Günvakti Köyü
 Ana Sayfa
 Günvakti Köyü
 Günvakti Gençlik
 Köyümüzün Tarihçesi
 Askerlerimiz
 Hava Durumu
 Merkez Köy Imami
 Köy Muhtari
 Kavakça Mh. Imami
 ILETISIM
Günvakti Köyü Derneği
 YÖNETIM KURULU
 Tüzügümüz
 Dernek Faaliyetleri
 Etkinliklerimiz
İnteraktif Bölümler
 Resim Galerisi
 Video Galerisi
 Konuk Defteri
 Forum
 Link Panosu
 Üyelerimiz
 Firma Rehberi
Üyelik Sistemi
Kullanıcı Adı:
Şifre:
Beni Hatırla   
Üye Ol - Sifremi Unuttum
Ad :
Email :
Mesajınız :
  kadir karaman
  Tüm Islam Aleminin hemserilerimin ve dostlarimin Cuma günü mübarek olsun hayirli cumalar.hayirli bol kazançlar dilerim saglikli huzur içimde   ......
  kadir karaman
   Tüm Islam Aleminin hemserilerimin ve dostlarimin Cuma günü mübarek olsun hayirli cumalar.hayirli bol kazançlar dilerim saglikli huzur içimd   ......
  kadir karaman
  HAYIRLI CUMALAR   ......
 » » Engin Canbaz, Gençlere Enver Pasa ve Sarikamis Harekatini Anlatti

Bozkurt Belediye Baskani Engin Canbaz gençlere Enver Pasa ve Sarikamis harekâtini anlatti.

 

      Belediye Baskani Canbaz, ilçede 15 günde bir ilçedeki gençlerle tarih, kültür, edebiyat ve sanat konularinda düzenledigi toplantilarinin ikincisini gerçeklestirdi.

 

      Türk Tarih Meydani’ndaki Ceydo Restoran’ta yapilan toplantida gençlere “Enver Pasa ve Sarikamis harekati”ni anlatan Canbaz, Enver Pasa’nin Bozkurt’lu oldugunu söyledi.

 

      Canbaz, Türkiye’de Enver Pasa’nin yanlis bilindigini ifade ederek, Enver Pasa Türk tarihinin Mustafa Kemal Pasadan sonra en çok konusulan pasasidir. Ben Enver pasayi 1960 yilinda ortaokula giderken ilçemizin önde gelen büyüklerinden Tahir Çavus’tan dinledim o günden beri Enver pasayla ilgiliyim. Enver Pasa’nin adi Ismail Enver’dir. Istanbul divan yolu diye bir semtte dogdu Ahmet Bey ve Ayse hanimin oglu, dogum tarihi 1881 Mustafa Kemal ile ayni dogumda ailenin 6 çocugundan biri. Kendi hatirasinda nerde dogduguna, nerden geldigine yer vermemis ama kendisinden bir yas küçük olan amcasi Halil Pasa yazdigi hatirasinda “sözün kisasi bende Anadolu’nun Kastamonu vilayetinin Inebolu kazasinin Abana nahiyesine bagli Persembe pazari (Bozkurt’un eski adi) köyünden haci kaptan oglu Kamil Beyin ogluyum” diyor. Bu bilgilere dayanarak Enver Pasa’nin hemsehrimiz oldugunu biliyoruz dedi. (Kamil Bey Enver Pasa’nin büyük babasidir.)

 

     Enver Pasa’nin ve ailesinin hayatini tarihsel bilgilere dayandirarak gençlere anlatan Canbaz, Enver Pasanin yaptigi plana uyulsa Sarikamis’a iki gün evvel varabilecekti. Hafiz Hakki Pasa’nin yanlislari ve diger kolordu komutanin inadi yüzünden çok büyük kayip verilmistir. Ordumuzun büyük bölümü donarak ölmüstür ama kesinlikle ölenlerin aysisi 90 bin degil 36 bindir. Sarikamis’ta kayip, kaçak ve Sehitlerimizin sayisi 78 bindir”

 

M. Kemal Atatürk diyor ki: "Enver bir günes gibi dogmus, bir gurûb ihtisamiyla batmistir; arasini tarihe birakalim."

 

Ismet Inönü diyor ki: "Enver Pasa ihtilalden önce ahlak, cesaret ve kahramanlik misali olarak taninmistir. Enver'e en çetin kita hizmetleri tam ve itimatla emniyet edilmistir. Enver Pasa sahsî meziyetleriyle iyi bir asker, iyi bir subay olarak, cemiyetin kusur olarak bildigi unsurlardan, insanin tasavvur edemeyecegi kadar nasibi olmayan bir tiptir."

 

Zeki Velidî Togan diyor ki: "Enver Pasa son Türk tarihinin en büyük sahsiyetlerinden biridir. Bu zât, Türk ve dünya siyasi hayatindaki konumunu süphesiz ki tesadüfen yahut birisinin korumasinda elde etmedi." 

Ziya Nur diyor ki: "Enver'in Ravza-i Mutahhara'ya girisini canlandiran cümleler; tüyler ürpertici bir inanç ve edep yüksekliginin muhtesem tablosudur."

 

       Canbaz ayrica Sarikamis harekâti için Enver Pasa’nin Kaiser II. Wilhelm'in hatirina savasa girip 90 bin sehit verdigimizi söylüyorlar bu tamamen yalan ve yanlistir. dedi.

 

       Enver pasayi gençlerin çogunun tanimadigini da vurgulayan Canbaz gençlere tarihinizi arastirin diye ögütledi.

 

Anadolu Ajansi

Eklenme Tarihi :3/10/2012 12:53:49 PM Ekleyen :baskan


bu haberi okudum,bende diger yanis bilenler gibi biliyordum,yani enver pasanin sirf inadi ihtiraslari sonucu yemenden gelen üzerinde yazlik kiyafet bulunan 90 bin askeri zorlu kis sartlarinda ilerisi görünmeyen bir uçuruma sürükledigi ve bu askerlerin büyük bir bölümünün hedefe varamadan donarak sehit oldugunu tarih kitaplarindan okumustum.baskanimizin dogru söyledigini biliyorum bazi kaynaklardan ayni haberleri okumustum,ayrica enver pasanin bozkurtlu oldugunuda baskanimizdan birkaç kez duymustuk..
      ahmet güner,günvakti köyü dern.bask.3/10/2012 1:03:35 PM
 


Adınız Soyadınız : Yorumunuz :


   Ana Sayfa    Foto Galeri    Ziyaretçi Defteri    Iletisim