Günvakti Köyü
 Ana Sayfa
 Günvakti Köyü
 Günvakti Gençlik
 Köyümüzün Tarihçesi
 Askerlerimiz
 Hava Durumu
 Merkez Köy Imami
 Köy Muhtari
 Kavakça Mh. Imami
 ILETISIM
Günvakti Köyü Derneği
 YÖNETIM KURULU
 Tüzügümüz
 Dernek Faaliyetleri
 Etkinliklerimiz
İnteraktif Bölümler
 Resim Galerisi
 Video Galerisi
 Konuk Defteri
 Forum
 Link Panosu
 Üyelerimiz
 Firma Rehberi
Üyelik Sistemi
Kullanıcı Adı:
Şifre:
Beni Hatırla   
Üye Ol - Sifremi Unuttum
Ad :
Email :
Mesajınız :
  kadir karaman
  Tüm Islam Aleminin hemserilerimin ve dostlarimin Cuma günü mübarek olsun hayirli cumalar.hayirli bol kazançlar dilerim saglikli huzur içimde   ......
  kadir karaman
   Tüm Islam Aleminin hemserilerimin ve dostlarimin Cuma günü mübarek olsun hayirli cumalar.hayirli bol kazançlar dilerim saglikli huzur içimd   ......
  kadir karaman
  HAYIRLI CUMALAR   ......
 » Sahilde kestane alarmi

Insanlari tehdit eden kanser hastaligi, kestane ormanlarini da tehdit etmeye basladi.

Kastamonu’nun Karadeniz kiyisinda bulunan Bozkurt, Abana, Cide, Doganyurt, Inebolu, ve Çatalzeytin ilçeleri sinirlari içinde yer alan yaklasik 4 bin hektarlik kestane ormani bilinçli bir sekilde mücadele edilmedigi takdirde kisa bir süre sonra yok olacak.

            Kastamonu Orman Bölge Müdürlügü, Karadeniz sahilindeki kestane agaçlarini dehdit eden dal kanseri hastaligi ile ilgili genis kapsamli bir çalisma baslat. Bu çalisma kapsaminda dün Bozkurt’ta kestane üreticilerini bilgilendirmeye yönelik konferans düzenlendi. Konferansta 2008 yili içinde kullanilacak olan bir ilaçla kanserin önüne geçilebilecegi vurgulandi.

            Kastamonu Orman Bölge Müdürlügü ve Bozkurt Orman Isletme Müdürlügünce “Kestane ormanlarinin iyilestirilmesi, gençlestirilmesi, yenilenmesi ve agaçlarin kuruyarak ölümüne neden olan mevcut kestane dal kanseri hastaligi ile mücadele ve önleme yöntemleri” konulu konferans yapildi. Konferansin açilis konusmasini ise Bozkurt Orman Isletme Müdürü Ihsan Köse yapti.

            Konferans Bartin Orman Fakültesinden Profesör Dr. Surhay Allahverdi ve Orman Bölge Müdürü Ali Akgün tarafindan verildi.


          Konferans sonrasi Bozkurt Orman Isletme Müdürlügüne bagli Bozkurt Sefligi tarafindan 2007 yili ilkbaharinda Beldegirmeni Köyü dahilinde Kestane Dal Kanseri hastaligina maruz kalan ve hastaligi önlemek amaciyla mücadele yapilmis ormanlik sahada inceleme yapildi.


             Bozkurt Halk Egitim Merkezi salonunda yapilan konferansa Bozkurt Kaymakam Vekili Abdulmuttalip Aksoy, Belediye Baskan Vekili Cemalettin Sari, Kastamonu Orman Fakültesinden Yrd. Doc. Dr. Sabri Ünal, Bölge Müdür Yardimcilari, Sube Müdürleri, Bozkurt, Cide, Inebolu ve Çatalzeytin Orman Isletme Müdürlügü teknik personeli ile Kastamonu Tarim Il Müdürlügü elemanlari yani sira çok sayida Kooperatif Baskani, Köy Muhtarlari ve kestane üreticileri katildi.


60-70 BIN TON KESTANE ÜRETILIYOR

Özellikle Karadeniz Sahil kesimindeki kestane agaçlarini etkisi altina alan ve bölgenin önemli bir geçim kaynagi olan kestane agaçlarinin kurumasindan dolayi meyvelerinin gün geçtikçe azaldigi ve Hastaligin önlenmesi üzerinde çalismalar yapildigi ve çalismanin 2008 yili sonunda sonuçlanacagini belirten Prf. Dr. Sürhay Allahverdi, “Türkiye Ormanlarinda yilda ortalama 60-70 bin ton civarinda kestane üretilmekte. Bu rakam itibariyle Türkiye dünyada 3. sirada yer almaktadir. Kestane agaçlarina ariz olan bu hastalik sadece Türkiye’nin degil, 1910’lu yillardan beri kestane ormanlarinin bulundugu diger ülkelerde de sorun olmaktadir” dedi.


ÖNLEMLER ALINDI ANCAK BASARILI SONUÇLAR ELDE EDILEMEDI

Kestane agacindan sadece meyve olarak degil, kerestesinden de faydalanildigini belirten Surhay Allahverdi, 1986 yilindaki Çernobil faciasindan sonra Dal Kanserinin mevcut oldugu agaçlardan dolayi bu hastaligin daha da hizli yayildigini, önlem olarak su an itibariyla birçok önlem denenmesine ragmen basarili olunamadigini söyledi.


YENI KESTANE ORMANLARI YETISECEK

Bugün itibariyle ise ilk önce mücadeleye zemin hazirlamak amaciyla Ormanlik ve Kültür sahalarinda bulunan hastalikli fertlerin kesilerek çikarilmasi gerektigini ifade eden Allahverdi, “Kesilen atik agaçlar yakilmak suretiyle imha edilmeli. Mevcut saglikli agaçlar tespit edilerek, Saglikli agaçlardan toplanacak tohumlara 2008 yili sonunda piyasaya sürülecek ilaçlar uygulanacak. Daha sonra daha sonra hastaliga dayanikli fidan üretilmesi, hatta bölgenin fidan ihtiyacinin karsilayacak bir fidanlik kurulmasi ile elde edilecek en az 2 yasindaki kestane fidanlari dikilerek yeni kestane ormanlarinin yetistirilmesi gerekiyor” dedi.

Anadolu Ajansi

Eklenme Tarihi :4/19/2008 10:35:07 AM Ekleyen :recepka


rasit hocam söylediklerinde çok hakli kestaneleri orman agaci yapanlar simdi ziraattan ve köylüden yardim istiyorlar bu ne lahana bune tursu kestanenin yeni kararla ziraat ürünü olmasi lazim insallah olur
      osman gürgen4/22/2008 11:26:02 PM
 
Bu toplantiya acizane bizler ve köy muhtarimiz sayin Hüseyin GÖRKAN katilmistir.Köy muhtarimiz bundan önce 250-300 ton kestane satardik su anda yiyecek kestanemiz yok., önce orman genel müdürü sunlari söyledi: "Kadasro çalismalari bitti ormandaki kuru kestaneleri kesecegiz siklarini ayiklayacagiz.Arazisinde kestane olanlara da müsade edecegiz".Tabiki kadostra çalismalarinda vatandasin arazisinde birak kestaneyi kestaneye yakin yerler bile yazilmadi.Vatandasin arazisi zaten findikla dolu Bozkurtta bu toplantinin ne amaci vardi anlayamadim.Çatalzeytin'den katilan bir vatandas bundan önce yapilan böyle bir toplantida ki amaca yönelik yaptigi fidan ve asilamaya oraman isletmesinin yardimci olmadigini söyledi.Ziraat Teknisyeni Ali Bey su basatan bulanik kestane oraman ürünü konferans ziraatla ilgili vatandasin bununla ne ilgisi var kestane agaci ziraat ürünü olmalidir diye konustu.Sonuç vatandas kestaneyi su ana kadar korumus,büyütmüs bundan sonra kestanenin sahibi orman olmustur.Vatandas köyü birakipta Isatnbul'a niye gitmesin.Insallah hayirlisi olur...
      Rasit GÖRKAN4/20/2008 9:16:37 AM
 
      4/20/2008 8:49:01 AM
 


Adınız Soyadınız : Yorumunuz :


   Ana Sayfa    Foto Galeri    Ziyaretçi Defteri    Iletisim