KURBAN HAKKA YÖNELISTIR
Dini bayramlarimizdan ikincisi olan Kurban Bayraminin en önemli hususiyeti kurban kesmektir. Kurban; Yüce Allah’a yaklasmak, yakin olmak, Yüce Allah’in rahmet ve magfiretine ulasmak maksadiyla kesilen hususi hayvana verilen isimdir. Kurban; Yüce Allah’in; “Rabbin için namaz kil ve kurban kes”(1) emrinin bize yükledigi bir sorumluluktur Bizleri yoktan var eden Yüce Allah’in izniyle 08 Aralik Pazartesi günü dini bayramlarimizdan ikincisi olan Kurban Bayramini büyük bir manevi coskuyla idrak edecegiz. Kurban Bayraminin, dini hayatimizda ve kültürel yapimizda önemli ve seçkin bir yeri vardir. Müslümanlar, dini bayramlar sayesinde elde ettigi manevi degerlerle yücelir ve insanlar arasinda birlik ve beraberligi tesis ederler. Dini ve milli hayatimizda önemli bir yeri olan bayramlarin amaci; sosyal dayanisma, yardimlasma ve kaynasmayi saglamak, birlik beraberligi kuvvetlendirmek, ibadet ve itaatimizle Allah’in hosnutlugunu kazanmaktir. Kurban Bayrami da tasidigi yüce misyonla, sosyal hayati paylastigimiz insanlar arasinda sevgi, kardeslik, tevazu ve yardimseverlik gibi güzel hasletlerin dinamik hale getirilmesine katkida bulunmaktadir. . Kurban, Müslüman’in Allah rizasi için canini, malini ve kanini her an vermeye hazir oldugunun açik bir göstergesidir. Kurban, mü’minin nefsini kusatan haset, kin, nefret ve benzeri bütün kötülüklerden arindirip, zengin ile ihtiyaç sahibi insanlarin yakinlasmasina ve bu sekilde Yüce Allah’in rizasinin kazanilmasina vesile olusturan müstesna firsatlardan biridir. Sevgili Peygamberimiz (s.a.s.)’in bu konuya vurgusu su sekilde olmustur: “Âdemoglu Kurban Bayrami günü, Allah katinda kurban kesmekten daha sevimli bir is yapmamistir. Süphesiz ki o kesilen kurban kiyamet günü boynuzlari ve killari ile gelir. Hiç süphe yok ki, kurbanin kani yere düsmeden önce Allah katinda kabul görür. Öyle ise gönüllerinizi kurban ile hos edin."(2)
KURBAN SÜKRÜN IFADESIDIR
Kurban ibadeti ile Allah yolunda fedakârligin nasil olmasi gerektigi ortaya konulmaktadir ve Mevla’mizin bize verdigi nimetlere karsi bir sükür ifadesidir. Kurban kesmek, gerek ferdi ve gerekse içtimai yönden birçok faydasi ve hikmeti olan mali bir ibadettir. Insanlik tarihi boyunca coskuyla yasanarak ve yasatilarak zamanimiza ulasan bu ibadet, inananlarin gönlünde derin bir muhabbet uyandirmis, toplumu meydana getiren fertleri birbirlerine yaklastirmistir. Dolayisiyla Hakka yaklasmanin ve halkla bütünlesmenin belirtilerinden biri de kurban kesmek olmustur.
KURBAN IBADETININ SOSYAL YÖNÜ ÇOK ÖNEMLIDIR
Kurban, Islâm'daki sosyal yardimlasma ve dayanismanin bir göstergesidir. Her gün dünyada sayisiz hayvan kesilir ve bundan çogunlukla varlikli kimseler yararlanir. Hâlbuki Kurban Bayraminda kesilen kurbanlardan daha çok yoksullar, ihtiyaç sahipleri istifade ederler. Insanlik tarihi kadar eski olan kurban ibadetini yerine getirme konusundaki gayretimiz ön planda olmalidir. Kurban ibadetini yerine getiren Müslümanlar bir taraftan ibadet suuruna ererken diger yönden de yoksullara ve bu baglamda kimsesizleri barindiran çesitli kurumlara yardimda bulunmanin manevi hazzini duyarlar. Birçok ibadette oldugu gibi, bu kutsal ibadetin de sosyal yönü daha agir basmaktadir. Sonuç olarak, kurbanin dini, ahlaki ve toplumsal birçok hikmet ve faydalari bulunmaktadir. Kurban toplumda kardeslik, yardimlasma ve dayanisma ruhunu canli tutar, sosyal adaletin gerçeklesmesine katkida bulunur. Zengine malini Allah'in rizasi, yardimlasma ve baskalariyla paylasma aliskanligini verir, onu cimrilik hastaligindan, dünya malina tutkunluktan kurtarir. Fakirin de varlikli kullar araciligiyla Allah'a sükretmesine, dünya nimetinin yeryüzündeki dagilimi konusunda karamsarlik ve düsmanliktan kendini kurtarmasina ve kendini toplumun bir üyesi olarak hissetmesine katki saglar. Kurban ibadeti; toplumda birlik beraberlik, kardeslik, yardimlasma, dayanisma ve fedakârlik duygularini kuvvetlendirir ve gelistirir. Hayati paylasan insanlar arasinda adaletin saglanmasina olumlu katkilar saglar. Kurban kesmenin özünde, Yüce Allah’a yakinlasmak, bu ugurda hiçbir fedakârliktan kaçinmamak ve O’nun emrine boyun egmek vardir. Bugünlerde kurban hazirliklari yapanlara Yüce Allah kolayliklar ihsan eylesin.
Selam ve dua ile Allah’a emanet olunuz…
------------------------------------------- (1) Kevser Suresi, 108/2. (2) Tirmizî, Adâhî, 1; Ibn Mâce, Adâhî, 3.
Nurettin MIDILLI Edingen DITIB Selimhan Camii Din Görevlisi –ALMANYA
Bu yazi Rasit hoca tarafindan sitaye atilmistir [email protected]
Anadolu Ajansi
|