Günvakti Köyü
 Ana Sayfa
 Günvakti Köyü
 Günvakti Gençlik
 Köyümüzün Tarihçesi
 Askerlerimiz
 Hava Durumu
 Merkez Köy Imami
 Köy Muhtari
 Kavakça Mh. Imami
 ILETISIM
Günvakti Köyü Derneği
 YÖNETIM KURULU
 Tüzügümüz
 Dernek Faaliyetleri
 Etkinliklerimiz
İnteraktif Bölümler
 Resim Galerisi
 Video Galerisi
 Konuk Defteri
 Forum
 Link Panosu
 Üyelerimiz
 Firma Rehberi
Üyelik Sistemi
Kullanıcı Adı:
Şifre:
Beni Hatırla   
Üye Ol - Sifremi Unuttum
Ad :
Email :
Mesajınız :
  kadir karaman
  Tüm Islam Aleminin hemserilerimin ve dostlarimin Cuma günü mübarek olsun hayirli cumalar.hayirli bol kazançlar dilerim saglikli huzur içimde   ......
  kadir karaman
   Tüm Islam Aleminin hemserilerimin ve dostlarimin Cuma günü mübarek olsun hayirli cumalar.hayirli bol kazançlar dilerim saglikli huzur içimd   ......
  kadir karaman
  HAYIRLI CUMALAR   ......
 
Şu An 3:05:17 AM - 9/20/2024
Forum Ana Sayfa » » Son Açılan Konular » Son Cevaplanan Konular
Bölüm Hakemleri :
Kayıt bulunamadı!
YazanMesaj
seyda
[ÇöL Çiçegi]


Kayıt Tarihi : 9/6/2008 1
Yer : Istanbul
Mesaj Sayısı : 286
   39700
Dogu Ekspresinde Cinayet - Özet - Agatha Christie
Forumdaki konuları normal okuyabilmeniz için üye girişi yapmalısınız.

KITABIN ÖZETI:

Cinayete kurban olan kisi, Bay Rachett adiyla anilmaktadir. Ve daha sonra gerçek adinin Cassetti oldugu ortaya çikacaktir. Kendisinin öldürüleceginin farkina varmis ve korunmasi için ayni trende bulunan dedektif Poirot’a yirmibin dolar teklif etmis, fakat Bay Poirot adamin tehlikeli biri olabilecegini dedektiflik içgüdüsünün de yardimiyla sezinleyerek kabul etmemistir.


Cassetti’nin öldürülme sebebi, daha önce çocuk kaçirma olaylarina karismis olmasidir. En son ise Amerika’nin taninmis ailelerinden Armstrong’larin kizini kaçirmis ve fidye istemis, daha sonra ise de çocugu öldürmüstür.


Cinayetin aydinlatilma isini Ekspresin müdürlerinden olan Bay Bouc, Poirat’a teklif eder, o da bunu kabul eder ve ipuçlarini o anda trende bulunan doktoru da yanlarina alarak, üçü arastirmaya baslarlar. Cinayeti ortaya çikarabilecek dört ipucu bulunur;


Bunlar bir kondüktör elbisesi dügmesi, bir pipo temizleyici, üzerinde H harfi bulunan degerli bir mendil ve cinayetin saatini bulmalarina yardimci olabilecek 01:15’i gösteren durmus saat, doktor da yaptigi incelemeler sonucunda cinayetin 00:00 ile 02:00 arasinda islenmis oldugunu ortaya koyar.


Simdi bir de trende bulunan yolculara göz atalim: Albay Arbuthnot Hindistan’daki görevini bitirerek Ingiltere’ye dönmekte, daha sonra aralarinda bir iliski anlasilan Mary Debenham ise, 25 yaslarinda mürebbiyelik yapan biridir. Mac Queen Rachett’in sekreteri, Prenses Natalia Dragomiroff, yasli, sogukkanli ve son derece çirkin olmasina ragmen güçlü bir kisilige sahiptir. Caroline Hubbard, hep kizindan bahseden orta yasli geveze bir kadin, Masterman ise Rachett’in usagidir. Michel yillardan beri ayni hatta çalisan kondüktördür. Trende seyahat eden 13 yolcudan diger altisinin isimleri ise, Greta Ohlsson, Kont ve Kontes Andrenyi, Cyrus Hardman, Foscarelli, ve Hildegarde Schmidt’tir.


Delilleri incelemeye ve taniklari dinlemeye baslayan üçlü, ipuçlarini yavas yavas çözerek sonuca ulasmaya baslarlar. Bu süreçte Istanbul Calais vagonundaki yolculari tek tek sorgular, cinayetin islendigi gece koridorlarda gezen kirmizi kimonolu bir kadin saptanir. Cinayeti iki kisinin isledigi kanisina varirlar. Bunun sebebi cesedin üzerindeki biçak yaralarinin fasilalarla açildigidir. Tariflere göre cinayeti isleyen esmer, kisa boylu, zayif ve ince kadin sesli biridir. Bu da cinayeti biri kadin biri erkek iki kisinin isledigi kanisini ortaya koyar.


Cesette on iki adet yara bulunmakta, vagondaki tek pipo içicisinin Albay Arbuthnot oldugu anlasilir. Dügmelerin bulundugu üniformayi ise sadece kondüktör giymektedir. Trende H harfiyle baslayan isme sahip biri de bulunmamakta, tüm kapilari kilitli olan trene disaridan yolcu binmedigine göre, katil vagonun içerisindedir. Içerideki on üç kisiden biridir ama hangisi?


Kitabin bundan sonraki bölümleri daha da ilginç ve sürükleyicidir. Hercule Poirot hemen her yolcunun bu cinayeti isleyebilecegi ihtimaline karsin olanca titizligiyle onlari dinlemeye devam eder. Her birinin cinayeti nasil ve ne amaçla yapabileceklerini kurgular; ancak hiçbirinin bu isi yapmamis olduklarina dair veriler de mevcuttur. Disaridan biri de vagona binmedigine göre bu cinayeti kim planlanmis ve yapmistir?


Kitap oldukça ilginç ve akla gelmeyecek bir biçimde sonlanir. Poirot ince zekasi sayesinde cinayeti çözmüs, en son vagondaki tüm yolculari yemek salonuna toplar ve cinayeti açiklar. Iki ihtimal vardir, birincisini salondakilere anlattiginda yolcular bunu fazla inandirici bulmaz. Ikinci ihtimal ise dogru senaryodur. Fakat bu da yolculardan hiçbirinin isine gelmez.


Her zaman gerçekler dogru olani ya da olmasi gerekeni ortaya koymamakta, veya bazi isler öyle olmasi gerektigi için olmustur. Birinci ihtimalin tüm yolcular, dedektif, ekspresin müdürü ve doktor tarafindan kabul edilmis olmasinin sebebi budur.


YaLnizLigim bir çigLikti Hepiniz mi Sagirdiniz..!
Yukarı Bu Konudan Şikayetçiyim.!


Sayfalar :

Forumdaki konulara cevap yazabilmeniz için üye girişi yapmanız gerekmektedir.


 
   Ana Sayfa    Foto Galeri    Ziyaretçi Defteri    Iletisim