Günvakti Köyü
 Ana Sayfa
 Günvakti Köyü
 Günvakti Gençlik
 Köyümüzün Tarihçesi
 Askerlerimiz
 Hava Durumu
 Merkez Köy Imami
 Köy Muhtari
 Kavakça Mh. Imami
 ILETISIM
Günvakti Köyü Derneği
 YÖNETIM KURULU
 Tüzügümüz
 Dernek Faaliyetleri
 Etkinliklerimiz
İnteraktif Bölümler
 Resim Galerisi
 Video Galerisi
 Konuk Defteri
 Forum
 Link Panosu
 Üyelerimiz
 Firma Rehberi
Üyelik Sistemi
Kullanıcı Adı:
Şifre:
Beni Hatırla   
Üye Ol - Sifremi Unuttum
Ad :
Email :
Mesajınız :
  kadir karaman
  Tüm Islam Aleminin hemserilerimin ve dostlarimin Cuma günü mübarek olsun hayirli cumalar.hayirli bol kazançlar dilerim saglikli huzur içimde   ......
  kadir karaman
   Tüm Islam Aleminin hemserilerimin ve dostlarimin Cuma günü mübarek olsun hayirli cumalar.hayirli bol kazançlar dilerim saglikli huzur içimd   ......
  kadir karaman
  HAYIRLI CUMALAR   ......
 
Şu An 3:09:07 AM - 9/20/2024
Forum Ana Sayfa » » Son Açılan Konular » Son Cevaplanan Konular
Bölüm Hakemleri : (coskun)   (_AnArchy_1903)  
YazanMesaj
coskun
[Her Daim (+)]


Kayıt Tarihi : 11/29/2007
Yer : Her Yer
Mesaj Sayısı : 369
   39417
Hamsi ye Einstein ol
Forumdaki konuları normal okuyabilmeniz için üye girişi yapmalısınız.

Kendisi küçük faydalari büyük, 'denizlerin krali, sofralarin taci' hamsi, zengin bir protein deposu olmaktan baska bol miktarda iyot içermesi dolayisiyla zeka gelisimi açisindan da faydali bir besin olarak gösteriliyor.

Ekmeginden pilavina, bugulamasindan izgarasina, unundan yagina kadar çok genis bir kullanim pörtföyü bulunan ve fikralara konu olan hamsi, Karadeniz yöresinin ve kültürünün sembolü haline gelirken kis mevsiminin yaklasmasiyla yollari gözleniyor ve yilda 3-4 ay boyunca bolca tüketiliyor.

Yöre ekonomisine önemli katkilari bulunan ve çok sayida kisinin 'ekmek kapisi' olan hamsinin faydalari saymakla bitmezken, uzmanlar hamsinin beklenen faydalari saglamasi için tüketilmesinde bazi hususlara dikkat edilmesi gerektigine dikkat çekiyor.

Trabzon Numune Egitim ve Arastirma Hastanesi Bashekimi, Iç Hastaliklari Endokrinoloji Metabolizma ve Beslenme Uzmani Doç.Dr. Ekrem Algün de, hamsinin insan sagligi açisindan faydalarini siralarken tüketiminde dikkat edilmesi gereken noktalar üzerinde durdu.

Genel olarak bütün baliklarin özellikle de deniz baliklarinin insan sagligi açisindan çok faydali oldugunu belirten Algün, bir protein deposu olan baligin bilhassa hamsinin çikmasiyla çok ucuz elde edilen bir besin türü oldugunu dile getirdi.

Doç.Dr. Algün, söyle konustu: "Hamsi bir protein deposu. Yagi da Omega 3 asitleri açisindan çok faydali. Insanlari kalp ve damar hastaliklarindan koruyor. Bir takim yaglar damar kireçlenmesi ve kalp hastaliklarina yol açarken, baliklarda tam tersine bu yaglarin tüketilmesi kisiyi kalp hastaliklarindan koruyor.

Yapilan bir arastirmada Omega 3 kapsüllerinin kullaniminin taze balik tüketimi kadar faydali olmadigini da ortaya koydu. Biz, bol miktarda balik tüketen ülkelerde kalp hastaliklarinin daha az görüldügünü biliyoruz. Balik yiyen insan daha saglikli oluyor ve kardiyovasküler hastaliklara da yakalanma riski azaliyor."

Iyot esittir zeka

Hamsinin, insanlarda normal büyüme ve gelisme ile beyin ve vücut islevleri için son derece gerekli bir element olan iyot açisindan da zengin bir besin oldugunu anlatan Ekrem Algün, sözlerine söyle devam etti: "Iyot esittir zekadir. Iyotu çok tüketen uluslar daha zeki olurlar. Bu kanitlanmis.

Iyotu az tüketenlerin zeka orani da düsük oluyor. Mesela bol iyot tüketen Japonlarda zeka düzeyi çok yüksektir. Mesela çocuklara okula baslarken mürekkep yalatilirdi eskiden. Zeki olsunlar, kafalari iyi çalissin diye. Mürekkep iyottur. Hamside de iyot açisindan son derece zengin bir besindir ve zeka gelisimine çok büyük faydasi var."

Tütsü ve tuzlama riskli

Algün, faydalari saymakla bitmeyecek hamsinin nasil ve ne zaman tüketildiginin de önemli oldugunu anlatti.

Hamsinin çok faydali ama saglikli bir biçimde tüketilmesi gerektigini belirten Doç.Dr. Algün, sunlari söyledi:

"Hamsiyi kizartirsaniz faydasini büyük ölçüde kaybeder. Mümkün oldugu kadar kizartma disindaki yollari tercih etmek lazim. Bugulama veya firin tarzi çok faydali. Ayrica hamsiyi yil içine yayarak sürekli tüketmek lazim.

Balik yiyen insan kolay kolay sismanlamaz. Ama kizartma olarak ve olmadik zamanlarda tüketilirse sismanliga yol açar."

Hamsinin mevsimi disinda da tüketilmesi için tercih edilen yollardan biri olan tuzlama yönteminin de saglik açisindan tehlikeli oldugunu dile getiren Algün, sözlerine söyle devam etti:

"Tuzlama sadece bizim ülkemizde degil birçok ülkede tercih edilen bir yöntem. Özellikle Uzakdogu'da tütsü ve tuzlama yöntemi çok tercih edilir. Bu tür tüketimde kanserojen maddeler fazla bulunur. Mide kanserinin en sik görüldügü ülke Japonya'dir.

Bu nedenle mümkün oldugu kadar tuzlamadan uzak durmak lazim. Hamsiyi kizartma ve sagliksiz izgara olarak degil bugulama ve firin tarzi pisirerek tüketmek çok daha faydalidir.

"Algün, " ben bir uzman olarak saglikli bir sekilde fazla balik tüketenlerde görülen bir hastalik hatirlamiyorum" diye konustu.

Denizlerin krali, sofralarin taci hamsi baligini Karadeniz'in azgin sularinda binbir zahmetle avlayarak sofralarimiza ulastiran yillarin balikçisi Yakup Reis, bu sene hamsinin bol oldugunu belirterek "Insallah böyle devam eder" dedi


Yukarı coshyilmaz@hotmail.com Bu Konudan Şikayetçiyim.!

  _AnArchy_1903
[BESIKTASK]


Kayıt Tarihi : 11/29/2007
Yer : ISTANBUL
Mesaj Sayısı : 811
   12/2/2007 10:12:54 PM  
Forumdaki mesajları normal okuyabilmeniz için üye girişi yapmalısınız.

abi hamsi bu sene kiyamet kilosu 1 milyon 2 milyon herkez yesin bulamasi kiyak oluyo bidaha bulamayiz kesilirse........HAMSI BAK YA ILAÇ MÜBAREK....

KANLARIMIZ KIZILAYA,ORGANLARIMIZ FENERE HELAL OLSUN:=)...ÇARSI...HERKEZE NASIP OLMAZ BESIKTASLILIK...........
Yukarı Bu Mesajdan Şikayetçiyim.!

Sayfalar : [ 1 ]

Forumdaki konulara cevap yazabilmeniz için üye girişi yapmanız gerekmektedir.


 
   Ana Sayfa    Foto Galeri    Ziyaretçi Defteri    Iletisim