Isrâ' ve Miraç, mu'cizesi Kur'ân ve sahih olan Hadîs-i Serîfler'de sabittir. Mi'râc'tan kasit, Allâh'in Rasûlü'nün ulvi âlemdeki ilginç olan seyleri görmekle sereflendirilmesi ve derecesinin yükseltilmesidir. Efendimiz, bu geceyi "Ben Miraç'tan daha güzel bir sey görmüs degilim." diye tarif ediyor. Ilahiyatçilar, bu gecenin namazla taçlandirilmasi gerektigini söylüyor.
Miraç Gecesi, Kur'an-i Kerim'de Isra Suresi'nin ilk ayetinde söyle anlatiliyor: "Bir gece, kendisine âyetlerimizden bir kismini gösterelim diye (Muhammed) kulunu Mescid-i Harâm'dan, çevresini mübarek kildigimiz Mescid-i Aksâ'ya götüren Allah noksan sifatlardan, zamandan ve mekandan münezzehtir; O, gerçekten isitendir, görendir."
MIRAC'IN MANEVî HEDIYELERI 1) Bes vakit farz namaz. Ihsan suuruyla kilinan namazlar, ümmetin miracidir.
2) "Âmenerrasûlü" diye bilinen âyetler. Bakara Sûresi'nin 285 ve 286. ayetleri.
3) Isra Suresi'nin 22-39. ayetlerinde bahsedilen 12 Islâm prensibi.
4) Allah'a hiçbir seyi ortak kosmadan ölen kimselerin günahlarinin affedilecegi ve Cennet'e girecekleri müjdesi.
5) Iyi amele niyetlenen kisiye -onu yapamasa bile- bir sevap; eger yaparsa on sevap yazilacagi, fakat kötü amele niyetlenen kisiye -onu yapmadigi müddetçe- hiçbir günahin yazilmayacagi; ancak isledigi zaman da sadece bir günah yazilacagi müjdesi.
BU GECE NASIL DEGERLENDIRILEBILIR? Müslümanlar tarafindan özellikle Miraç gecesinin kutlanmasi gerektigni belirten Ilahiyatçilar bu geceyi degerlendirmek adina Kur'ân-i Kerim okunmasini, Peygamber Efendimiz'e salât ü selâmlar getirilmesini, varsa kaza namazi yoksa nafile namazlar kilinabilecegini tavsiye ediyor.
Geçmisin muhasebe ve murakabesinin de yapilmasi gerektigini belirten Ilahiyatçilar bu mübarek gün ve gecede günahlardan da samimi olarak tövbe ve istigfar edilmesini tavsiye ediyor.
Anadolu Ajansi
|