli kadinlarda sirt agrilari, osteoporoz nedeniyle ortaya çikan osteoporotik yikim adi verilen, omurlarin sekillerini kaybedip çökmesinden kaynaklanabilir.

Kanser:

Orta yas üstünde (40 yas üzerinde) omurgaya yayilmis kanser nedeniyle gece sirt agrilari ortaya çikabilir. Agrilarin bu yönde arastirilmasi gerekiyor. Hastaligin elenmesinde en kolay tani yöntemi iki yönlü sirt grafisi çekmek.

Oransizlik problemleri:

Kilo ve boy endeksine göre gögüsleri büyük olan kadinlar sirt agrisi çekebiliyorlar.

Kalp hastaliklari:

Kürek kemigine vuran sirt agrilari, kalp hastaliklarindan süphelenmesine neden olabiliyor. Safra yollari hastaliklarinda sirt agrisi ilk belirti olarak ortaya çikabiliyor.

Zona:

Sinir uçlarinda iltihaplanmasi sonucu ortaya çikan hastalik hiçbir belirti vermeden sirt agrisiyla kendini gösterebiliyor.

Psikosomatik neden:

Sirt agrilari sadece yasam kosullari ve strese baglanmamali. Her türlü hastalik irdelenmeli.

Agrilari geçirmek için

Eger sirtiniz agriyorsa, yaptiginiz is ne olursa olsun o isi birakin. Eger sirtinizda sicaklik da varsa, soguk kompres uygulayin. Eger sirtiniz agrirken ayni zamanda geriliyorsa, sicak su torbasini sirtinizda gezdirin. Bu arada agri kesici bir ilaç da alabilirsiniz. Eger iki üç gün içinde sirt agrilariniz geçmezse bir doktora görünmelisiniz.

Uzun süre yatak istirahati yapmak, sirta destek veren kaslari zayiflatabilir. Bu nedenle sadece yatarak agri geçirmeyi denemek yanlistir. Bu arada yoga hareketlerinin sirt için son derece yararli oldugunu belirtelim.

Saglikli bir sirt için

1 - Stres ve gerginlik, sirt kaslarinin gerilmelerine neden olur. Bu nedenle haftada bir kez sirtiniza masaj yaptirin ya da yoga yapmayi ögrenin. Sirt kaslarinin rahatlamasi için bu önlemleri almak zorundasiniz.

2 - Sirtin saglikli olabilmesi için dogru egzersizleri seçmek çok önemlidir. Yüzme ve yürüyüs sirt için ideal egzersizler olarak nitelendirilir, ama siz gene de bir doktora danisin.

3 - Oturdugunuz sandalye ya da koltuk, mutlaka çok rahat olmali. Ve sirtiniza destek vermeli. Evde is yerinde ve arabada bu hususa dikkat etmelisiniz. Yumusak kanape ve koltuklarin arkalarina yastik koyarak destek almak gerekir.

4 - Yasamimizin yaklasik üçte birini uyuyarak geçirdigimize göre yatagimiza da dikkat etmemiz gerekiyor. Yataginiz kalçalarinizin ve omuzlarinizin rahat edebilecegi bir sekilde olmali.

Sirt Kaslariniz Için Yapabileceginiz Basit Egzersizler

1. Boynunuzu Esnetin

Dik olarak oturun ve basinizi kendi etrafinda döndürmeden omuzlariniza dogru hafifçe egin. Telefonla konusurken ahizeyi bir sag omuzunuza bir de sol omuzunuza koyarak bu egzersizi yapabilirsiniz.

2. Omuzlariniz Için

Dik oturus pozisyonunuzu bozmadan gece yatis pozisyonlarinizdan kaynaklanan sirt agrilarinizi gidermek için omuzlarinizi önce öne sonra arkaya dogru düzenli rotasyon ile hareket ettirin.

3. Gögüs Kaslari Için

Dik oturur pozisyonunuzu bozmadan kollarinizi gergin olarak önde gögsünüze paralel sekilde birlestirin. Kollarinizin gergin olmasina özen gösterin ve elleriniz birbirine birlesik iken, basinizin üstüne dogru kol iç kaslari ve gögüs kaslarinizin gerilmesini saglayin.

4. Sirt Kaslarina Devam

Dik oturur pozisyonunuzu koruyarak Önce sag/sol kolunuzu yana dogru açin. Elinizi bileginizden yukari dogru avucunuz disa bakacak sekilde gerin ( Bu sizin alt kol iç kaslarinizi açacaktir). Pozisyonu bozmadan kolunuzu sirtiniza dogru gerin ve el bileginizi kendi etrafinda çevirin. Kolunuzu basiniza paralel kaldirin ve ayni hareketi tekrarlayin. Kütürdeyen kas seslerinizi duyacaksiniz. Ayni islemi diger kolunuza da uygulayin.

5. Sira Bacaklarda

Sirtinizi dik tutmaya çalisarak bacaginizi gögsünüze dogru çekin. Arka bacak kaslarinizin gerginligini hissedene bu hareketi yapin. Pozisyonu bozmadan ayak bileginizi kendi etrafinda döndürün ve gergin durumdayken yavasça sandalyenin yanina 2. sekildeki gibi birakin. Diger bacaginiza da ayni islemi tekrarlayin.

6. Yan Bacak Kaslariniz Için

Dik oturur pozisyonda önce sag/sol bacaginizi dik olarak gövdenize paralel olarak uzatin. Bacaginizi gergin hale getirip ayak bileginizden ayaginizi kendi etrafinda çevirin.


Yukarı burak371@windowslive.com Bu Konudan Şikayetçiyim.!


Sayfalar :

Forumdaki konulara cevap yazabilmeniz için üye girişi yapmanız gerekmektedir.


 
   Ana Sayfa    Foto Galeri    Ziyaretçi Defteri    Iletisim