Günvakti Köyü
 Ana Sayfa
 Günvakti Köyü
 Günvakti Gençlik
 Köyümüzün Tarihçesi
 Askerlerimiz
 Hava Durumu
 Merkez Köy Imami
 Köy Muhtari
 Kavakça Mh. Imami
 ILETISIM
Günvakti Köyü Derneği
 YÖNETIM KURULU
 Tüzügümüz
 Dernek Faaliyetleri
 Etkinliklerimiz
İnteraktif Bölümler
 Resim Galerisi
 Video Galerisi
 Konuk Defteri
 Forum
 Link Panosu
 Üyelerimiz
 Firma Rehberi
Üyelik Sistemi
Kullanıcı Adı:
Şifre:
Beni Hatırla   
Üye Ol - Sifremi Unuttum
Ad :
Email :
Mesajınız :
  kadir karaman
  Tüm Islam Aleminin hemserilerimin ve dostlarimin Cuma günü mübarek olsun hayirli cumalar.hayirli bol kazançlar dilerim saglikli huzur içimde   ......
  kadir karaman
   Tüm Islam Aleminin hemserilerimin ve dostlarimin Cuma günü mübarek olsun hayirli cumalar.hayirli bol kazançlar dilerim saglikli huzur içimd   ......
  kadir karaman
  HAYIRLI CUMALAR   ......
 
Şu An 3:05:21 AM - 9/20/2024
Forum Ana Sayfa » » Son Açılan Konular » Son Cevaplanan Konular
Bölüm Hakemleri :
Kayıt bulunamadı!
YazanMesaj
seyda
[ÇöL Çiçegi]


Kayıt Tarihi : 9/6/2008 1
Yer : Istanbul
Mesaj Sayısı : 286
   39700
Suç ve Ceza - Özet - Dostoyevski
Forumdaki konuları normal okuyabilmeniz için üye girişi yapmalısınız.

KITABIN ÖZETI:

Dört aydir evin kirasini verememisti. Evin sahibi onu mahkemeye verecekti. Uzun süreden beri hasta olmasina ragmen yasli Teteri kadinin evine gidebilirdi. Daha önceki yüksüge 1.5 Ruble veren kadin yeni getirdigi saate bakti ve “1.5 Ruble” dedi. Raskonikov kabul etmek zorundaydi çünkü kata çikana kadar kimseyle karsilasmamisti. Yasli kadin, kiz kardesi ile beraber kaliyordu evde. Çok zengin olmasina ragmen, kiz kardesi hiç miras birakmayacakti. Kiz kardesini çogu zaman döver, onun her isini takip etmesi gerektigini düsünürdü.
Raskolnikov 1.5 Rubleyi aldi ve disari çikip bir meyhaneye gitti. Marmeladov yan masada oturuyor olmasina ragmen tasinip sohbet etmekten kendini almamisti. Marmeladov esini çok seviyordu ve üç çocugunu da; ama çok içyordu. O kadar ki ailenin geçimi için Sonya fahiselik yapmak zorunda kalmisti. “Ne kadar fedakar bir kiz bu Sonya” diye düsünmekten kendini almamisti. Raskolnikov Marmeladov ‘un evine gittiklerinde esi haykirisla onlari yumruklamaya basladi. Hep içiyordu ve evdeki 20 Rubleyi götürüp içkiye vermisti. Marmeladov Raskolnikov cebindeki 50 Kapik’i oraya birakarak uzaklasti. Eve geldi, yorgundu. Nastasya bir mektup getirdi. Raskolnikov heyecanla okumaya basladi mektubu. Annesinden gelmisti mektup. Annesi kiz kardesi Dunya’dan bahsediyordu. Dunya, Luzhin adinda çift memurlugu olan 45 yasindaki biriyle evlenecekti. Hem Luzhin onlarin esyalariyla beraber Petersbur’ga gelmesi için yardim edecek, gelmelerini saglayacakti. Annesi, 60 mil ötedeki tren yoluna gitmek için bir araba ayarladigini, trende ise 3 ncü sinifta güzel bir yolculuk yaptiktan sonra Petersburg’a gideceklerini ve onu çok özledigini yaziyordu.
Raskolnikov “Bu evlilik olmayacak” diye düsündü. Disari çikti ve birkaç saat dolastiktan sonra yorgun düsüp bir yerde uyukladi. Kötü bir rüya gördükten sonra uyandi. Eve gitti. Saat 7’ye yaklasiyordu. Saat uygundu. Asagidaki baltayi alacak kimseye gözükmeden yasli tefeci kadinin evine gitti. Içeri girerken onu kimse görmemisti. 2 nci katta boya yapan adamlarda onu yukari çikarken görmemislerdi.
Tefeci kadinin evine girdi ve ona bir kültablasi uzatti. Kadin kültablasina bakarken baltayi kafasina indirmisti. Kadinin ölü bedeni yerde yatiyordu. Içeri daldi ve dolaptan sadece rehin verilmis, birkaç parça altini cebine aldi. Yasli kadinin kiz kardesiyle içeride karsilasti. Kizin saskin bakislari altinda baltayla onu da öldürdü. Dogrusu bir kisinin toplumdaki binlerce kisinin refahi ve mutlulugu için ölmesinin bir zarari yoktu. Üstelik bu tefeci kadin çok kötü biriydi. Kapida birkaç kisi kapiyi vuruyorlardi. Hiç evden çikmayan tefeci kadinin, çikacagi tutmustu. Raskolnikov titriyor, disari çikip her seyi itiraf etmek istiyordu ama yapmadi. Disardakilerden biri kapinin içeriden sürgülü oldugunu fark etti. Yasli kadina bir sey oldugunun farkina vardilar. Iki kisi Kapiciyi çagirmak için asagi indi. Bu kaçmak için tam firsatti, Raskolnikov kapiyi açti, hizla merdivenlerden inmeye basladi, asagidan gürültü gelmeye baslayinca Raskolnikov boyacilarin dairesinin kapisinin arkasina saklandi ve kapici ile üç adam yukari çikinca o da disari çikip degisik bir yoldan eve gitti. Baltayi aldigi yere birakti. Çok korkmustu ve titriyordu. Aldigi mücevherleri ve kiymetli takilari disarida bir yerde saklamayi ihmal etmedi.
“2 gün geçti hala uyanmadi” diye düsünüyordu Üniversite arkadasi Razumikin. Doktor Zozimov hastaligi atip kendisine gelecegini söylüyordu. Ama Raskolnikov uyaninca arkadasini ve doktoru isteksiz bir vaziyette evden kovdu ve disari gidip bir bara oturdu. Eski gazeteleri okurken yanina gelen bir polis memuru melenkolik ve deli bir ruh haliyle cinayetten bahsedip, üstü kapali her seyi anlatti. Korktugunu, endiselendigini hiç hissettirmedi.
Ertesi gün eve geldiginde annesi ve kiz kardesi Dünya’ nin kendisini beklediklerini gördü. Çocugun halini gören anne saskinlikla titriyordu. Onu ertesi gün bay Luzbinin gelecegi görüsmeye çagirirken korkmustu. Ertesi gün bay Luzbin onlari ziyaret etttiginde, Raskolnikov hakli çikmanin gururu ile gülüyordu. Bay Luzbin kiz kardesi çok asagilamis, onlarin fakir bir aile oldugunu degerlendirerek fazla istekte bulununca evden kovulmustu. Hemen ardindan Raskolnikov “elveda” diyerek evden ayrildi. Inanamiyordum. Annesi oglunun bu tavirla dogrusu aglamaktan baska yapacak bir seyleri yoktu. Raskolnikov melenkolik halde evi terkederken her nasilsa arkadasi Ramuskin’e onlari emanet etmeyi de ihmal etmemisti.
Bay Marmeledov’un cenazesi için evine gittiginde Sonya’da oradaydi Sonya’ya karsi inanilmaz bir his içindeydi. Ailesi için Sonya’nin yaptigi fedekarlik onun gözlerini büyülemisti. Birkaç gün boyunca Sonya’yi düsündü ve firsat buldukça onunla konusmaya çalisarak geçirdi vaktini.
Polis memuru porifiri Raskolnikov’un (Mihailovis adinda genç biri cinayeti isledigini itiraf etmis olmasina ragmen) cinayet isledigini biliyor ve onun psikolojik durumunu bildigi için, itiraf etmesi için onu sikistiriyor ama tutuklamayacagini söylüyordu. Cinayeti isledigini Sonya’ya itiraf etmisti. Sonya’da Raskolnikov’a “gidip teslim olmasini, yere kapanip Allah’tan ve insanlardan özür dilemesini” istiyordu.
Sonuç olarak Raskolnikov vicdaninin verdigi aciya dayanamayip suçunu polise itiraf etti. 1.5 yildir Sibirya’daydi Raskolnikov. Petersburg’ a, Razumukin ve kardesi Dunya evlenmislerdi. Mahkeme Raskolnikov’un iyi hali, parayi kullanmadigi, daha önceki yasaminda verimli bir üniversite ögrenimi yaptigi, fedakar kisiligi ve kendi kendine teslim olmasindan dolayi, çok az bir cezayla 8 yil kürek mahkumiyetine çarptirildi. Raskolnikov’u Sonya her gün ziyaret ediyordu. Sibirya da ailesi ile sürekli mektuplasan Sonya, Ramuzkin ve Dunya’nin tek haber kaynagiydi. Raskolnikov,Sonya’nin sevgisi ile hayata baglandi ve gelecegin planlarini beraber hayal etmeye basladilar.


YaLnizLigim bir çigLikti Hepiniz mi Sagirdiniz..!
Yukarı Bu Konudan Şikayetçiyim.!


Sayfalar :

Forumdaki konulara cevap yazabilmeniz için üye girişi yapmanız gerekmektedir.


 
   Ana Sayfa    Foto Galeri    Ziyaretçi Defteri    Iletisim