Günvakti Köyü
 Ana Sayfa
 Günvakti Köyü
 Günvakti Gençlik
 Köyümüzün Tarihçesi
 Askerlerimiz
 Hava Durumu
 Merkez Köy Imami
 Köy Muhtari
 Kavakça Mh. Imami
 ILETISIM
Günvakti Köyü Derneği
 YÖNETIM KURULU
 Tüzügümüz
 Dernek Faaliyetleri
 Etkinliklerimiz
İnteraktif Bölümler
 Resim Galerisi
 Video Galerisi
 Konuk Defteri
 Forum
 Link Panosu
 Üyelerimiz
 Firma Rehberi
Üyelik Sistemi
Kullanıcı Adı:
Şifre:
Beni Hatırla   
Üye Ol - Sifremi Unuttum
Ad :
Email :
Mesajınız :
  kadir karaman
  Tüm Islam Aleminin hemserilerimin ve dostlarimin Cuma günü mübarek olsun hayirli cumalar.hayirli bol kazançlar dilerim saglikli huzur içimde   ......
  kadir karaman
   Tüm Islam Aleminin hemserilerimin ve dostlarimin Cuma günü mübarek olsun hayirli cumalar.hayirli bol kazançlar dilerim saglikli huzur içimd   ......
  kadir karaman
  HAYIRLI CUMALAR   ......
 » Tüm erkekleri Çanakkale`de ölen köy

Çanakkale’de en çok sehit veren kulüp” baslikli bir önceki yazimizin ana temasi Çanakkale’deki kadin sehitlerimizden söz etmek ve Çanakkale’nin dünya harp tarihi açisindan “ilk” olan bazi özelliklerine temas etmekti.

Çarpistigi siperinde bir Avustralyali tarafindan sehit edilen ve bedeninde tam 52 kursun yarasi tespit edilen 19–21 yaslarindaki kahraman Türk kizi örneginden yola çikarak, Türk Milleti’nin kadiniyla erkegiyle verdigi vatan müdafaasina isaret etmistik. E-mail adresimize gelen e-postalar gösterdi ki, mesaj yerine ulasmis.
Fakat itiraf etmek gerekirse bahsi geçen yazinin basligini belirlemede zorlandik. Yazi basliginda meramimizi en fazla 5 kelimede ifade etmemiz gerekiyordu. Yazinin vermek istedigi mesaji 5 kelimede ifade edemeyince, yazida sadece 3 cümle olarak geçen Çanakkale’de sehit olan futbolcular konusu bir bakima zaruretten öne çikti.
Fakat bu durum bir baska çarpici gerçege ayna tuttu. Yazinin tamamini okuyup yorum yapanlarla sadece basliga bakarak yorum yapanlar arasindaki fark kendini çok belli etti. Yorumlar yaziyi tamamlayici olmali diye düsünüyorum… Çünkü bizler yorumlarinizdan da istifade etmeyi düsünüyoruz.
Gelelim sadede…
Çanakkale’de sehit olan kadin kahramanlarimizdan söz ettigimiz bir önceki yazimizda bugün için, tüm erkeklerini Çanakkale’de sehit verdigi için adi Ersizler Köyü’ne çikan bir köyümüzden söz edecegimi ifade etmistim.
Kastamonu’nun Türk Kurtulus Savasi’ndaki rolü çok büyüktür.
Kastamonu Çanakkale’de en çok sehit veren iller arasinda 4. siradadir. Meshur Çanakkale Türküsü’nün Kastamonu kaynakli olmasi tesadüf degildir.
Çanakkale’de en çok sehit veren köy Kastamonu’nun Araç ilçesine bagli Güzlük köyüdür. Bu köyden 25 kisi Çanakkale’de sehit olmustur.
Fakat Kastamonu’nun bir köyü var ki, hikâyesi gerçekten de ilginçtir. Bir zamanlar ‘Dereköy’ adiyla anilan köy, zamanla Ersizler Köyü ismini almistir. Bu köyden Çanakkale Savasi’nda cepheye giden erkeklerin hiçbirisinin geriye dönmemesi bu ismi almasina neden olmustur.
Bu durumu yakin zamanda kaleme aldigi bir siirinde Kastamonu Emniyet Müdürü Yusuf Albayrak söyle ifade eder:
O kadar sehit verildi ki sirin Inebolu’ da.
Ismi döndü ilçenin Yigit Inebolu’ ya.
Erkek kalmayinca köy etrafinda,
Kadinlar, çocuklar, taze gelinler sarildi kagnilara.
Köye Ersizler dediniz, Yigit Inebolu’lular.
(Bu güzel siirin tamami için tiklayabilirsiniz)
Yazimizi son vermeden önce, 2527 evladini Çanakkale’de sehit veren Kastamonu’nun Türk Kurtulus Savasi’ndaki yeri konusunda birkaç not aktaralim.
 Kastamonu tarih boyunca hiç düsman isgaline ugramamistir. Türk Kurtulus Savasi’nda stratejik açidan Ankara için atar – toplardamar vazifesi görmüstür.
Sepetçioglu “Yaman olur Kastamonu usagi (erkegi)” dese de Kastamonu anasi da yigitlikte erkeginden geri degildir. Serife Baci, Halime Çavus, Hafiz Selman Izbeli ve isimsiz kadin kahramanlarin daha binlercesi Kastamonu’nun evlatlaridir…
Istiklal Harbi’nde basin yayin faaliyetlerinin en aktif oldugu yer Kastamonu olmustur. Mehmet Akif’in ugrak yeri olmus, Sebilürresat’la tanismistir.
Attigi tek gülle ile Fransiz Bouvet zirhlisini sulara gömen Mehmet Çavus, Cide’lidir.
Kastamonu’nun Kirikçesme mahallesinden Mehmet Pehlivanoglu’nun 57. Alay’daki yedi Mehmet’in yedincisidir. Savas sonrasi vefasizliktan aldigi yarayi hiçbir savasta almamistir. Çatalzeytin- Hamidiye köyünde 18 sehit torunlari tarafindan bir anitla yasatiliyor.
Tüm sehitlerimizi rahmetle aniyoruz. Bugün bize düsen onlara layik olmaktir.
(Not: Çanakkale sehitliklerini bu linkten 360 derece izleyebilirsiniz.)

Prof. Dr. Osman ÖZSOY – Haber7

Anadolu Ajansi

Eklenme Tarihi :3/19/2009 8:25:32 AM Ekleyen :kadir




Adınız Soyadınız : Yorumunuz :


   Ana Sayfa    Foto Galeri    Ziyaretçi Defteri    Iletisim