Akaryakitta vergi kaçaginin önüne geçilmesi için pompalara konulan yazarkasalar üzerinden de vergi kaçirildigi ortaya çikti. Maliyecileri bile hayrete düsüren olayda, bazi akaryakit istasyonlarinda ayni plakaya 10-15 dakika arayla fatura kesildigi tespit edildi.Bazi araçlarin, deposunun 4-5 kat üzerinde benzin aldigi belirlendi. Istasyon sahiplerini uyaran Maliye, suçun tekrari halinde yüklü ceza kesecegini vurguladi. Yetkililer tüketicilerden de akaryakit fislerini mutlaka almalarini isterken, "Yoksa vergi kaçakçilarinin ekmegine yag sürmüs olursunuz." ifadesini kullandi. Söz konusu durumdan kendilerinin de rahatsiz oldugunu ifade eden sektörün çati örgütlerinden TABGIS’in baskani Atif Ketenci, bu yüzden haksiz rekabete maruz kaldiklarini belirtti. Ketenci, "Biz, bunu 5 yil önce, istasyonlara yazarkasa konulmasi istendiginde söylemistik. Art niyetli insan her araca degil, istedigi plakaya fis keser. Ya da adam, pompaciyla anlasir, isyeri sahibinin bundan haberi olmaz. Maliye, bizi dinledi; ama sistemi kendi bildigi sekil ve yöntemle kurdu. Görülüyor ki, bu isi yapmak isteyenlerin önü kesilemedi." siteminde bulundu.
Akaryakit kaçakçiligi ve sektördeki kayit disiligi önlemek amaciyla pompalara yazarkasa takilmasina karar verildi. Ilk olarak Mayis 2004’te gündeme gelen uygulama degisik sebeplerle bes kez ertelendi. Uygulamaya ancak Temmuz 2006’da geçilebildi. LPG dahil satislari 1 milyon YTL’yi asan benzin istasyonlarindaki pompalara bakanlik onayli yazarkasa takilmasi zorunlu hale getirildi. Maliye’nin ani denetimi, bazi benzin istasyonlarinda yapilan fis usulsüzlügünü ortaya çikardi. Edinilen bilgiye göre Maliye, benzin istasyonlarina bir yazi gönderek 10 günlük (20-30 Haziran 2007) dönemi içeren akaryakit satislarinin yazarkasa fisi ve plaka bazli hazirlanip CD halinde gönderilmesini istedi. Gelen CD’leri tek tek inceleyen vergi uzmanlari, bazi istasyonlarda ayni araç plakasina sik araliklarla çok sayida fis kesildigini tespit etti. Yapilan bu islemler; miktar, saat, tarih, pompa numarasi seklinde hazirlanarak liste haline getirildi. Maliye bu listeyi istasyon sahiplerine göndererek, kendilerini vergi dairelerine davet etti. Ayni zamanda vergi mükellefi olan istasyonculara, yapilan islemin suç oldugu belirtilerek, tekrari halinde isletme sahibi, pompaci ve fisi alan aracin isletme sahibi hakkinda vergi usulsüzlügü-kaçakçiligi islemi yapilacagi uyarisini yapti.
Zaman, Maliye’nin uyardigi istasyonlardan birinde isletme müdürlügü yapan A.H.’ye ulasti. Bazi benzinliklerde kesilmeyen fislerin yüzde 5-6 komisyonla satildigi iddialari oldugunu dile getiren A.H., kendi istasyonlarinda da az da olsa ayni plakaya birkaç fis kesildiginin ortaya çiktigini söyledi. Çagrildiklari vergi dairesinde 10-20 milyarlik fislerden bahsedildigini aktaran A.H., sunlari söyledi: "Tabii bunlar büyük rakamlar. Bir istasyondan bu büyüklükte yakit alinmasi dikkat çekici. Önemli olan Maliye’nin bu fisleri gider gösterenleri incelemesidir. Yüzde 18 KDV var, hemen vergiden düsülebiliyor. Bu insan bu kadar yakiti ne yapti, böyle is alani var mi? Sadece istasyonlara yüklenmek dogru degil."
Akaryakitçi ’akilli çip’e karsi Akaryakit Bayileri Petrol ve Gaz Sirketleri Isveren Sendikasi (TABGIS) Baskani Atif Ketenci, ani denetimin, pompaya yazarkasa konulmasinin istasyonlardaki vergi kaybina çare olmadigini ortaya koydugunu söyledi. Benzer tekliflerin kendilerine de geldigini aktaran Ketenci, "Biz hayir diyoruz. Adam bu kez gidip benzini baska yerden aliyor. Haksiz rekabet olusuyor." dedi. Ketenci’ye göre akaryakit sektöründeki kayitdisilik ve usulsüzlüklerin çözümü için Maliye’nin mutlaka kendilerine kulak vermesi gerekiyor. Yazarkasadan sonra istasyonlara ve ticarî araçlara çip uygulamasinin gündeme geldigine isaret eden baskan, burada da ayni hataya düsülecegi görüsünde. Ketenci, "15 milyon araca çip takilmasi konusuluyor. Bu asayis, güvenlik gibi gerekçelerle yapilacaksa, biz sektör olarak devletimize destek veririz. Ama, ticarî bir uygulama olacaksa, bu da sorunu çözmez. Çözüm, PETDER, ADER, AKADER, TABGIS, PUIS gibi sektör kuruluslariyla bir araya gelip fikir alisverisinde bulunmakla olur. Mesela, istasyonlarda araç tanima sistemi var. 3-4 milyon araç kullaniyor ve insan eli degmiyor. Var olan bir sistem. Bu gelistirilebilir, yayginlastirilabilir. Oturup konusulmali, vergi kaybini önleyecek kalici çözüm böyle bulunur." dedi.
habersaati.com
|