Yer : Istanbul
39533
Kim ne derse desin Ataturk hakkinda bunlari biliyor muydunuz?
Forumdaki konuları normal okuyabilmeniz için üye girişi yapmalısınız.
Atatürk`ün dünyada `basögretmen' sifatli tek lider oldugunu,
Üçgen, açi, dikdörtgen gibi ve 48 tane geometri teriminin (Türkçe) isim babasinin bizzat Mustafa Kemal oldugunu ve bir geometri kitabi yazdigini,
*Norveççe`de `Atatürk gibi olmak` diye bir deyim oldugunu.
'Atatürk'' çiçegi'nin adini, çiçegi bulan Wanderbit Üniversitesi profesörlerinden doktor Kirk Landin`in koydugunu ve bu çiçegin tüm dünyada bu isimle üretilip satildigini,
*Yunan baskomutani Trikopis`in, hiçbir zorlama ve baski olmadan her Cumhuriyet bayraminda Atina'daki Türk büyükelçiligine giderek, Atatürk`ün resminin önüne geçtigini ve saygi durusunda bulundugunu,
*''Mimber'' adinda bir gazete çikarttigini ve 52 sayi yayimlanan gazetede ilk defa sansür kelimesi geçtigini,
*Kurtulus Savasi'nda rütbe alan bir çok kadin askerlerimizin oldugu, dünya tarihine geçen tek bir üstegmenimizin oldugunu, Üst tegmen Kara Fatma'nin 700 erkek, 43 kadindan olusan bir müfrezenin reisligine bizzat Atatürk tarafindan atanmis oldugunu,
*Bir röportajda Birlesmis Milletlere üye olmayi düsünüyor musunuz?" diye soruldugunda "Sartlarimizi koyariz, kabullerine bagli. Biz müracaat etmeyiz üye olmak için, davet gelirse düsünürüz" dedigini ve bunun üzerine BM yasasinin degistirildigini ve üyelige davet edilen ilk ülkenin Türkiye Cumhuriyeti oldugunu,
*1938'de, General McArthur'un en zor, en problemli, en buhranli döneminde, danisman, senatör ve bakanlarindan olusan yüz yirmiden fazla kisiye; "Su anda hiçbirinizi degil, büyük istidadi ile Mustafa Kemal'i görmek için neler vermezdim" dedigini,
*1996'da Haiti Cumhurbaskaninin vasiyetinde, mezar tasina yazilmasini istedigi metinde; "Bütün ömrüm boyunca Türkiye'nin lideri Mustafa Kemal Atatürk'ü anlamis ve uygulamis olmaktan dolayi mutlu öldüm" yazdigini,
*1938'de Ata`nin ölümünde Tahran gazetesinde yayinlanan bir siirde; "Allah bir ülkeye yardim etmek isterse onun elinden tutmak isterse basina Mustafa Kemal gibi lider getirir" denildigini,
*2000'de ABD Baskani'nin milenyum mesajinda; '' Milenyumun hiç süphe yoktur ki tek devlet adami Mustafa Kemal Atatürk'tür. Çünkü o yilin degil asrin lideri olabilmeyi basarmis tek liderdir" denildigini,
*2005'de Amerika'nin en ünlü ekonomistlerinden birisi olan Mr. Johns`un önerisinin "Türkiye ekonomiyle savasta bir tek Atatürk'ü örnek alsin yeter" oldugunu,
* Disa kapali Çin’de bir ders kitabinin kapaginda resminin konmus oldugunu,
*2006'da ise AB Uyum yasalari geregince devlet dairelerinden Atatürk resimlerinin kaldirilmasinin istendigini,
Yer : Istanbul
3/26/2008 10:39:01 PM
Forumdaki mesajları normal okuyabilmeniz için üye girişi yapmalısınız.
DHA
Izmir'de AKP'nin düzenledigi panele katilan Gazi Üniversitesi ögretim üyesi Prof. Dr. Atilla Yayla'nin, Kemalizm ve Atatürk hakkinda söyledigi sözler tepki çekti. Paneli yöneten AKP Izmir Milletvekili Zekeriya Akçam, “Kemalizm ilerlemeden çok gerilemeye tekabül eder” diyen Prof. Dr. Yayla'nin sözleri için “Çok üzgünüm, saskinim. Çok talihsiz sözler” dedi.
AKP Izmir Il Gençlik Kollari tarafindan dün düzenlenen ‘Avrupa Birligi ve Türkiye iliskilerinin toplumsal etkileri’ konulu panele Gazi Üniversitesi Iktisadi ve Idari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü ögretim üyesi Prof. Dr. Atilla Yayla konusmaci olarak katildi.
Atatürk Stadi Hakemler Salonu'nda yapilan, AKP Izmir Milletvekili Zekeriya Akçam'in yönettigi panelin 52 dinleyicisi arasinda AKP Izmir Il Baskani Ali Aslik ve AKP Gençlik Kollari Izmir Il Baskani Zafer Kürkçü de yer aldi. Siyaset felsefesi üzerine bilimsel arastirmalar yapan Prof. Dr. Yayla'nin Kemalizm ve Atatürk hakkinda söyledigi sözler tepki çekti. Prof. Dr. Yayla, konusmasinda, “Kemalizm ilerlemeden çok gerilemeye tekabül eder” dedi. Türkiye'nin AB süreciyle ilgili de “Ileride artik bizlere ‘Neden her yerde bu adamin (Atatürk) heykelleri, fotograflari var?’ diye soracaklar. Üstünü örtemezsiniz. Bu mutlaka tartisilacaktir” dedi.
Prof. Dr. Yayla, ulu önder Atatürk hakkinda söylenen ‘Türkiye'yi Ortaçag karanligindan kurtardi’ yönündeki ifadeler için de “Bir kere Ortaçag tarihi Islam dünyasini degil, Avrupa'yi ilgilendirir. Cumhuriyet dönemini bir bütün olarak düsünemezsiniz. Cumhuriyet dönemi soyut bir öznedir. Soyut özneyi yüceltmek anlamsiz. 1925- 1945 ile 1950 sonrasini ayni degerlendiremezminiz. Bu dönemler birbirinin panzehiridir” dedi. Prof. Dr. Yayla, Kemalizm'le ilgili olarak da “Kemalizmle ilgili tezime karsi bir tez bekliyorum. Ancak umutlu degilim. Önemli olan bu tartisilsin ama kavga ortami dogmasin. Kemalizm medeniyeti çözücü bir süreçtir” dedi.
AKP Izmir Milletvekili Zekeriya Akçam, Prof. Dr. Yayla'nin sözlerinin sadece kendisini bagladigini, bu ifadelerin partiye mal edilmemesi gerektigini söyledi. Akçam DHA muhabirine yaptigi açiklamada, “Son derece üzgünüm ve saskinim. Bu sözler talihsiz. Ancak Prof. Dr Yayla'nin bu sözleri ifade özgürlügü kapsaminda degerlendirilmeli ve partiye mal edilmemeli. Ben kendisini tanimiyorum, masa basinda tanistik. Söylediklerine kesinlikle katilmiyorum. Tezine de itiraz ettim. Bir partinin çatisi altinda böyle konusmamaliydi. Gitsin reklamini baska yerde yapsin, onun yeri burasi degil” dedi.
AKP Gençlik Kollari Izmir Il Baskani Zafer Kürkçü ise Prof. Dr. Yayla'nin YÖK'te bir ögretim üyesi oldugunu, devletle kavgali olmadigini, hakkinda açilmis dava da bulunmadigini belirterek, konferansa görüslerini bilmeden davet ettiklerini öne sürdü. Kürkçü, “AKP olarak panelistlerin söyledikleri sözlerin sorumlulugunu almayiz. Onu bir söz üstadi olarak davet ettik. Ancak sözlerine dikkat etmeliydi” dedi.
Izmir'de bölgesel yayin yapan bir gazete, Prof. Dr. Atilla Yayla'nin sözlerini ‘Hain’ basligi ile mansetine tasidi. Prof. Dr. Yayla, gazetenin kendisini vatan haini ilan edip, hedef gösterdigini ileri sürerek, tazminat davasi açacagini söyledi. Prof. Dr. Yayla, DHA muhabirine yaptigi açiklamada, demokratik rejimi savunan liberal biri oldugunu vurgulayarak, Kemalizmin gelismis bir ideoloji olmadigini ileri sürdü.
((FITIL AGANIN TORUNU KARAGÖZ))
Bir Insanin Onuru Mensubu Oldugu Milletin,Yüceligi ve Serefi ile Esdegerdir..!