Günvakti Köyü
 Ana Sayfa
 Günvakti Köyü
 Günvakti Gençlik
 Köyümüzün Tarihçesi
 Askerlerimiz
 Hava Durumu
 Merkez Köy Imami
 Köy Muhtari
 Kavakça Mh. Imami
 ILETISIM
Günvakti Köyü Derneği
 YÖNETIM KURULU
 Tüzügümüz
 Dernek Faaliyetleri
 Etkinliklerimiz
İnteraktif Bölümler
 Resim Galerisi
 Video Galerisi
 Konuk Defteri
 Forum
 Link Panosu
 Üyelerimiz
 Firma Rehberi
Üyelik Sistemi
Kullanıcı Adı:
Şifre:
Beni Hatırla   
Üye Ol - Sifremi Unuttum
Ad :
Email :
Mesajınız :
  kadir karaman
  Tüm Islam Aleminin hemserilerimin ve dostlarimin Cuma günü mübarek olsun hayirli cumalar.hayirli bol kazançlar dilerim saglikli huzur içimde   ......
  kadir karaman
   Tüm Islam Aleminin hemserilerimin ve dostlarimin Cuma günü mübarek olsun hayirli cumalar.hayirli bol kazançlar dilerim saglikli huzur içimd   ......
  kadir karaman
  HAYIRLI CUMALAR   ......
 
Şu An 2:57:57 AM - 9/20/2024
Forum Ana Sayfa » » Son Açılan Konular » Son Cevaplanan Konular
Bölüm Hakemleri :
Kayıt bulunamadı!
YazanMesaj
seyda
[ÇöL Çiçegi]


Kayıt Tarihi : 9/6/2008 1
Yer : Istanbul
Mesaj Sayısı : 286
   39700
Handan - Özet - Halide Edip Adivar
Forumdaki konuları normal okuyabilmeniz için üye girişi yapmalısınız.

KITABIN ÖZETI:

Refik Cemal, Cemal Bey’in baldizinin kizi Nerimanla tanisirlar. Bu ilk tanisma devrelerinde, Neriman Refik Cemal’e sik sik Handan ismini telaffuz etmektedir. Handan ve Neriman teyze kizlaridir. Neriman Handandan bahsedrken kültürlü,bilgili ve güzel gibi hep iyi sifatlar kullanir; ancak Handan kocasiyla birlikte yurt disinda oldugundan, Refik Cemal Onu cismen tanima firsati bulamaz.
Refik Cemal uzunca bir aradan sonra arkadasi Server’e yazdigi mektupta, birkaç aylik mutlu ama biraz da tekdüze evliligini yazar. Rahati yerindedir, karisini çok sever ve birlikte iyi anlasirlar. Iste süregelen mutluluklarinin nedenleri bunalrdir. Ona Nerimandan ve aliskanliklarindan da söz eder.
Fakat, Refik Cemal’in bu mutlu tablosuna kisa bir süre sonra karaltilar siçrar. Hariciyeden bir mümeyyiz onu çagirarak, o siralar kendisinin arastirilmakta ve süphe altinda oldugunu, güvenligi için bir vesileyle yurt disina gitmesini söyler. Bu sirada Neriman 7-8 aylik hamiledir. Refik Cemal ilkin Neriman’I öylece birakip gitmek istemese de, sonradan isler rayina oturunca onu da yanina almak çözümünü üreterek yurttan ayrilir ve Fransa’ya gider. Fransa’da daha önce kendisinden övgü dolu sözlerle bahsedilen Handanla, Nötre Dam Kilisesi’nde karsilasirlar. Burada hem Handani, hem de Handanin kocasi Hüsnü Pasayi yakinen tanima firsati olur.
Evliliklerinin ilk zamanlarinda Handanin geçmisi hakkinda pek konusmayan Neriman, Refik Cemal’in istegi üzerine, ona bir mektupta Handanin geçmisiyle ilgili her seyi anlatir:
Neriman, alti yasindan itibaren teyzesinin yaninda kalmaya baslar. Handan, daha önce de belirtildigi gibi Neriman’la teyze kizlaridir. Belli bir yasa gelinceye kadar özel hocalardan birlikte ders alirlar; ancak Nertiman’in ilgi alani müzigi pek asmazken, Handan’da bitmek tükenmek bilmeyen bir ögrenme arzusu vardir. On alti yasindayken ona, Refik Cemal ve Serverin de o zamanlar yakin dostu olan Nazim isimli özel bir hoca tutarlar. Nazim, bazi ufak hayaller pesinde kosup düzene ters isler yaptigi için padisah yönetimi tarafindan aranan bir isimdir. Ayni zamanda sanat, felsefe, sosyoloji gibi alanlarda da genis bir bilgiye sahiptir. Nazimin bu aileyle tanisikligi, babasi Selim Beyin Cemal Beyle olan dostlugundan kaynaklanmaktadir.
Nazim uzun zaman Handana çesitli konularda ders verdikten sonra, bir gün hayallerindeki amaç için onunla evlenmek istedigini söyler ve bu ugurda en uygun kadinin kendisi oldugunu belirtir. Handan böyle bir teklifi ummaktadir; ancak onun beklentileri daha kalpten ve kisiseldir; sadce ikisiyle alakali bir ask düsünmektedir. O nedenle bu teklifi düsünmek için Nazimdan süre ister ve bu süre içinde Hüsnü Pasa diye birisinin daha sicak bir teklifini alir. Süre doldugunda Nazim’a Hüsnü Pasanin teklifini kabu ettigini ve kendisiyle evlenemeyecegini söyler. O günden sonra Nazim artik derse de gelmez ve kisa vir süre sonra da yurt disina kaçmak üzereyken yakalanarak sürgüne gönderilmek üzere hapse atilir. Hapiste iken Handana, hayatinin onsuz hiçbir seye degmeyecegini ve yüce ideallerini de gerçeklestiremeyecegini belirten bir mektup birakarak,kendini asmak suretiyle, intihar eder. Handansa Hüsnü Pasayla evliligini müteakip onunla birlikte Fransaya gider.
Iste Neriman’la Refik Cemal’in evliligi bu döneme rastlar. Refik Cemal, yurt disina gittikten sonra orada bir ev tutar ve bir müddet sonra karisi Neriman da, dogumunun ardindan çocuguyla beraber kocasinin yanina gelir.
Bu siralarda, Handan için artik hiç durmayacak çileler kervani yola çikmistir. Çünkü Hüsnü Pasa, birkaç yillik bu taze evlilige simdiden mezar kazmis ve onu oraya atarak üzerine toprak serpmeye baslamistir. Artik Handan’dan bile gizlemeden metreslerle düsüp kalkmaya baslamistir. Ancak Handan bunlara ragmen kocasina karsi taassupkar bir baglilik gösterir. Sik sik agiz dalasi yapsalar da ihanet hep Hüsnü Pasayla muhabbettedir. Evliliklerinin yedinci yilinda, Hüdnü Pasa zaten sallanmakta olan bu agacin köküne bir balta indirir gibi, birkaç ayligina Handan’I evde birakarak baska bir yere, baska bir metresle beraber gider. Bununla birlikte, bir yanda koca bir agaç kökünden çatirdarken; kocasinin yoklugunda Neriman’la Refik Cemal’in evinde misafir olmayi kabul eden Handan’la Refik Cemalin arasinda , topragin altinda çimlenen bir tohum gibi, kendilerine bile görünmeden yeni bir ask filizlenmektedir;ikisi de eselerini her seye ragmen seviyorken ve onlara baglilarken…
Hüsnü Pasa gittigi yerden belirttigi zamanda dönmez ve Handanin kocasina sadakat nagmeleri yollayan habercilerini hep eli bos gönderir. Bu ümitsizlikle Handan menenjit olur ve ölümden döner;ancak ruhunu degilse de, hafizasini ölüm çizgisinde unutarak…
Refik Cemal, Hüsnü Pasaya arkadasi Serverle durumu bizzat bildirse de Hüsnü Pasa umursamaz ve karisinin yanina gelmez. Bu arada Handani tedavi eden doktor da, Handanin bir süre için tüm kötü anilarindan uzak sakin bir yere götürülmesini ister. Handan hastaligin pençesinde can çekistigi siralarda hamile olan Neriman da, bir kiz çocugu dünyaya getirerek ikinci kez anne olmanin mutlulugunu tatmistir. Refik Cemal Handani baska bir yere seyahate götürecektir; ancak beraberinde karisi ve iki çocugunu da götürmesi bütçesini asacagindan ve onlari da yalniz birakamayacagindan Neriman çocuklarla beraber Istanbula döner. Ayrica Handan’in birçok masrafini da babasi Cemal Bey evini satarak karsilamistir.
Handan, Refik Cemal ve bir hastabakici, Ingilterede sakin ve dogal güzellige sahip bir kasabaya giderler ve orada bir ev tutarlar. Zamaninda basinin üstündeki kocaman tasi kaldiramayip topragin altinda sessiz sakin bekleyen ask tohumlari, bu yumusak ve engelsiz ortamda yavas yavas gün yüzüne dogru filiz vermeye baslar.
Handan, suursuzlugun, kendini bilmezligin verdigi rahatlikla Refik Cemali sever; Refik Cemal de her seyini unutup hiçe sayarak Handani. Bu sirada Handan’in geçmisi yavas yavas, saganak yagmurlardan sonra çekilen bulutlarin arasindan sizan günes gibi benliginin yüzünü aydinlatmaya baslar. Refik Cemal, Handan’daki her degismeyi, gelismeyi doktoruna yazmaktadir. Doktor her sey gün yüzüne çikmadan onu hastaneye yatirilmasini ve Refik Cemal’in de yaninda olmamasini ister. Bu ona büyük bir aci verir; çünkü benligini kaybetmis Handan, tamamen kendini Refik Cemal’e birakmis Handandir; her seyiyle onundur. Bu durumun degismesini istemese de, doktorun istegini yerine getirir. Handan hastanede kisa sürede, geçmisini biraktigi ölüm çizgisinden alir getirir; ancak aradan fazla zaman geçmeden, ayni çizgiyi bu defa her seyiyle asarak kaybolur.
Geride biraktigiysa, Refik Cemali seven kalbi saniye saniye vuran, Neriman’a karsi bir türlü susturamadigi vicdaninin yankilariyla beraber, Refik Cemal’e sahibiyetinden dogan öfkesini kusan, bir zamanlar onun olmadigi için canina nokta koyan Nazim’a katsi pismanligini, yaptigi her seye ragmen kocasini bagisladigini, ihtiyar babasinin tabutu üzerinde döktügü gözyaslarinin önceden izledigi sahneleri ve kendince büyük suçlar islemis benliginin çirpinan cismini yansitan sayfalardir.


YaLnizLigim bir çigLikti Hepiniz mi Sagirdiniz..!
Yukarı Bu Konudan Şikayetçiyim.!


Sayfalar :

Forumdaki konulara cevap yazabilmeniz için üye girişi yapmanız gerekmektedir.


 
   Ana Sayfa    Foto Galeri    Ziyaretçi Defteri    Iletisim