Günvakti Köyü
 Ana Sayfa
 Günvakti Köyü
 Günvakti Gençlik
 Köyümüzün Tarihçesi
 Askerlerimiz
 Hava Durumu
 Merkez Köy Imami
 Köy Muhtari
 Kavakça Mh. Imami
 ILETISIM
Günvakti Köyü Derneği
 YÖNETIM KURULU
 Tüzügümüz
 Dernek Faaliyetleri
 Etkinliklerimiz
İnteraktif Bölümler
 Resim Galerisi
 Video Galerisi
 Konuk Defteri
 Forum
 Link Panosu
 Üyelerimiz
 Firma Rehberi
Üyelik Sistemi
Kullanıcı Adı:
Şifre:
Beni Hatırla   
Üye Ol - Sifremi Unuttum
Ad :
Email :
Mesajınız :
  kadir karaman
  Tüm Islam Aleminin hemserilerimin ve dostlarimin Cuma günü mübarek olsun hayirli cumalar.hayirli bol kazançlar dilerim saglikli huzur içimde   ......
  kadir karaman
   Tüm Islam Aleminin hemserilerimin ve dostlarimin Cuma günü mübarek olsun hayirli cumalar.hayirli bol kazançlar dilerim saglikli huzur içimd   ......
  kadir karaman
  HAYIRLI CUMALAR   ......
 » “1970’lere kadar,üreten bir Kastamonu vardi”

Kastamonu merkezinde 1956 yilinda 117 bakir isleyen, 2150 urgan isleyen ve 172 de dokuma atölyesinin bulunduguna dikkat çeken Üster, ”Simdi sanayiden söz ediyoruz. O yillarda otobüs klasörü üretimi yapan sanayimiz vardi. At arabasi imalati yapan isyerleri mevcuttu” dedi.

Söylesisinde esnaflar arasindaki ahenk, yardimlasma ve sakalasmalara da deginen Hüseyin Üster, esnafin dini bayramlar öncesinde ve müsterilere yönelik davranislarini ise söyle anlatti:

”Dini bayramlarin arifesinde isyerlerinin bulundugu her bölgede dualar yapilirdi.Terzi ve kunduraci esnafinin disindaki tüm esnaf öglen saatlerindeki dua sonrasi isyerlerini kapatir ve bayram hazirliklarina baslardi. Esnafin müsteriye verdigi degeri de anlatmadan geçemeyecegim. Simdiki Banka Sokak diye bilinen yerde bir lokanta vardi. Memleketimizin önce gelen insanlari burada oturur o günün sartlarina göre eglenirlerdi. Yeni bir plak çiktiginda kesinlikle bir tane alinmazdi. Kim önce alirsa üç tane alirlardi. Bu pikaplardan biri lokantada kalirdi. Istanbul’a göçen bir büyügüm nakletmisti. 35 yil sonra ayni arkadas grubuyla bu lokantada toplanmislar ve sohbetler sirasinda yillar önce lokantaya hediye ettikleri plak çalinca çok duygulanmislar. Düsünebiliyor musunuz? 35 yil boyunca esnaf o plagi saklamis ve müsterisini memnun etmis.”

Isadami Hüseyin Üster, Kastamonu’da üretime yönelik maullerin disariya gönderildigi dönemde kontrolden geçirildigini de ifade etti. Il disina toptan satisi yapilan urganlarin Ticaret Odasi Kontrol Memuru’nun denetiminden geçmeden pazara sunulamadigina isaret eden Üster, ”Rulolar halindeki urganlarin içersinde olaki agirlik yapsin diye yabanci bir cisim bulunsun, bu kontrol memuru aninda furçayla zifti o mamule sürerdi. Sürülen bu kara zift, o hileli üretimi yapan kisinin alnina sürülen kara bir leke anlamina gelirdi. Bu denetim sayesinde Kastamonu urganlarindan en küçük bir sikayet bile gelmemistir” diye konustu.

O günlerin ölçü birimi olan ”Okka” hakkinda da bilgi veren ve bir ”Okka”nin 1 kilo 283 gr geldigini hatirlatan Üster, kendisinin en son ”Okka” ile tereyagi aldigini ifade etti.

O yillarda is hayatinda kullanilan bazi önemli sözleri de katilimcilarin bilgisine sunan Üster, sözlerini söyle tamamladi:

”Herhangi bir yerde haddini asan ve oturacak yeri bilmeyenlerle ilgili oldukça ilgi çekici halk deyisleri vardi. Bunlardan bir tanesi, ”Oturacak yerini bilmeyen insan, pantolonunu fazla eskitir.” Bir digeri, ”Burnuna sarimsak dayamis, gül kokusu bekler”gibi. Bunlarin hepsi bir anlam ifade eder.”

 

murat köse

Anadolu Ajansi

Eklenme Tarihi :8/29/2008 2:55:57 PM Ekleyen :kadir


Degerli kardesim çok güzel bir yazi yazmissiniz.Biz kendimizi geçmisimizi bilmiyoruz.Geçmisini tanimiyan ceddini arastirmiyan ülkesinin kiymetini bilemez.Altin degeri bilinirse kiymetlidir.
      imam8/29/2008 11:33:25 PM
 


Adınız Soyadınız : Yorumunuz :


   Ana Sayfa    Foto Galeri    Ziyaretçi Defteri    Iletisim