Kayıt Tarihi :
11/29/2007
Yer : Her Yer
Mesaj Sayısı : 369
39417
Migren nedir?
Forumdaki konuları normal okuyabilmeniz için üye girişi yapmalısınız.
Hemen herkes yasami boyunca en az bir kez bas agrisi geçirir. Ancak migren bas agrisinin ötesinde bir durumdur.
Hemen herkes yasami boyunca en az bir kez bas agrisi geçirir. Ancak migren bas agrisinin ötesinde bir durumdur. Bas agrisi ve eslik eden belirtiler, migrenli kisinin yasantisini her zamanki gibi sürdürmesini engeller ve belirgin bir isgörmezlige yol açar.
Hastalar tekrarlayici özellikli bu ataklar sirasinda sessiz ve karanlik bir odada dinlenmek isterler. Migren bas agrisi genellikle 24 saat içinde geçer, ancak 3 gün kadar uzun sürebilir.
Bas agrisi geçtikten sonra olusabilen yorgunluk hali hastanin normale dönmesini 1 gün daha geciktirebilir.
Kisa bir tanimla migren, tekrarlayici bas agrisi ataklari ve buna eslik eden kusma, bulanti gibi baska belirtilerle kendini gösteren, sik rastlanan, kronik ve isgörmezlik yaratan nörolojik bir hastaliktir.
Migrenin Tipleri Nelerdir?
Migren genel olarak iki ana tipe ayrilir: Aurali ve aurasiz migren.
Aura, migren hastalarinda bas agrisi döneminden önce ortaya çikan ya da ona eslik eden, genellikle 1saatten kisa süren bir dönemdir.
Bu dönemde hastalarda görme kayiplari, isik çakmalari gibi görsel belirtiler; yüz veya vücutta ignelenmeler; güçsüzlük; kelime bulmakta zorlanma gibi konusma sorunlari; bas dönmesi ve çift görme gibi bozukluklar olusabilir. Hastalarin %70'inde aurasiz migren bulunmaktadir.
Migren ataklari nasil olusur?
Migren olusumundaki kilit nokta beyindeki kan akimi degisiklikleridir. Sinir sistemi tetikleyici faktöre tepki olarak beyni besleyen damarlarda spazm (kasilma) olusturmakta, bu spazm sonucunda beyne giden kan azalmakta ve bazi damarlar dogan oksijen gereksinimini gidermek için genislemektedir. Kan damarlarinin bu sekilde genislemesi agriya neden olmaktadir.
Tetikleyici faktörler arasinda stres, kizginlik, çesitli kokular, sigara dumani, iklim degisiklikleri, adet dönemi, dogum kontrol haplari ve baska bazi ilaçlar, uyku düzensizlikleri, açlik, bazi gidalar ve yogun aktivite yer almaktadir.
Migrenin belirtileri nelerdir?
Migren atagi sirasinda genellikle zonklayici tarzda, aktivitelerle siddetlenen, orta siddette ya da siddetli, tek tarafli olabilen bas agrisinin yani sira istahsizlik; halsizlik; isik, ses, kokudan rahatsiz olma; bulanti ve kusma görülebilir. Bazi hastalarda agrisindan önce aura belirtileri görülür.
Migren ataklari ne siklikta ve siddette olusur?
Migren ataklari ortalama olarak yilda kez olusmaktadir. Ancak bazi kisilerde her hafta atak olusabilmektedir. Ataklar genellikle 55 yasindan sonra seyreklesir.
Hastalarin üçte ikisi ataklar ya da çok siddetli oldugunu getirmektedir.
Migren toplumda ne siklikta görülür?
Türkiye'de migrenin bir yil içindeki görülme sikligi toplam olarak %16.4'tür. Genel olarak 4 migren hastasinin 3'ünün kadin, 1'inin erkek oldugu saptanmistir. Migren sikligi yasa göre de degisiklik gösterir, migren en çok yasamin en üretken çagi olan 25-55 yaslari arasinda görülmektedir.
Migren, hastalarin yasamlarini nasil etkiler?
Migren, hastalarin diger insa iliskilerini etkileyebilir
sosyal yasamlarini kisitlayabilir ve
meslek hayatlarini olumsuz etkileyebilir.Hastalarin çogu migrenin normal fonksiyonlarini engelledigini, hastalarin üçte biri ise migren atagi sirasinda yatmak zorunda kaldiklarini belirtmektedirler.
Migren hastalarini ancak %10'dan azi islerine normal sekilde devam edebildiklerini ifade etmektedir.
Migrenin toplum üzerindeki etkileri nelerdir?
Migren, saglik giderlerinin artmasinin yani sira migren ataklari nedeniyle isgücü kaybedilmesine de neden olur. Üretim sektöründe migrene bagli olarak ise gidememe tüm hastaliklara bagli ise gidememe nedenlerinin dörtte birini olusturmaktadir.
Migren, ise gidememenin yani sira üretkenlik kaybina da yol açar. Migrenin etkin tedavisi, migrenin hastalar ve toplum üzerindeki yükünü azaltacaktir.
Migrene nasil tani konur?
Migrene tani koymanin ilk basamagi sorunun tanimlanmasidir. Hekimin bas agrisiyla ilgili olarak soracagi sorularin dogru sekilde yanitlanmasi çok önem tasir.
Doktora vereceginiz bilgiler arasinda bas agrisinin ortaya çiktigi zaman, agrinin yeri, siddeti, özellikleri, süresi, olusma sikligi ve zamanlari, eslik eden belirtiler ve tetikleyici faktörler yer alir.
Doktorunuza migren ataklarinizi ve özelliklerini kaydettiginiz bas agrisi güncesiyle basvurmaniz çok yararli olacaktir. Migren günceleri tani konmasina ve tetikleyici faktörlerin saptanmasina yardimci olur.
Migren diger bas agrilarindan nasil ayirt edilir?
Bas agrisi bir çok nedene bagli olarak olusabilir ve genel olarak altta yatan baska bir hastaligin bulunup bulunmamasina göre iki ana gruba ayrilir.
Altta baska bir neden bulunmayan bas agrilari primer olarak adlandirilir ve bu grupta migren ile gerilim bas agrisi yer alir.
Altta baska bir hastalik bulunan bas agrilarina ise sekonder bas agrilari denir ve bunlara yol açan nedenler sinüzit, menenjit gibi enfeksiyon hastaliklari, damar hastaliklari, metabolizma hastaliklari bulunur.
Migrenli hastalarin muayenesinde bir sorun tespit edilmez ve tani konmasini saglayacak bir test yoktur. Ancak çok çesitli nedenlerle olabilen farkli bas agrilarini elemek için çesitli tetkikler yapilabilir.
Migren tedavi edilebilir mi?
Migren, tedaviyle kontrol altina alinabilen bir hastaliktir. Tedavi migren atagi sirasinda uygulanan akut tedavi ve koruyucu tedavi olarak ikiye ayrilir. Ataklari sik olusan hastalara akut tedavinin yani sira atak sikligini azaltmak ve tedavinin daha etkin olmasini saglamak için koruyucu tedavi de uygulanir.
Tetikleyici faktörleri bulunan hastalarin bunlardan kaçinmasi atak olusmasini engelleyebilir.
Atak tedavisinde ilaçlarin bas agrisi baslangicinda mümkün oldugunca erken alinmasi önerilmektedir.
Son yillarda akut migren ataklarinda kullanilan yeni ilaçlarin kesfedilmesi bir çigir açmis ve migren ataklarinin modern sekilde tedavisi mümkün olmustur. Bu yeni ilaçlar hakkinda bilgi almak için doktorunuza danisiniz.