Günvakti Köyü
 Ana Sayfa
 Günvakti Köyü
 Günvakti Gençlik
 Köyümüzün Tarihçesi
 Askerlerimiz
 Hava Durumu
 Merkez Köy Imami
 Köy Muhtari
 Kavakça Mh. Imami
 ILETISIM
Günvakti Köyü Derneği
 YÖNETIM KURULU
 Tüzügümüz
 Dernek Faaliyetleri
 Etkinliklerimiz
İnteraktif Bölümler
 Resim Galerisi
 Video Galerisi
 Konuk Defteri
 Forum
 Link Panosu
 Üyelerimiz
 Firma Rehberi
Üyelik Sistemi
Kullanıcı Adı:
Şifre:
Beni Hatırla   
Üye Ol - Sifremi Unuttum
Ad :
Email :
Mesajınız :
  kadir karaman
  Tüm Islam Aleminin hemserilerimin ve dostlarimin Cuma günü mübarek olsun hayirli cumalar.hayirli bol kazançlar dilerim saglikli huzur içimde   ......
  kadir karaman
   Tüm Islam Aleminin hemserilerimin ve dostlarimin Cuma günü mübarek olsun hayirli cumalar.hayirli bol kazançlar dilerim saglikli huzur içimd   ......
  kadir karaman
  HAYIRLI CUMALAR   ......
 » 30 agustos zafer bayraminiz kutlu olsun

30 AGUSTOS ZAFER BAYRAMI

GÜNÜN ANLAMI VE ÖNEMI
   Birinci Dünya Savasi sonunda imzalanan Mondros Mütarekesi ve Sevr Antlasmasiyla yurdumuz tamamen elimizden aliniyor, vatanimizda hür olarak yasama hakkimiza son veriliyordu. Yüzyillardir üzerinde bagimsiz olarak yasadigimiz bu topraklar düsmanlara veriliyor, bizim de bunu kabul etmemiz isteniyordu.
   Türk milletinin bu durumu kabul etmesi elbette mümkün degildi. 19 Mayis 1919'da Atatürk'ün Samsun'a çikmasiyla, lideriyle kucaklasan Anadolu, Atatürk'ün önderliginde Kurtulus Savasi'ni baslatti. Amasya Genelgesi'nin yayinlanmasinin ardindan Erzurum ve Sivas Kongreleri yapildi. Daha sonra 27 Aralik 1919'da Ankara'ya gelen Atatürk, 23 Nisan 1920'de TBMM'yi kurdu. Böy-lece hem memleketin yönetimi halkin iradesine verilmis oluyordu. Hem de Kurtulus Savasi'nin merkezi Ankara oluyordu.
   TBMM meclisi yaptigi görüsmelerde yurdun durumunu ve kurtulus çarelerini aradi. "Misak-i Millî sinirlari içinde vatanin bir bütün oldugu ve parçalanamayacagi görüsü"nden hareketle, düsmanla mücadele karari alindi. Olusturulan düzenli ordularla savasa girildi. Ilk basari, Dogu'da Ermeni çetelerine karsi kazanildi. Daha sonra, Bati cephesinde, Yunanlilarla, I. Inönü ve II. Inönü Savaslari yapildi. Bu savaslarin kazanilmasiyla Yunanlilar'a büyük bir darbe indirilmis oldu. Bunun üzerine Yunan ordusu yeniden saldiriya geçti. Saldiri üzerine Mustafa Kemal, or-dularina: "Hatti müdafaa yoktur sathi müdafaa vardir. Bu satih, bütün vatandir. Vatanin her karis topragi vatandasin kaniyla islanmadikça terk olunamaz." emrini verdi.
   Türk askeri, büyük bir azim ve fedakârlikla bu karara uydu. 23 Agustos ve 12 Eylül 1921 tarihleri arasinda yapilan Sakarya Meydan Muharebesiyle, Türk milleti 1699 Karlofça Antlasmasindan beri ilk defa toprak kazanmaya basliyordu. Sakarya Savasi, Türk milletinin savunma durumundan taarruz durumuna geçtigi önemli bir savas olarak da tarihe geçti. Bu zafer sonunda, TBMM tarafindan, Mustafa Kemal'e "gazi" unvani ve "Maresal" rütbesi verildi.
   Türk tarihinin dönüm noktalarindan biri olan Sakarya Savasi'ndan sonra, büyük bir taarruzla düsmani tamamen yok etme karari alindi.
1922 yili Agustosuna kadar, hazirliklar tamamlandi. Güneydeki Türk birlikle-ri, büyük bir gizlilik içinde Bati cephesine kaydmld". Istanbul'daki cephane depolarindan silah ve cephane kaçirildi. Itilaf Devletleri tarafindan tahrip edilerek kullanilmaz hâle getirilen toplar onarildi. Yeni silâhlar satin alindi. Ordumuza taarruz egitimi yaptirildi. Bu hazirliklardan sonra, Gazi Mustafa Kemal'in baskomutan-ligini yaptigi ordumuz, 26 Agustos 1922'de düsmana saldirdi. Bir saat içinde düsman mevzileri ele geçirildi. 30 Agustos'ta düsman çember içine alindi. Sag kalanlar esir alindi. Esirler arasinda Yunan Baskomutani Trikopis'te vardi.
Bu savas, Atatürk'ün baskomutanliginda yapildigi için Baskomutanlik
Meydan Muharebesi olarak adlandirildi.
   Büyük Tarruzun basariyla sonuçlanmasindan sonra düsman, Izmir'e kadar takip edildi. 9 Eylül 1922'de Izmir'in kurtarilmasiyla yurdumuz düsmandan temizlenmis oldu. Hain düsmanin, haksizca ve alçakça isgaline "dur" diyen ve kanimizin son damlasini akitmadan yurdumuzu birakmayacagimizi dünyaya ispatlayan bu büyük zaferi her yil, 30 Agustos günü, bayram yaparak kutluyoruz.

DIGER

Eklenme Tarihi :8/30/2008 11:00:04 AM Ekleyen :guner37


Hatti müdafaa yoktur sathi müdafaa vardir. Bu satih, bütün vatandir. Vatanin her karis topragi vatandasin kaniyla islanmadikça terk olunamaz." BU SÖZÜN ÜSTÜNE DAHA NE SÖYLENEBILIRKI???
      GÜNER 378/30/2008 11:01:23 AM
 


Adınız Soyadınız : Yorumunuz :


   Ana Sayfa    Foto Galeri    Ziyaretçi Defteri    Iletisim