Günvakti Köyü
 Ana Sayfa
 Günvakti Köyü
 Günvakti Gençlik
 Köyümüzün Tarihçesi
 Askerlerimiz
 Hava Durumu
 Merkez Köy Imami
 Köy Muhtari
 Kavakça Mh. Imami
 ILETISIM
Günvakti Köyü Derneği
 YÖNETIM KURULU
 Tüzügümüz
 Dernek Faaliyetleri
 Etkinliklerimiz
İnteraktif Bölümler
 Resim Galerisi
 Video Galerisi
 Konuk Defteri
 Forum
 Link Panosu
 Üyelerimiz
 Firma Rehberi
Üyelik Sistemi
Kullanıcı Adı:
Şifre:
Beni Hatırla   
Üye Ol - Sifremi Unuttum
Ad :
Email :
Mesajınız :
  kadir karaman
  Tüm Islam Aleminin hemserilerimin ve dostlarimin Cuma günü mübarek olsun hayirli cumalar.hayirli bol kazançlar dilerim saglikli huzur içimde   ......
  kadir karaman
   Tüm Islam Aleminin hemserilerimin ve dostlarimin Cuma günü mübarek olsun hayirli cumalar.hayirli bol kazançlar dilerim saglikli huzur içimd   ......
  kadir karaman
  HAYIRLI CUMALAR   ......
 » Yilin ilk ay tutulmasi bu gece

Ayin bakir rengine dönecegi gökyüzü söleni Türkiye'den de izlenebilecek...

20.02.2008 11:49
Bu yil gerçeklesecek iki ay tutulmasindan ilki bu gece meydana gelecek. Ayin bakir renge dönüsecegi bu gökyüzü söleni dolayisiyla Ankara Üniversitesi (AÜ) Rasathanesinde bir dizi etkinlik düzenlenecek. Ücretsiz gerçeklestirilecek etkinliklerde, tam ay tutulmasinin yani sira Satürn ve Mars gezegenlerinin de gözlemi yapilacak.

Ankara Üniversitesi Rasathanesi yetkililerinden edindigi bilgiye göre, tam ay tutulmasi bu gece Türkiye saati ile 02.36'da baslayacak. 05.01'de gerçeklesecek olan tam tutulma yaklasik 50 dakika sürecek. Tutulma baslangicinda güney-güneybati yönünde ufuktan yaklasik 40 derece yükseklikte görülecek olan Ay, tam tutulma baslangicinda bati yönünde ufuktan yaklasik 15 derece yükseklikte olacak. Tam tutulmadan saat 07.09'da çikacak olan Ay, 06.38'de batacak, bu nedenle tutulmanin sonu Türkiye'den izlenemeyecek.

Tam Ay tutulmasi, Kuzey ve Güney Amerika, Afrika ve Avrupa kitalarindan da izlenebilecek.

 Sabaha karsi gerçeklesecek olan tam tutulma evlerden izlenebilecegi gibi AÜ Rasathanesinde uzman gözlemcilerin esliginde de ücretsiz izlenebilecek.

Ay tutulmasi nedeniyle rasathane gece boyu açik olacak. Saat 22.00'de baslayacak etkinliklerde ''Ay Tutulmasinin Önemi'' konulu bir sunum yapilacak. Belgesel gosterimlerinin de yapilacagi rasathanede ziyaretçiler, havanin açik olmasi durumunda rasathanedeki tüm teleskoplardan gökyüzünü izleyebilecekler. Ziyaretçiler, teleskoplarla tam ay tutulmasinin yani sira, gökyüzünde izlenmeye uygun tüm gök cisimleri ile Satürn ve Mars gezegenlerini de izleyebilecekler.

-AY TUTULMASI-

Ay, Dünya'nin çevresinde; Dünya da Ay ile birlikte Günes çevresinde yörünge hareketleri yaparken Günes'e dönük olan yüzleri aydinlik, öbür yüzleri de karanlik olarak görülüyor. Karanlik tarafta uzayda birer gölge konisi olusuyor.

Ay, Dünya'nin gölge konisine girdiginde Ay tutulmasi, Ay'in gölge konisi Yer üzerine düstügünde ise Günes tutulmasi meydana geliyor. Ay tutulmasi sadece Ay Dolunay evresindeyken Dünya'nin gölgesinin bir kismindan geçerse gerçeklesiyor. Tam Ay tutulmasi esnasinda Ay'in tümü Dünya'nin tam gölge bölgesinden geçiyor ve bu olay Ay'in görünen renginin degisime ugramasiyla hemen göze çarpiyor.

Ay tutulmasi dünyanin yuvarlak oldugunun gözlemsel bir tespiti olmasi bakimindan da ilgiyle izleniyor. Çünkü Ay'i örten dünyanin gölgesi oldugundan gölgenin biçiminden hareketle Yer'in sekli belirlenebiliyor.

Ay tutulmasinda Ay'in dünyaya dönük yüzü kizil bir renge bürünüyor. Bu kizarmis isimin incelenmesiyle yer atmosferi hakkinda, atmosferin kimyasal pozisyonu ve atmosferdeki toz miktari gibi ayrintili bilgi edinilebiliyor.

Anadolu Ajansi

Eklenme Tarihi :2/20/2008 1:05:03 PM Ekleyen :_AnArchy_1903




Adınız Soyadınız : Yorumunuz :


   Ana Sayfa    Foto Galeri    Ziyaretçi Defteri    Iletisim