Günvakti Köyü
 Ana Sayfa
 Günvakti Köyü
 Günvakti Gençlik
 Köyümüzün Tarihçesi
 Askerlerimiz
 Hava Durumu
 Merkez Köy Imami
 Köy Muhtari
 Kavakça Mh. Imami
 ILETISIM
Günvakti Köyü Derneği
 YÖNETIM KURULU
 Tüzügümüz
 Dernek Faaliyetleri
 Etkinliklerimiz
İnteraktif Bölümler
 Resim Galerisi
 Video Galerisi
 Konuk Defteri
 Forum
 Link Panosu
 Üyelerimiz
 Firma Rehberi
Üyelik Sistemi
Kullanıcı Adı:
Şifre:
Beni Hatırla   
Üye Ol - Sifremi Unuttum
Ad :
Email :
Mesajınız :
  kadir karaman
  Tüm Islam Aleminin hemserilerimin ve dostlarimin Cuma günü mübarek olsun hayirli cumalar.hayirli bol kazançlar dilerim saglikli huzur içimde   ......
  kadir karaman
   Tüm Islam Aleminin hemserilerimin ve dostlarimin Cuma günü mübarek olsun hayirli cumalar.hayirli bol kazançlar dilerim saglikli huzur içimd   ......
  kadir karaman
  HAYIRLI CUMALAR   ......
 
Şu An 2:55:33 AM - 9/20/2024
Forum Ana Sayfa » » Son Açılan Konular » Son Cevaplanan Konular
Bölüm Hakemleri : (coskun)   (_AnArchy_1903)  
YazanMesaj
coskun
[Her Daim (+)]


Kayıt Tarihi : 11/29/2007
Yer : Her Yer
Mesaj Sayısı : 369
   39431
Saglikli disler için dogru bildigimiz yanlislar
Forumdaki konuları normal okuyabilmeniz için üye girişi yapmalısınız.

Inek sütü kalsiyum, fosfor, kazein gibi hepsi çürük önleyici etkiye sahip olan maddeleri içeriyor. Peynirlerin de çürük önleyici etkileri benzer sekilde oluyor. Yer fistigi ve sakizlarin da çürük üzerinde olumlu etkileri bulunuyor…”

Tahilli yiyecekler çigneme islevini uyararak tükürük salgisini arttirdiklari için çürük önleyici etkilere sahip. Baklagiller de çürük olusturma potansiyelleri bulunmayan gidalar arasinda yer aliyor.

WHO tarafindan yapilan açiklamalara göre sik meyve tüketimi ile gelisimsel dis çürügü arasinda belirgin bir iliskinin bulunmuyor. Meyvelerin asidojenik etkisi karbonhidratlardan çok daha düsük oluyor.

Rafine edilmemis bitkilerde bulunan organik ve inorganik fosfatin çürük önleyici etkileri yapilan çalismalarda gösterildi.

Siyah çay ekstresi plaktaki fluorid içerigini arttirmasindan ötürü sekerden zengin bir diyetin çürük yapici etkisini azalttigi belirtildi. Anne sütü ile emzirmenin dis çürügü olusumu açisindan olumlu etkiler tasiyor.

Aslinda insan sütü, inek sütünden daha fazla laktoz, daha düsük kalsiyum ve fosfat oranlari içeriyor.

Bu içerik olumsuz gibi görünse de biberonla sekerli içecek kullanimini azalttigi da bir gerçektir. Ancak emzirme süresi uzun olmamali (ABD 1 yil, WHO 2 yil) ve gece meme verilmenin yapilmamasina dikkat edilmelidir.

Anne sütü ile beslenmenin tercih edilmesinin bir özelligi de biberonla beslenmede seker katkili içeceklerin kontrollü kullanimlari gerekiyor.

Ülkemizde balli emzik kullanimi ve bol seker içerikli biberonla gece beslemeleri sikça görülüyor. Biberon çürügü de yine ülkemizde sik rastlanan bir durumdur. Alinan gidalarin agiz ortamini pH’sini düsürmeleri çürük yapici etkilerini arttirdigi için özellikle dikkat edilmelidir .

MEYVE SULARINA DIKKAT!

Meyve sulari, hafif içecekler ve sirke içinde bulunan asidik yapidan ötürü, tüketilirken kontrollü olunmasi gereken içecekler arasinda yer aliyor.

Özellikle dis yüzeylerin erozyon olusturabilen bu tür içeceklerin tüketimi, çürük açisindan yasla artan olumsuz özellikler tasiyor.

Kolali içecek kullanimi sonrasi ilk bir saat içerisinde erozyon olusturabilecek olumsuz ortam etkisi, süt ve peynir gibi yiyeceklerin tüketilmesi ile azaltilabiliyor. Bu tip kolali içecek ve meyve sularinin meyvenin kendisine göre eroziv etkileri açisindan çok daha zararli olduklari unutulmamalidir .

Besinlerin çürük yapici etkileri, hazirlanma biçimlerine, dislerin üzerinde durabilme sürelerine göre de degisebiliyor. Rafine ürünler hazirlanma yöntemleri açisindan daha çürük yapicidir.

Karamela, lokum dis üzerinde uzun süre kalabilen sekerlerin çürük yapici etkileri artiyor. Çürük riski, karbonhidrat alimi ögün aralarinda da oldugunda daha fazla oluyor.

Genellikle ögün aralarinda karbonhidrat içerigi ve glisemik indeksi yüksek besinler tüketiliyor.

Atistirma sikligi ile çürük olusumu arasinda pozitif bir iliski bulunuyor.

Genel olarak bakildiginda 5 yasina kadar çocuklarin yüzde 60’inin 1 ya da daha fazla çürük veya restorasyonlu dis tasidiklari belirtiliyor.

ÖKSÜRÜK SURUPLARI DA DISLERI ÇÜRÜTÜYOR

Glisemik Indeks (GI) yenilen herhangi bir besinin kan sekerini yükseltme yetenegi olarak tarif ediliyor. GI düsük besinler, bireylerin daha uzun süre tok kalmalarini sagliyor.

Ancak besinin GI degerini etkileyen birçok etken bulunuyor. Bunlar besinin içerisindeki nisasta miktari, posa türü, pisirme ve hazirlama sekli, protein ve yag miktari gibi … Ögünlerde ve ögün aralarinda glisemik indeksi düsük ürünler tercih edilmesi gerekiyor. Bu hem sik acikmayi önleyecek hem de çürük riskini düsürecektir. Ögün atlanmasi, dogrudan rafine karbonhidrat tüketimini etkiliyor.

ABD’de DMF(çürük,kayip,dolulu dis) indeksi ile ögün aralarinda seker içerikli atistirmalarla dogrudan iliski oldugu gösterildi. Kisaca çocuklara kahvalti bilincinin verilmesi, yüksek kalorili gida alimlarini ve kötü beslenmelerini engelleyerek agiz sagliklarini olumlu etkileyecektir.

Tatlandirilmis surup formunda ilaçlari sik kullanan çocuklarda da çürük sikligi artar. Kullanim sonrasi agzin çalkalanmasi önerilmelidir. Sonuç olarak sosyoekonomik faktörlerin de dis çürügünde etkili oldugu bilinmektedir. Çürük sonucu dis kayiplari ortodontik sorunlari da beraberinde getirecektir. Kötü beslenmenin olasi etkilerinden korunabilmek için her tür agiz hijyeni girisiminin yapilmasi önemlidir.

En basit ve ucuz yöntem ise kuralina uygun olarak yapilan dis firçalanmasi islemidir.

Yazan: Prof. Dr. Gamze AREN
(Istanbul Dis Hekimligi Fakültesi Pedodonti AD)



Sagligin Sesi


Yukarı coshyilmaz@hotmail.com Bu Konudan Şikayetçiyim.!

  _AnArchy_1903
[BESIKTASK]


Kayıt Tarihi : 11/29/2007
Yer : ISTANBUL
Mesaj Sayısı : 811
   12/15/2007 12:14:56 AM  
Forumdaki mesajları normal okuyabilmeniz için üye girişi yapmalısınız.

vaybe bunlari ögrendik iyi oldu dis çok önemli abi bence dikkat etmek lazim çürüdükten sonra disi isi bitiyo dolgu falan yalan sagol çoskun bilgilendirdin bizi.

KANLARIMIZ KIZILAYA,ORGANLARIMIZ FENERE HELAL OLSUN:=)...ÇARSI...HERKEZE NASIP OLMAZ BESIKTASLILIK...........
Yukarı Bu Mesajdan Şikayetçiyim.!

Sayfalar : [ 1 ]

Forumdaki konulara cevap yazabilmeniz için üye girişi yapmanız gerekmektedir.


 
   Ana Sayfa    Foto Galeri    Ziyaretçi Defteri    Iletisim