Günvakti Köyü
 Ana Sayfa
 Günvakti Köyü
 Günvakti Gençlik
 Köyümüzün Tarihçesi
 Askerlerimiz
 Hava Durumu
 Merkez Köy Imami
 Köy Muhtari
 Kavakça Mh. Imami
 ILETISIM
Günvakti Köyü Derneği
 YÖNETIM KURULU
 Tüzügümüz
 Dernek Faaliyetleri
 Etkinliklerimiz
İnteraktif Bölümler
 Resim Galerisi
 Video Galerisi
 Konuk Defteri
 Forum
 Link Panosu
 Üyelerimiz
 Firma Rehberi
Üyelik Sistemi
Kullanıcı Adı:
Şifre:
Beni Hatırla   
Üye Ol - Sifremi Unuttum
Ad :
Email :
Mesajınız :
  kadir karaman
  Tüm Islam Aleminin hemserilerimin ve dostlarimin Cuma günü mübarek olsun hayirli cumalar.hayirli bol kazançlar dilerim saglikli huzur içimde   ......
  kadir karaman
   Tüm Islam Aleminin hemserilerimin ve dostlarimin Cuma günü mübarek olsun hayirli cumalar.hayirli bol kazançlar dilerim saglikli huzur içimd   ......
  kadir karaman
  HAYIRLI CUMALAR   ......
 
Şu An 12:31:45 AM - 9/20/2024
Forum Ana Sayfa » Kltr » Son Açılan Konular » Son Cevaplanan Konular
Bölüm Hakemleri :
YazanMesaj
seyda
[ÇöL Çiçegi]


Kayıt Tarihi : 9/6/2008 1
Yer : Istanbul
Mesaj Sayısı : 286
   39702
Topkapi Sarayi surlarinda restorasyon basliyor
Forumdaki konuları normal okuyabilmeniz için üye girişi yapmalısınız.

Topkapi Sarayi’ni çevreleyen tarihi surlarin 30 metrelik bölümü restore edilecek. Kültür Bakani Günay, “Bu bir baslangiçtir, önümüzdeki süre içinde kesintiye ugratmadan gelistirmeye çalisacagiz” dedi.


ISTANBUL - Kültür ve Turizm Bakani Ertugrul Günay, Osmanli Devleti’nin 380 yil idare merkezi ve resmi ikametgahi olarak kullandigi Topkapi Sarayi’ni çevreleyen “Suru Sultani”nin bir bölümünün restorasyonunun baslamasi dolayisiyla düzenlenen törene katildi.

Bakan Günay, törende yaptigi konusmada, herkesin Sevgililer Günü’nü kutlayarak, “Havanin bu kadar kapali ve yagisli olduguna bakmayin. Bugün insanin günesi hissetmesi gereken bir gün” diye konustu. Sevginin, “insanlarin birbirini anlamasini ve insanin yüreginde baskasi için iyilikler düsünmesini saglayan çok özel bir duygu oldugunu” dile getiren Günay, sevginin ayni zamanda barisi, baskalarini anlamayi, fedakarligi çagristirdigini ifade ederek, “Bizim de bu duygulara çok ihtiyacimiz var. Empatiye, birbirimizi anlamaya, fedakarliga, dayanismaya çok ihtiyacimiz var. Sevgililer Günü’nün, ülkemizdeki gerginlikleri azaltmasini, bütün insanlik içindeki sevgiyi çogaltmasini, dünyamiza baris getirmesini temenni ediyorum” dedi.

Ertugrul Günay, bugün, Suru Sultani’nin onarimi için bir baslangiç yapilacagini belirterek, Istanbul’un kara ve deniz surlarinin 20 kilometre, sadece deniz surlarinin 8 kilometre oldugunu bildirdi.

“Baslatilan çalisma sembolik bir çalismadir” diyen Günay, çalismanin, Istanbul’un surlarina gösterilen duyarliligin bir ifadesi olarak görülmesini istedi.

Çalismalarin 14 Subatta baslamasinin da ayri bir güzellik oldugunu anlatan Günay, “Istanbul’a olan sevgimizi göstermek açisindan bence güzel bir gün” diye konustu. Günay, sözlerini söyle tamamladi.
“Burada Istanbul’un deniz surlari çerçevesinde bir çalisma baslatacagiz. Bu bir baslangiçtir. Önümüzdeki süre içinde kesintiye ugratmadan gelistirmeye çalisacagiz. Restorasyon, konservasyon çalismamiz var. Burada önce yapilasmadaki çirkinlikler ortadan kaldirilmaya çalisilacak, koruma önlemleri alinacak, bazi yerlerde restorasyon geçeklestirilecek. Çalismalarin 210 günde bitirilmesi hedeflendi.”

YENI BIR PROJE YAPTIK
Törenin ardindan basin mensuplarinin sorularini da yanitlayan Günay, “UNESCO, surlardaki restorasyonu begenmemisti, burada nasil bir yol izlenecek?” sorusu üzerine, “Bu daha önceydi. Bütün o duyarliliklari dikkate alarak yeni bir çalisma, yeni bir proje yaptik. UNESCO’nun da haberi var” dedi.

“Bu surlarin restorasyonunu yapacak olan firma daha mi yetkin?” sorusuna Bakan Günay, “Bu konuda bilim ne söylüyorsa biz bütün o dikkatleri gözönüne alarak çalisma yapacagiz. Yani, çalakalem bir onarim çalismasi degil. Tamamen UNESCO’nun, bilimin, koruma kurullarinin ortaya koydugu ölçütler içinde çalisacagiz” diye konustu.

Günay, surlarin önünde yer alan ve üzerinde çesitli yazilar bulunan Turgut Reis anitinin bakiminin hos olmadigini, kaidesinin de tarihsel mekandaki tas dokusu ile bagdasmadigini ifade ederek, anitin kaidesinin de yeniden yapilmasini istedi.

Ertugrul Günay’in yaninda bulunan Çekül Vakfi ile Tarihi Kentler Danisma Kurulu Baskani Prof. Dr. Metin Sözen de tarihin gelecege kalacagini dile getirerek, onarimlarin hassasiyetle yapilmasinin önemine isaret etti.

UNESCO’yu saygi ile karsiladigini belirten Sözen, “UNESCO’yu önce bizim içimize sindirmemiz, sonra uluslararasi kuruluslarin bizden beklentilerine yanit vermemiz gerekiyor. Ama biz kendi UNESCO’muzu kuracak kadar da kendimizin bilincinde olmamiz, kendi varlik nedenimizi, kültür varligina bakis nedenimizi de uluslararasi boyutlarin ötesinde görmemiz gerekiyor” diye konustu.

30 METRELIK BÖLÜM RESTORE EDILECEK
Restorasyonu yapacak Sega Insaat Yönetim Kurulu Üyesi Serhat Yilmaz da, çalisma çerçevesinde sadece 30 metrelik bir bölümün restorasyonunun yapilacagini bildirdi.

Bunun örnek bir çalisma olacagini ifade eden Yilmaz, “Çalisma sonunda surlarin nasil yapilacagina dair karar verilecek. Ona göre devamina karar verilip, ihaleye gidilecek ve onarima devam edilecek” dedi.

SURU SULTANI
Fatih Sultan Mehmet tarafindan 1478’de yaptirilan Topkapi Sarayi, Sultan Abdülmecid’in Dolmabahçe Sarayi’ni yaptirmasina kadar yaklasik 380 yil devletin idare merkezi ve Osmanli sultanlarinin resmi ikametgahi oldu.

Sehrin birinci tepesinde “Zeytinlik” adli bölgede kurulan Topkapi Sarayi, bin 400 metrelik bir surla çevrildi. Haliç ve Marmara kiyilarinda, sehri çeviren Bizans çagi kiyi surlariyla birlesen bu surlara “Suru Sultani” adi verildi. Kara yönünde sehri koruyabilecek durumda olan “Topkapi Surlari” da denilen Suru Sultani’de, 25’i dört köseli 28 kule vardi. Marmara tarafindaki Otluk kapisi ve Haliç tarafindaki Demirkapi’dan baska küçük ölçüde 5 koltuk kapisi olan surun ana girisi, Ayasofya arkasindaki Bab-i Hümayun oldu.

Ntv


Dip Not: Umarim orjinalliginden birsey kaybettirmezler.


YaLnizLigim bir çigLikti Hepiniz mi Sagirdiniz..!
Yukarı Bu Konudan Şikayetçiyim.!

  _AnArchy_1903
[BESIKTASK]


Kayıt Tarihi : 11/29/2007
Yer : ISTANBUL
Mesaj Sayısı : 811
   9/11/2008 1:18:43 PM  
Forumdaki mesajları normal okuyabilmeniz için üye girişi yapmalısınız.

geç kalinmis bi proje azmani geldik yoksa artik bitmisti.....

KANLARIMIZ KIZILAYA,ORGANLARIMIZ FENERE HELAL OLSUN:=)...ÇARSI...HERKEZE NASIP OLMAZ BESIKTASLILIK...........
Yukarı Bu Mesajdan Şikayetçiyim.!

Sayfalar : [ 1 ]

Forumdaki konulara cevap yazabilmeniz için üye girişi yapmanız gerekmektedir.


 
   Ana Sayfa    Foto Galeri    Ziyaretçi Defteri    Iletisim